Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τα καλωδιακά συστήματα της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής - 4 εταιρείες κατέθεσαν προσφορές

Γιώργος Φιντικάκης

(upd13:20) Δυναμικό παρών στον διαγωνισμό για τα καλωδιακά τμήματα Συνεχούς Ρεύματος τάσης 500 kV και μεταφορικής ικανότητας 2x500 MW της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που έληξε σήμερα έδωσαν όλες οι μεγάλες εταιρείες κατασκευής καλωδίων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Διαχειριστή. 

Όπως έγινε γνωστό από την «Αριάδνη Interconnection», τη θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ στην οποία έχει ανατεθεί η υλοποίηση του έργου: 

  • Για το πρώτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση του ενός από τα δυο υποβρύχια καλώδια που θα συνδέουν την Κρήτη με την Αττική (δυτικό κύκλωμα) και των σταθμών ηλεκτροδίων σε Κρήτη και Αττική προσφορές  κατέθεσαν η Prysmian και η Nexans. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 255 εκατ. ευρώ
  • Οι προαναφερθείσες εταιρείες (Prysmian, Nexans) υπέβαλαν προσφορές και για το δεύτερο τμήμα, που αφορά το δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο (ανατολικό κύκλωμα). Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 225 εκατ. ευρώ
  • Για το τρίτο τμήμα, που αφορά στα υπόγεια καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης που θα συνδέσουν τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) με τα υποβρύχια καλωδιακά τμήματα, προσφορές κατατέθηκαν από τις Prysmian, Nexans και την ΝΚΤ που συνεργάζεται με τα Ελληνικά Καλώδια. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 115 εκατ. ευρώ 
  • Για το τέταρτο τμήμα, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδίων οπτικών ινών, προσφορές κατέθεσαν οι εταιρίες Prysmian και Elettra. Ο προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ

Σημειώνεται ότι η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού ακολούθησε τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται για τέτοιου είδους έργα διεθνώς, με στόχο την προώθηση του ανταγωνισμού και την επίτευξη των καλύτερων οικονομικών και τεχνικών όρων για το κάθε τμήμα και για το έργο συνολικά.  

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Η κατάθεση προσφορών από όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου των καλωδίων αποτελεί ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στην «Αριάδνη» και το εμβληματικό έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, το οποίο εξελίσσεται ομαλά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή σε όλα τα τμήματα του διαγωνισμού  και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών το ταχύτερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην υπογραφή των συμβάσεων πριν το τέλος του έτους και να τηρήσουμε το πολύ απαιτητικό χρονοδιάγραμμα». 

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Έπειτα από δύο παρατάσεις, εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό της Ariadne Interconnection, που αφορά στην μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση των δύο υποβρυχίων καλωδιακών συστημάτων (2 Χ 500 MW), συνολικού προϋπολογισμού 600 εκατ ευρώ για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Είχαν προηγηθεί δύο συνεχόμενες παρατάσεις - από τις 22 Ιουλίου που ήταν η αρχική ημερομηνία, στις 29 Ιουλίου, και μετά στις 5 Αυγούστου - γεγονός που είχε τροφοδοτήσει σενάρια ακόμη και για αλλαγή σχεδίων όσον αφορά την 330 χλμ μήκους διασύνδεση, όπως ωστόσο διευκρίνιζαν πηγές του ΑΔΜΗΕ η σημερινή προθεσμία, είναι και η καταληκτική, και δεν πρόκειται να δοθεί τρίτη αναβολή. 

Τα παραπάνω επιχειρούν να στείλουν το μήνυμα ότι ο διαγωνισμός της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, Ariadne Interconnection προχωρά κανονικά παρά τις κινήσεις της κυπριακής κοινοπραξίας Eurasia Interconector να τον μπλοκάρει. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τελευταία σε μια κίνηση προστασίας των συμφερόντων της, προχώρησε σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ, τα οποία εφόσον γίνουν αποδεκτά, τότε μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καθυστέρηση τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη για την προμήθεια των καλωδίων και των μετασχηματιστών.

Στο αμιγώς πάντως διαγωνιστικό κομμάτι, ενδιαφέρον για το έργο έχουν εκδηλώσει μεταξύ άλλων η ιταλική Prysmian και η γαλλική Nexans, από τις κορυφαίες εταιρείες διεθνώς που διαθέτουν την τεχνογνωσία, καθώς και τα πλωτά μέσα, για μια τόσο απαιτητική υποθαλάσσια ενεργειακή διασύνδεση, προϋπολογισμού κοντά στο 1 δισ ευρώ, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του project, το 2022. 

Το πλέον μεγαλεπήβολο project που έχει φέρει ποτέ σε πέρας ο ΑΔΜΗΕ, προβλέπει την πόντιση μίας διπλής γραμμής μεταφοράς συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής, με μήκος περίπου 328 χιλιόμετρα και συνολική ονομαστική ισχύ 1000 MW, το οποίο θα ξεκινά από τα Μέγαρα (Αττική) και θα καταλήγει στην περιοχή της Κορακιάς (Κρήτη). Επίσης, θα κατασκευασθούν μεταξύ άλλων και δύο σταθμοί μετατροπής, στο Λεκανοπέδιο και την Κρήτη αντίστοιχα.

Σημειωτέον ότι στον δεύτερο διαγωνισμό που αφορά στη μελέτη προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την διασύνδεση Κρήτης -Αττικής (2Χ500MW), προϋπολογισμού 315 εκατ ευρώ, έχει δοθεί παράταση για τις 30 Αυγούστου.

Εκτός από την απεξάρτηση της Κρήτης από το πετρέλαιο, η διασύνδεσή της με την Αττική θα περιορίσει δραστικά και το κόστος ηλεκτροδότησης του νησιού, γεγονός που θα οδηγήσει στη μείωση κατά 300-400 εκατ ευρώ, των ποσών που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Εκτιμάται ότι το ετήσιο όφελος από τη μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ θα ανέλθει στα περίπου 300 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο έτος λειτουργίας της διασύνδεσης (2023), και θα βαίνει αυξανόμενο, φτάνοντας μέχρι και τα 570 εκατ. ευρώ το 2043.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα