Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού PowerUp! - Ξεπέρασε τις 300 start-ups η συμμετοχή

Η Danubia από τη Σλοβακία είναι ο νικητής της φετινής, πέμπτης έκδοσης του Διεθνούς Διαγωνισμού PowerUp! για νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-up), στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 300 start-ups από 24 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η Danubia κέρδισε το βραβείο των €50.000 και την ευκαιρία να λάβει μέρος στο Highway®, τον υψηλού κύρους επιταχυντή της InnoEnergy.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, οι νικητές παρουσίασαν έναν αισθητήρα θερμοκρασίας από γραφένιο που δίνει τη δυνατότητα μέτρησης της θερμοκρασίας των μπαταριών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Τη δεύτερη θέση και το βραβείο των 10.000€ κέρδισε η Atlant 3D από τη Λετονία με μια καινούρια τεχνολογία για 3D εκτύπωση, ενώ την τρίτη θέση και το βραβείο των 5.000€ κέρδισε η ομάδα V-Chiller, που αναπτύσσει ένα οικολογικό σύστημα ψύξης αναψυκτικών.

Ο Μεγάλος Τελικός έλαβε χώρα στην Κρακοβία στο Impact'19, ένα από τα κορυφαία οικονομικά γεγονότα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η επιτροπή αποτελούνταν από επενδυτές, εκπροσώπους της βιομηχανίας, ειδικούς στον τομέα της καθαρής ενέργειας και διεθνή Μέσα ενημέρωσης. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 14 νεοσύστατες επιχειρήσεις, έχοντας κερδίσει τους αντίστοιχους τελικούς της χώρας τους για να μπουν στον Μεγάλο Τελικό. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από την Πολωνία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τουρκία και την Ελλάδα.  

«Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαγωνισμός PowerUp! δεν αφορά μόνο τις εταιρείες ενέργειας: είναι επίσης ανοιχτός σε λύσεις που εστιάζουν στην κινητικότητα, την τεχνολογία καθαρού αέρα, τη θέρμανση, το cleantech και τις έξυπνες τεχνολογίες. Αυτό που μας ξεχωρίζει από άλλους διαγωνισμούς είναι ότι, εκτός από τα οικονομικά βραβεία, οι συμμετέχοντες μπορούν να βασίζονται στη σφαιρική μας υποστήριξη, και τη συμβουλευτική και επιχειρηματική τεχνογνωσία για να βοηθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο», δήλωσε ο Jakub Miler, Διευθύνων Σύμβουλος του InnoEnergy Κεντρικής Ευρώπης.

Τόσο πριν τον Μεγάλο Τελικό όσο και πριν τους Τελικούς των χωρών πραγματοποιήθηκαν διήμερα bootcamp προετοιμασίας που έδωσαν στους φιναλίστ τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να το ευθυγραμμίσουν με τις προσδοκίες της αγοράς και να βελτιώσουν τις ικανότητες παρουσίασής τους μαζί με έμπειρους coaches και mentors. Ωστόσο, το κύριο κίνητρο για πολλούς να συμμετάσχουν ήταν η ευκαιρία να προσκληθούν στο Highway®, τον υψηλού κύρους επιταχυντή της InnoEnergy, ένα από τα πιο ολοκληρωμένα προγράμματα του είδους στην Ευρώπη, προσφέροντας επενδύσεις μέχρι 150.000€ και στενή πρόσβαση στην τεχνογνωσία της InnoEnergy όσο η start-up συνεχίζει την ανάπτυξή της.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού, προστέθηκε ένα επιπλέον βραβείο «Clean Air Challenge» στη φετινή έκδοση, ανοιχτό σε εταιρείες που επιδεικνύουν καινοτομία και πρωτοποριακή σκέψη σε πρωτοβουλίες καθαρού αέρα. Αυτή η διάκριση απονεμήθηκε στη Roofit Solar από την Εσθονία, που αναπτύσσει καινοτόμα μεταλλικά ηλιακά πάνελ. Το βραβείο χρηματοδοτήθηκε από τη Veolia, εταιρεία με θετική φήμη για τη δημιουργία, ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των βιομηχανιών.

«Η ποιότητα του αέρα είναι μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κυβερνήσεις και η βιομηχανία στην Πολωνία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι λύσεις που συμβάλλουν στη βελτίωσή του αξίζουν αναγνώριση και υποστήριξη. Είμαστε πολύ ευτυχείς που οι νέες εταιρείες δημιουργούν νέες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα και μοιράζονται τις αξίες μας: «διασφάλιση πόρων για τον Κόσμο» και φροντίδα για το περιβάλλον. Όντας πρωτοστάτης του βραβείου Clean Air Challenge, νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι», δήλωσε ο Fabien Ferrer, Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Veolia Group στην Πολωνία.

Η συμμετοχή στο PowerUp! δίνει επίσης στις νεοσύστατες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συναντηθούν με κορυφαίους εκπροσώπους από τους τομείς της ενέργειας και του cleantech, πολλοί από τους οποίους είναι επίσημοι εταίροι του διαγωνισμού. Στους φετινούς εταίρους  περιλαμβάνονται οι RAFAKO, D.TEK, ο όμιλος ZSE και η Enerjisa, οι οποίοι διερευνούσαν για υποσχόμενες τεχνολογίες που θα φέρουν πιθανές μελλοντικές επενδύσεις.

Η InnoEnergy υποστηρίζεται από το EIT, όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την InnoEnergy:

KiNNO Consultants Ltd, HUB της InnoEnergy στην Ελλάδα και την Κύπρο, Γιάννης Γεραγωτέλλης & Πάρης Ράλλης 210.6838950, [email protected]

Σχετικά με την ΕΙΤ InnoEnergy

Η EIT InnoEnergy είναι ο κινητήρας καινοτομίας της βιώσιμης ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.

Στηρίζουμε και επενδύουμε στην καινοτομία σε κάθε στάδιό της – από τις σχολικές τάξεις έως τον καταναλωτή. Με το δίκτυο συνεργατών μας φέρνουμε σε επαφή εφευρέτες και βιομηχανία, απόφοιτους και εργοδότες, ερευνητές και επιχειρηματίες, επιχειρήσεις και αγορές.

Εργαζόμαστε σε τρεις βασικούς τομείς της καινοτομίας:

  • Στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία καταρτισμένου και φιλόδοξου εργατικού δυναμικού που κατανοεί τις απαιτήσεις τις βιωσιμότητας και τις ανάγκες της αγοράς.
  • Σε καινοτόμα προγράμματα που συνδέουν ιδέες, εφευρέτες και τη βιομηχανία για τη δημιουργία εμπορικά ελκυστικών τεχνολογιών που προσφέρουν πραγματικά αποτελέσματα στους πελάτες.
  • Σε Υπηρεσίες Δημιουργίας Επιχειρήσεων για την υποστήριξη επιχειρηματιών και νεοσύστατων εταιρειών που επεκτείνουν το ευρωπαικό οικοσύστημα ενέργειας με καινοτόμες προσφορές.

Η σύμπτυξη αυτών των αρχών μεγιστοποιεί την επίδραση της καθεμίας, επιταχύνει την ανάπτυξη των έτοιμων λύσεων για την αγορά και δημιουργεί ένα γόνιμο περιβάλλον στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε τα καινοτόμα αποτελέσματα της δουλειάς μας.

Η InnoEnergy ιδρύθηκε το 2010 και υποστηρίζεται από το Ευρωπαικό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ).

Σχετικά με την KiNNO Consultants Ltd.

Η εταιρεία KiNNO Ltd (www.kinno.eu), αποτελεί το HUB της InnoEnergy στην Ελλάδα και την Κύπρο προωθώντας και υποστηρίζοντας τις δράσεις και τις υπηρεσίες της. Η KiNNO είναι εταιρεία μεταφοράς τεχνολογίας και διαχείρισης γνώσης που εστιάζει στην Τεχνολογία, Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα, ενώ παράλληλα δρα ως ενδιάμεσος (intermediary) με σκοπό την προώθηση καινοτομιών στην αγορά. Η KiNNO επιπλέον προσφέρει μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών μεταφοράς τεχνολογίας και αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά τόσο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες όσο και σε οργανισμούς Έρευνας & Τεχνολογίας.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα