Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για τους ρύπους, οι κυβερνήσεις να δεσμευθούν για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων

Το 2019 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της ανάδειξης του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής στο προσκήνιο της ενεργειακής ατζέντας σε όλο τον κόσμο. Από τους κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς και τους χρηματοδότες και από τους θεσμικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς ως τους μικρότερους μετόχους εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης φυσικού αερίου και πετρελαίου, το ζήτημα τέθηκε με ιδιαίτερα εμφατικό τρόπο και πίεση. Πίεση που έφθασε ακόμη και μέχρι τη διακοπή χρηματοδοτήσεων από τον τραπεζικό τομέα και τα επενδυτικά κεφάλαια για τις επιχειρήσεις που θεωρούνται ρυπογόνες, ανεξάρτητα από τις επιδόσεις και την ανάπτυξή τους. 

Και το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο: «λάβετε άμεσα μέτρα για να μειώσετε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα!» Η πίεση κορυφώθηκε, φυσικά, από τις οικολογικές οργανώσεις και έφθασε ακόμη και σε αφορισμούς του τύπου «δεν υπάρχει χρόνος για την Γη, να σταματήσουμε τώρα κάθε δραστηριότητα στα ορυκτά καύσιμα και να πάμε αποκλειστικά  στην ανανεώσιμη ενέργεια»!

Το γεγονός ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι σε θέση να καλύψουν σήμερα ένα πολύ μικρό ποσοστό από την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, ενώ μέχρι το 2040 τα ορυκτά καύσιμα μαζί με την πυρηνική ενέργεια και τα υδροηλεκτρικά θα εξακολουθήσουν να δίνουν να παράγουν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της καταναλισκόμενης ενέργειας δίνει προφανώς την απάντηση στο κατά πόσο το ιδανικό είναι και εφικτό…

Πηγή: BP Energy Outlook 2019

 

Την ίδια χρονιά, η πορεία της Energean χαρακτηρίσθηκε και πάλι από εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης: 

-Η εξαγορά της Edison Ε&P φέρνει τον όμιλο παρόντα σε εννέα χώρες της Μεσογείου, με περίπου 70 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερήσια παραγωγή και περίπου 600 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα αποθέματα, το 80% των οποίων είναι σε αέριο.

-Η ανακάλυψη του σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Βόρειο Καρίς πρόσθεσε άλλα 25 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανακτήσιμα αποθέματα, που έρχονται να προστεθούν στα 68 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που έχουν βεβαιωθεί στα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.

-Η ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς χαρακτηρίσθηκε από σημαντική πρόοδο, ενώ η Energean υπέγραψε νέα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου σε βιομηχανικούς πελάτες στο Ισραήλ της τάξης των 0,8 δισεκ. κυβικών μέτρων τον χρόνο, φθάνοντας πλέον σε συμβόλαια πώλησης τα 5 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, δηλαδή ποσότητες που είναι μεγαλύτερες από την ετήσια κατανάλωση μιας χώρας όπως η Ελλάδα.

- Συνεχίστηκαν οι άριστες επιδόσεις στον τομέα της Ασφάλειας, της Υγείας και του Περιβάλλοντος, με κορυφαίες στιγμές τη συμπλήρωση 4 εκατ. εργατοωρών χωρίς ατύχημα στα ναυπηγεία Ζουσάν της Κίνας, όπου κατασκευάζεται το FPSO “Energean Power”, καθώς και 1 εκατ. εργατοωρών σε όλες τις εγκαταστάσεις της Energean στη Μεσόγειο. 

-Ενισχύθηκαν περαιτέρω οι δεσμοί μας με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη (stakeholders) τόσο μέσα από μία διευρυμένη σειρά πρωτοβουλιών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης όσο και με την υπογραφή συμφωνίας με τις κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ιταλίας που καλύπτουν το 40% των Ιταλών εργαζομένων στην ενέργεια και δεσμεύονται να στηρίξουν το επενδυτικό πλάνο της Energean για την χώρα. 

Η επιχειρηματική πορεία της Energean επιβραβεύθηκε από τους μετόχους, καθώς η εταιρεία είναι πλέον η μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Επιβραβεύθηκε, όμως, και συνολικότερα από τις αγορές, όπως φάνηκε από την εξασφάλιση 850 εκατ. δολαρίων τόσο μέσα από placement μετοχών όσο και από τον τραπεζικό τομέα για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Edison E&P αλλά και τη βράβευση της Energean από τον Petroleum Economist για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το βραβείο Energy Company of the Year καθώς και με το βραβείο Deal of the Year για την εξαγορά της Edison E&P.

Ως κορυφαία, όμως, στιγμή του 2019 για την Energean, προσωπικά θα επέλεγα τη δέσμευσή μας στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΟΗΕ για διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη μας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα προ της βιομηχανικής εποχής καθώς και για συνολικά μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Και αξιολογώ αυτή τη δέσμευση ως την κορυφαία όχι μόνο γιατί απαντά στις αγωνίες, τα ερωτήματα και τα αιτήματα που έχουν θέσει οι κοινωνίες για την κλιματικής αλλαγή αλλά και γιατί στηρίζεται πάνω σε απόλυτα τεκμηριωμένα δεδομένα. 
 

Το ακόλουθο γράφημα είναι χαρακτηριστικό:

\Users\schiotakis\Desktop\Μείωση ρύπων Energean.png

Με πολύ απλά λόγια, αυτό το γράφημα δείχνει ότι η ενεργειακή μετάβαση της Energean στο φυσικό αέριο,  θα φέρει εντός του 2020 συνολική μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 74% σε σχέση με το 2018, ενώ η συνολική μείωση θα φτάσει το 86% σε τέσσερα χρόνια με τάση μηδενισμού των εκπομπών.

Ανάλογες δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο και αυτές πρέπει να θεωρηθούν ως ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς ο έλεγχος από τις κοινωνίες, τους μετόχους και τους χρηματοδότες είναι ασφυκτικός. Κρινόμαστε όλοι μας από τη μετατροπή των λόγων και τον σχεδιασμών σε πράξη και κρινόμαστε με τρόπο που μπορεί να είναι καταλυτικός για το μέλλον των επιχειρήσεων.

Αυτήν την κρίση η Energean προφανώς δεν την φοβάται – το δείχνουν αυτό οι επιδόσεις της – αλλά, αντίθετα, την επιδιώκει, γεμάτη αυτοπεποίθηση, ρεαλιστικό σχεδιασμό και ικανότητα να μετουσιώνει τις δεσμεύσεις της σε επιτεύγματα. Τί γίνεται όμως σε επίπεδο κυβερνήσεων;

Είδαμε πιο πριν ότι η κατανάλωση ενέργειας από ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στο ενεργειακό μίγμα και, μάλιστα, σε ένα περιβάλλον συνεχούς αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας. Οι αιτίες για την τελευταία είναι κυρίως η αύξηση του εισοδήματος και η αύξηση του πληθυσμού, παρά την όποια άμβλυνση των συγκεκριμένων παραγόντων από το γεγονός ότι η ενεργειακή ένταση μειώνεται: 

 

                             

Πηγη: BP Energy Outlook 2019

Κοινώς, μαθαίνουμε, μεν, να παράγουμε περισσότερα καταναλώνοντας λιγότερους πόρους, ωστόσο γινόμαστε περισσότεροι, και ανεβαίνουμε βιοτικό επίπεδο – άρα χρειαζόμαστε όλο και περισσότερη ενέργεια. 

Οι κυβερνήσεις, συνεπώς, έχουν ένα πολύ σοβαρό θέμα να διαχειριστούν και να λύσουν, αν φυσικά δεν θέλουν να βρεθούν προ αδυναμίας κάλυψης των ενεργειακών αναγκών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει μία επιπλέον ιδιαιτερότητα: το σύνολο των καυσίμων που δίνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της καταναλισκόμενης ενέργειας, δηλαδή οι υδρογονάνθρακες, εισάγεται και δεν παράγεται. Το 2018, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι εισαγωγές καυσίμων έφθασαν σε αξία τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μέγεθος, όσο και αν υπόκειται σε αυξομειώσεις λόγω των μεταβολών στις διεθνείς τιμές, είναι εντυπωσιακό. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι να αναλογιστούμε τί πόρους μπορούμε να εξασφαλίσουμε εφόσον καταφέρουμε να ανακαλύψουμε και να αξιοποιήσουμε εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Γιατί, παρά την παραφιλολογία, τις μεγαλοστομίες και τους πομπώδεις τίτλους, η πραγματικότητα θέλει στην Ελλάδα να υπάρχουν διαπιστωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων μόνο στον γηραιό Πρίνο και στο μικρό κοίτασμα στο Κατάκολο Ηλείας…

Από τη δεύτερη δεκαετία του αιώνα μας, η Ελλάδα έχει θέσει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης τον εγχώριο τομέα υδρογονανθράκων. Η Energean έχει αναμφίβολα συμβάλει σε αυτό, δείχνοντας προς το επιχειρείν ότι αν έχεις όραμα, είσαι προσηλωμένος και προχωρείς με μεθοδικότητα, μπορείς να επιτύχεις σχεδόν εκ του μηδενός σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα για την εθνική οικονομία. Κυρίως, όμως, δείχνοντας προς τις κοινωνίες ότι η ανάπτυξη υδρογονανθράκων μπορεί να είναι απολύτως συμβατή με το φυσικό περιβάλλον, τον τουρισμό, την αλιεία και, γενικότερα, την καθημερινότητα μιας κοινωνίας. 

Αυτό που χρειάζεται πλέον είναι η τροχιά αυτή να μην αναστραφεί. Η ελληνική Πολιτεία, οι κυβερνήσεις συνολικά, δεν είναι δυνατό να ενδώσουν σε λαϊκισμούς και κινδυνολογίες αλλά θα πρέπει να δεσμευθούν και να παραμείνουν δεσμευμένες στην αναπτυξιακή προοπτική – όπως ακριβώς οι επιχειρήσεις δεσμεύονται με πράξεις για το περιβάλλον. 

Γιατί, σε βάθος χρόνου, μία διαφορετική επιλογή θα αποδειχθεί όχι απλά λανθασμένη, αλλά καταστροφική για τον ίδιο τον πλανήτη μας: πολύ απλά, θα κληθούμε να καλύψουμε εσπευσμένα και με πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή ένταση το μεγάλο κενό που θα έχει δημιουργήσει η θυσία της ρεαλιστικής προσέγγισης της ενεργειακής μετάβασης στο βωμό ενός ανεκπλήρωτου, στο ορατό μέλλον, συλλογικού ονείρου. 

- Ο Μαθιός Ρήγας είναι διευθύνων σύμβουλος της Energean

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για το 2020ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα