Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μπασιάς: Μόνο με πάνω από 3 tcf φυσικού αερίου μιλάμε για βιώσιμη εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην ελληνική επικράτεια

Μιχάλης Μαστοράκης

Με τίτλο «Κυνηγώντας τοπικές πηγές ενέργειας στην Ελλάδα» ξεδίπλωσε την ατζέντα των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα από το "χθες" μέχρι το "σήμερα" και από το "σήμερα" μέχρι το "αύριο" σε παρουσίασή του, ο Προέδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), κος. Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στην εκδήλωση «Οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο», την οποία διοργάνωσε εχθές το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με την συνδρομή του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πιθανότητα να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στο χερσαίο και κυρίως θαλάσσιο υπέδαφος της Ελλάδας προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου, γεγονός που με την σειρά του επιτρέπει την συζήτηση περί έρευνας και εκμετάλλευσης ελληνικών υδρογονανθράκων με πραγματιστικούς και ρεαλιστικούς όρους, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, μιλώντας με αριθμούς, μονάχα η ανακάλυψη κοιτασμάτων από 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και πάνω, καθιστά βιώσιμη την εκμετάλλευση των δυνητικών κοιτασμάτων, και επομένως θα φέρει την χώρα στο «κλάμπ» των παραγωγών φυσικού αερίου. Σήμερα η παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας περιορίζεται στο κοίτασμα Πρίνος, με την συνολική παραγόμενη ποσότητα να αντιπροσωπεύει το 1% της εθνικής κατανάλωσης πετρελαίου ημερησίως.  

Ένα ακόμη στοιχείο που καθιστά σημαντική την παρουσία των μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων στην χώρα είναι το γεγονός πως έχουν πείρα και ικανότητα να αντιμετωπίζουν ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών και έχουν να κάνουν με την εξορυκτική δραστηριότητα στο σύνολό της. «Ευτυχώς που ήρθαν αυτές οι εταιρείες καθώς διαφορετικά δεν θα γινόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γιατί υπάρχει ενδιαφέρον για την Ελλάδα - Πέντε βασικοί λόγοι πολιτικής , οικονομικής και τεχνικής φύσεως

Συγκεκριμένοι παράγοντες και συνθήκες συνέδραμαν ώστε να εκδηλωθεί βάσιμα και σταθερά το ενδιαφέρον της διεθνούς πετρελαϊκής κοινότητας για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και εν γένει για την περιοχή, όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μπασιάς στην ομιλία του.

Αρχικά, η έντονη κινητικότητα στην περιοχή, με πολλές νέες ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια ενίσχυσαν μια τέτοια προοπτική για την Ελλάδα. Δίχως, ωστόσο να έχει εκδηλωθεί σε όλο το εύρος του κάτι τέτοιο, εκτίμηση της ΕΔΕΥ και της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι πως διατηρείται με ζωηρά χρώματα μια τέτοια προοπτική. Βέβαια, σημειώνεται πως με εξαίρεση τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ζορ, τα υπόλοιπα είναι μικρά, γεγονός που για την ώρα δεν προτρέπει έναν επενδυτή να προχωρήσει σε επενδύσεις εξόρυξης και υποδομών.  

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως όταν, σήμερα, ο μέσος όρος νερού για ένα γεωτρύπανο προσδιορίζεται στα 2.500 μέτρα νερού, κανένας ασφαλιστής δεν πρόκειται να ασφαλίσει ένα καράβι που πρόκειται να χτυπήσει βάθη της τάξης των 3.500 μέτρων νερού, όταν δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο το σημερινό επίπεδο τεχνογνωσίας και επιστήμης. Βέβαια, μια τέτοια διαπίστωση δεν σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια δεν θα προχωρήσουν γεωτρήσεις σε τέτοια ή και μεγαλύτερα βάθη.

«Γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλα βάθη δεν είναι κάτι εύκολο και κυρίως η παραγωγή. Βέβαια η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτατα και επομένως στα επόμενα χρόνια θα είναι δυνατόν να υπάρξει παραγωγή και στα 3.500 μέτρα νερού. Τα κράματα των μετάλλων προχωρούν, η κατανόηση των μεγάλων πιέσεων σε αυτά τα βάθη είναι μεγαλύτερη και επομένως διαμορφώνονται καλύτεροι όροι επ’ αυτού».

Ένα ακόμη στοιχείο είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου γεωλογικών ερευνών, πράγμα που σου επιτρέπει καλύτερες αναλύσεις και καλύτερη μελέτη των γεωλογικών και γεωμορφολογικών δομών και επομένως περισσότερο ασφαλή συμπεράσματα και εκτιμήσεις για το είδος και την ποιότητα των κοιτασμάτων.

Μάλιστα, κατανοείται ακόμη καλύτερα η παραπάνω παράμετρος, δίχως να αποσυνδέεται από τα υπόλοιπα, αν σκεφτούμε πως 16 δομές παρουσιάζουν ομοιότητες με το κοίτασμα Ζορ σε ότι αφορά την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Αν και το LNG αποτελεί βασικό προσδιοριστικό της «ενεργειακής σκακιέρας» στην περιοχή, πολλές φορές, μάλιστα σε αντιπαράθεση με τα επιμέρους σχέδια αγωγών που ξεδιπλώνονται στην περιοχή, χρειάζεται προσοχή τυχόν απροόπτων που αφορούν την βιομηχανία ΥΦΑ και αποτελούν πιθανά ενδεχόμενα και μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες συνέπειες. Όπως επισήμανε ο Γιάννης Μπασιάς «χρειάζεται σύνεση καθώς πρόκειται για ένα σύστημα υποδομών με πολύ μεγάλο κόστος και η πιθανότητα να βρεθείς εξ’απροόπτου υπάρχει».

Τέλος, η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των νέων ροών ενέργειας, όπου πλέον οι προσπάθειες για προμήθεια ενεργειακών πόρων επικεντρώνονται στην κατεύθυνση από ανατολή προς δύση, σε αντίθεση με τα μέχρι πρότινος δεδομένα από Βορρά προς Νότο. Ανάλογο παράδειγμα μπορεί κανείς να διαπιστώσει και στην περίπτωση του κοιτάσματος Neptune, όπου και εκεί επιδιώκεται η κατασκευή αγωγού από την ανατολή με κατεύθυνση την Δύση.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα