Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μονμπιότ: Ο λόγος που οδηγούμαστε στο χείλος του γκρεμού είναι επειδή έχουμε συσχετίσει τα ορυκτά καύσιμα με την ανάπτυξη και την ευημερία

Με αφορμή την έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο γνωστός συγγραφέας Τζορτζ Μονμπιότ μίλησε στο twitter για το τι πρέπει να συμβεί προκειμένου να αλλάξει "ρότα" η κοινωνία και να καταφέρει να ξεπεράσει το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

Ο Μονμπιότ δήλωσε τα εξής σχετικά με το θέμα:

Γνωρίζουμε ήδη ότι η κλιματική κατάρρευση εκπροσωπεί μια υπαρξιακή απειλή για τον ανθρώπινο πληθυσμό και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής στη Γη. Εντούτοις, η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων συνεχίζεται μέχρι το χείλος του γκρεμού. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Διότι ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων διαθέτει περισσότερη επιρροή από κάθε άλλο κλάδο. Η βιομηχανία αυτή χρησιμοποιεί τα κέρδη της για να κάνει λόμπινγκ για τη συνεχιζόμενη παραγωγή και κατανάλωσή τους. Οι τακτικές της είναι πολύ ανεπτυγμένες.

Ανάμεσα σε αυτές τις τακτικές συγκαταλέγεται η χρήση “βιτρίνων” που χρηματοδοτούνται μυστικά και αρνούνται ή υποτιμούν τους κινδύνους ενώ τους προσφέρεται βήμα από τα ΜΜΕ, τα οποία ανήκουν συχνά στα μέλη της ίδιας ολιγαρχίας. Τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τόσο το πρόβλημα, όσο και τις απαραίτητες λύσεις.

Αυτή η εκστρατεία άρνησης συμβαδίζει με μια εσωτερική αντίσταση προς την αλλαγή και ενισχύεται από μια τάση που είναι γνωστή ως “δικαιολόγηση του συστήματος”. Πρόκειται για μια εγγενή ανθρώπινη αδυναμία.

Ακόμα βαθύτερες, όμως, είναι οι ιστορίες που λέμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας: Ότι η πρόοδος σημαίνει ανάπτυξη και η ανάπτυξη σημαίνει ευημερία. Αυτό που αποκαλύπτει η κλιματική κατάρρευση και η υπόλοιπη περιβαλλοντική κρίση είναι ότι η διαρκής ανάπτυξη είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ευημερία.

Η αέναη ανάπτυξη ήταν αδύνατη μέχρι τη στιγμή που άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως ο άνθρακας. Μέχρι τότε, η βιομηχανική επέκταση οδηγούσε σε υποβάθμιση της γεωργίας και έσπαγε τον κύκλο της συσσώρευσης (βλέπε EA Wrigley, Energy and the English Industrial Revolution). Έτσι λοιπόν φτάσαμε να αντιμετωπίζουμε την πρόοδο ως ίση με την ανάπτυξη και ίση με τα ορυκτά καύσιμα.

Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Να αφήσουμε τα ορυτκά καύσιμα στο έδαφος. Να τα αντικαταστήσουμε εξ ολοκλήρου με καθαρότερες ενεργειακές τεχνολογίες. Να αναγνωρίσουμε τους πλανητικούς περιορισμούς ως τα όρια που δεν πρέπει να παραβιάζει η οικονομική δραστηριότητα. Να θέσουμε την ευημερία ως στόχο, παρά την ανάπτυξη.

Αυτή η μετάβαση δεν θα συμβεί με το να αγοράζουμε διαφορετικά προϊόντα ή να μειώσουμε τη χρήση πλαστικής σακούλας ή με οποιονδήποτε τρόπο εθελοντικής καταναλωτικής δράσης, όσο έγκυρες και αν είναι. Θα συμβεί μονάχα μέσω της πολιτικής δράσης.

Τι σημαίνει αυτό; Κινητοποίηση σε μεγάλη κλίμακα μέσω οργανώσεων όπως η 350org ώστε να τεθεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Πρέπει να διασπάσουμε τα κεκτημένα συμφέροντα, την άρνηση και την δικαιολόγηση του συστήματος ώστε να αλλάξουμε την κυβερνητική δράση.

Πρόκειται για τη μεγάλη μάχη της ζωής μας. Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την έχουν αναγνωρίσει ακόμα, πόσο μάλλον να λάβουν μέρος. Άρα εμείς που το πράττουμε έχουμε καθήκον να τους στρατολογήσουμε. Να σπάσουμε την άβολη σιωπή και να μιλήσουμε για το θέμα που άλλοι άνθρωποι θέλουν να αποφύγουν.

Πρέπει να το κάνουμε με ντροπιαστικό τρόπο, να ξεπεράσουμε τις επιφυλάξεις μας, ακόμα και αν μας χαρακτηρίζουν Ιερεμίες ή Κασσάνδρες και να ρισκάρουμε να αναστατώσουμε τους ανθρώπους για να τους προειδοποιήσουμε για το τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνουμε.

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα