Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΟΠΕΚ: Ιστορική συμφωνία περιορισμού της παραγωγής για πρώτη φορά από το 2008 - Ξεπέρασε τα 50 δολάρια το Brent

Δημήτρης Κοιλάκος

(upd 14:22) Ο ΟΠΕΚ κατέληξε σήμερα σε συμφωνία περιορισμού της παραγωγής του, την πρώτη από το 2008, όπως αναφέρουν πηγές του Reuters από τη Βιέννη. Ήδη οι τιμές των συμβολαίων πετρελαίου, Brent και WTI, αντιδρούν με έντονη άνοδο στα χρηματιστήρια. Η τιμή του Brent βρίσκεται αυτή τη στιγμή πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, αυξημένη κατά 7,2%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα συμφωνία έρχεται ως επιστέγασμα των όσων συζητήθηκαν στη σύνοδο του οργανισμού στο Αλγέρι το Σεπτέμβριο, όπου τέθηκε ανεπισήμως όριο παραγωγής στα 32,5 εκατ. βαρέλια, έναντι σημερινής παραγωγής 33,6 εκατ. βαρελιών.

Αυτό που απομένει να φανεί είναι το πως θα επιμεριστεί η μειώση της παραγωγής στα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, με τις πληροφορίες να λένε ότι η Σαουδική Αραβία θα αναγκαστεί να υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση. Πηγές του Bloomberg κάνουν λόγο για ειδική εξαίρεση για την παραγωγή του Ιράν, η οποία επιτρέπεται πλέον να αυξηθεί ως τα 3,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το εν λόγω θέμα ήταν και το πιο κρίσιμο στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών.

Επίσης, ανοικτό παραμένει το θέμα του αν θα συμμετάσχουν στη συμφωνία χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται συμμετοχή τους με στόχο μια περαιτέρω μείωση 600.000 βαρελιών στην παγκόσμια παραγωγή.

Νωρίτερα, το energypress έγραφε:

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Πετρελαίου των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Ως στόχος των διαπραγματεύσεων είχε προσδιοριστεί η επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου και της στήριξης των τιμών του αργού.

Το πράγματα, όμως, δεν φαίνεται να εξελίσσονται όσο ομαλά περίμεναν, ίσως, κάποιοι, μετά την προκαταρκτική συμφωνία του Αλγερίου, που είχε προηγηθεί.

Θυμίζουμε ότι η προκαταρκτική αυτή συμφωνία προέβλεπε τον περιορισμό της παραγωγής γύρω στα 32,5-33 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι των 33,64 εκατ. βαρελιών που παράγονται σήμερα. Επίσης, οι συζητήσεις είχαν καταλήξει στο να αφήσουν ανοιχτή της προοπτική εξαίρεσης του Ιράν, της Λιβύη και της Νιγηρία από την μείωση της παραγωγής, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τα οποία επικαλούνται για να τεκμηριώσουν την αδυναμία υποστήριξης εκ μέρους τους ενός σχεδίου περιστολής της παραγωγής.

Έκτοτε, όμως, οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών, είτε είναι, είτε δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, καλά κρατούν, με αποτέλεσμα όλα να κρέμονται από μια κλωστή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις και συζητήσεις, με την προσδοκία να είχαν αποσαφηνιστεί κάπως τα πράγματα πριν τις συζητήσεις της Βιέννης. Φευ…

Η Σαουδική Αραβία και οι άλλοι

Από τη μια, στους κόλπους του ΟΠΕΚ, σοβεί η διαφωνία μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών, όπως το Ιράν και το Ιράκ.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία στις αρχές των συζητήσεων προέβαλε ως ο νούμερο ένα αστάθμητος παράγοντας, φαίνεται να έχει επαναπροσδιορίσει την τακτική της. Το Ριάντ προ ημερών προσφέρθηκε να μειώσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚ που επικαλείται το Reuters, ενώ προτείνει επίσης το Ιράν να περιορίσει την παραγωγή του στα περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Το μεν Ιράν εστιάζει στο ότι, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί έχει υποστεί διαχρονικά δυσχερείς συνέπειες από την υποχρεωτικά περιορισμένη παραγωγής του. Έτσι, ζητά  η παραγωγή του χρειάζεται να αφεθεί ελεύθερη να αναπτυχθεί τουλάχιστον μέχρι τα προ κυρώσεων επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, το Ιράν απέστειλε επιστολή στον ΟΠΕΚ λέγοντας πως θέλει η Σαουδική Αραβία να μειώσει την παραγωγή έως και 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, πολύ περισσότερο απ' όσο είναι διατεθειμένο να προσφέρει το Ριάντ, όπως ανέφεραν στο Reuters πηγές που είχαν δει την επιστολή.

Το δε Ιράκ προτάσσει ότι, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται με το Ισλαμικό Κράτος, δε μπορεί να δεχτεί περαιτέρω περιορισμούς στην παραγωγή του και ζητά να τεθούν αυξημένα όριο, χωρίς πάντως να απορρίπτει τη θέσπιση ορίων.

Σημειώνεται πως Ιράν και Ιράκ παράγουν συνολικά πάνω από 8 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, έναντι των 10,5 εκατ. της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια ώρα, η Λιβύη έχει επίσης τονίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε συμφωνία για περιστολή της παραγωγής, επικαλούμενη την οικονομική κατάσταση της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται ότι κινείται και η Νιγηρία.

Σε αυτά τα πλαίσια, η Σαουδική Αραβία προέβη σε μια κίνηση τη σημασία της οποίας προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν οι αναλυτές, όταν ο υπουργός ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι «αναμένουμε η ζήτηση να ανακάμψει το 2017, μετά οι τιμές θα σταθεροποιηθούν και αυτό θα συμβεί χωρίς την παρέμβαση του ΟΠΕΚ», συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει ένας μόνο δρόμος, που είναι να μειώσουμε την παραγωγή στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, μπορούμε επίσης να βασιστούμε στην ανάκαμψη της κατανάλωσης, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες», θέτοντας έτσι το ζήτημα ότι η μη συμφωνία είναι μια επιλογή που μπορεί να γίνει συνειδητά κι όχι ως αποτέλεσμα αδυναμίας συνεννόησης στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι εκπρόσωποι, ανησυχούν οι αναλυτές

Την πεποίθησή του ότι «θα υπάρξει συμφωνία σήμερα», εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Ιράκ, προσερχόμενος στο χώρο της σημερινής συνεδρίασης.

Αισιόδοξος δήλωσε και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει αίτημα για μείωση της παραγωγής του Ιράν. Μάλιστα, όπως είπε, στο πακέτο με τις προτάσεις που έχει λάβει κι έχει μελετήσει προτού προσέλθει στη συνεδρίαση, υπάρχουν κι αρκετές που τις βρίσκει ενδιαφέρουσες και τις οποίες θα μπορούσε να αποδεχτεί.

Απο μεριάς του, ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαίου σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμα μερικές γκρίζες ζώνες, αλλά τα προβλήματα δεν είναι τόσο δραματικά, όσο φαίνονται».

Αυτή η αισιοδοξία, ίσως να πηγάζει από συνεννοήσεις που έχουν ήδη γίνει, χωρίς να βγουν στο φως της δημοσιότητας. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, είχε αναλάβει το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.  

Ίσως μια τέτοια συνεννόηση να απηχούν και οι σημερινές δηλώσεις του Σαουδάραβα υπουργού πετρελαίου, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ιρανική αξίωση για πάγωμα της παραγωγής του στα προ κυρώσεων επίπεδα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία θα κληθεί να σηκώσει μεγαλύτερο μερίδιο της μείωσης.

Έχοντας πιθανώς τα παραπάνω υπόψη, ο επικεφαλής του ΟΠΕΚ, Mohammed Barkindo, προσερχόμενος στο χώρο της συνάντησης δήλωσε πως υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι μια από τις προτάσεις που αναμένεται να συζητηθούν σήμερα, περιλαμβάνει τη μείωση της παραγωγής με βάση το 1% της παγκόσμιας προσφοράς, ποσότητα που αντιστοιχεί σε πάνω από 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Την αισιοδοξία αυτή, πάντως, δε φαίνεται να συμμερίζονται απόλυτα οι αναλυτές της πετρελαϊκής αγοράς.

Έτσι, αρκετοί δε διστάζουν να προβλέψουν είτε ένα ακόμα «ναυάγιο», είτε μια προσχηματική συμφωνία, η οποία δεν θα καταφέρει ούτε να στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού, ούτε και να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της υπερπροσφοράς.

Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών, των αναλυτών της Morgan Stanley και της Macquarie συμπεριλαμβανομένων, εκτιμούν ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στον ΟΠΕΚ, θα υπάρξει απότομη διόρθωση των τιμών, έως και στα 35 δολάρια το βαρέλι.

Μια ακόμα πλευρά που αναδεικνύεται από τους διεθνείς αναλυτές, κι ενδεχομένως να αποτελεί σημείο-κλειδί για τις εξελίξεις, έχει να κάνει με το ότι οι τιμές ενδέχεται να συνεχίσουν να πιέζονται προς τα κάτω, όχι πλέον, όμως, λόγω υπερπροσφοράς πετρελαίου από τα μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά εξαιτίας των αυξημένων ποσοτήτων του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου, η παραγωγή και οι εξαγωγές του οποίου αναμένεται να αυξηθούν μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντ. Τραμπ.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα