Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Το μυστήριο πίσω από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ με τους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο

Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Mohammad Barkindo, δήλωσε σήμερα ότι το καρτέλ που επιβλέπει "έσπασε τον πάγο προσεγγίζοντας τους Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο". Η ανακοίνωση ήταν απρόσμενη, καθώς πολλοί έχουν υποθέσει ότι ο OPEC και οι παραγωγοί πετρελαίου από σχιστόλιθο βρίσκονται σε μια παρατεταμένη διαμάχη στην αγορά πετρελαίου. Ο Barkindo αποκάλυψε ότι ο ίδιος και οι βασικοί παραγωγοί πετρελαίου από σχιστόλιθο συναντήθηκαν στο περιθώριο του φετινού Παγκόσμιου Συνεδρίου Πετρελαίου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας.

Είπε ότι η συνάντηση ήταν χρήσιμη και παραγωγική. Πιστεύεται ότι ο OPEC και η βιομηχανία σχιστόλιθου άρχισαν να μιλάνε τον Μάρτιο στο CERAWeek, μια ετήσια διάσκεψη για την ενέργεια στο Χιούστον. Δημοσιεύματα λένε ότι ο OPEC επιδιώκει περαιτέρω, πιο σοβαρές συνομιλίες με τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις του Barkindo δημιουργούν έντονο μυστήριο. Πρώτον, δεν υπάρχει ενιαία οντότητα των παραγωγών από σχιστόλιθο των ΗΠΑ. Μεμονωμένες εταιρείες αξιοποιούν σχιστολιθικά πετρώματα. Ορισμένες από αυτές είναι μικρές ριψοκίνδυνες πετρελαϊκές επιχειρήσεις, άλλες είναι γίγαντες όπως η Royal Dutch Shell και μερικές βρίσκονται κάπου ανάμεσα. Σε γενικές γραμμές, όλες ανήκουν σε εμπορικές οργανώσεις όπως η API, αλλά αυτές δεν ορίζουν την πολιτική παραγωγής. Ο Harold Hamm, η πιο εξέχουσα προσωπικότητα στον αμερικανικό σχιστόλιθο και CEO της Continental Resources για 40 χρόνια, δεν συνεργάζεται και δεν μπορεί να συμφωνήσει με άλλους παραγωγούς όπως οι EOG Resources, ExxonMobil, Pioneer Natural Resources ή μια μικρή ριψοκίνδυνη εταιρεία. Μπορεί να επιθυμεί να συνεννοηθεί μαζί τους για τη μείωση της παραγωγής, αλλά οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι των ΗΠΑ απαγορεύουν αυτό.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ επέτρεπαν τον συντονισμό μεταξύ των πετρελαϊκών εταιρειών για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η προμήθεια των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και η διαπραγμάτευση με τον OPEC για τις τιμές του πετρελαίου το 1973. Ακόμα και αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε σήμερα μια εξαίρεση για να επιτρέψει στους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελάιου να συνεργαστούν με τον OPEC και άλλους (τη Ρωσία, κυρίως), η συνεργασία των μεγάλων μόνο επιχειρήσεων παραγωγής από σχιστόλιθο μπορεί να μην είναι αρκετή για να ελέγξει την παραγωγή ή να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου. Η σχιστολιθική παραγωγή των ΗΠΑ είναι απλώς υπερβολικά κατακερματισμένη, καθώς μεγάλο μέρος αυτής γίνεται από μικρές επιχειρήσεις Οι μικροί παραγωγοί, ειδικότερα, είναι οικονομικά επισφαλείς για τη μείωση της παραγωγής. Έχουν να αντιμετωπίσουν πιστωτές και ανήσυχους επενδυτές στη Wall Street. Εάν η τιμή του πετρελαίου αυξανόταν, οι μικροί παραγωγοί θα ήταν ακόμη πιο πρόθυμοι να εκμεταλλευτούν τις υψηλές τιμές και να παράγουν. Οι παραγωγοί σχιστόλιθου των ΗΠΑ - ιδιαίτερα οι μικροί - αντιμετωπίζουν υπερβολικά υψηλό χρέος για να συμμορφωθούν με οποιαδήποτε συμφωνία επί της παραγωγής, ακόμη και αν το επιτρέψει η κυβέρνηση.

Ορισμένοι αναρωτιούνται εάν ο Barkindo και οι αντιπρόσωποι του OPEC μιλούν με τους Αμερικανούς παραγωγούς από σχιστόλιθο προκειμένου να μάθουν περισσότερα για τη βιομηχανία τους. Ο OPEC, ως οργανισμός, θέλει να καταλάβει έναν ισχυρό ανταγωνιστή του. Ο σχιστόλιθος είναι ένας λόγος για τον οποίο ο OPEC δεν μπόρεσε να ωθήσει τις τιμές τους τελευταίους οκτώ μήνες, παρά τις περικοπές στην παραγωγή. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη του OPEC πρέπει να ενδιαφέρονται για συνεργασίες με έμπειρες επιχειρήσεις  της σχοστολιθικής παραγωγής καθώς εξερευνούν ολοένα περισσότερο τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν αυτήν την πτυχή των φυσικών πόρων.

Οι πραγματικές ερωτήσεις που προέκυψαν από τις δηλώσεις του Barkindo απαντώνται καλύτερα από τους άγνωστους παραγωγούς πετρελαίου από σχιστόλιθο των ΗΠΑ σε αυτές τις συναντήσεις. Ποιοι παραγωγοί μιλάνε με τον OPEC; Τι συζητούν; Συζητούν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου; Μήπως συζητούν τις τιμές του πετρελαίου;

Και αν υπάρξει συνεργασία, ελπίζουν να μην είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που θέτει αυτές τις ερωτήσεις.

* H Ellen R. Wald είναι συνεργάτης του Forbes.com και οι απόψεις που εκφράζονται είναι προσωπικές

(Forbes/capital.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα