Skip to main content
Menu
English edition

Μεγάλο παιχνίδι με Exxon Mobil του Αμερικανού ΥΠΕΞ στα κυπριακά κοιτάσματα

Με την κοινοπραξία των Exxon Mobil-Qatar Petroleum θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις το Υπουργείο Ενέργειας για κατάληξη εντός μερικών εβδομάδων σε συμφωνία για ανάθεση των δικαιωμάτων έρευνας και ανάπτυξης του τεμαχίου «10» της κυπριακής ΑΟΖ. Για το τεμάχιο «8» προτιμητέος αιτητής κρίθηκε η ιταλική ΕΝΙ που έχει τα δικαιώματα και για τα τεμάχια «2», «3» και «9» από τον Β΄ Γύρο Αδειοδότησης. Το τεμάχιο «6» ανατίθεται στην κοινοπραξία των ΕΝΙ-Total.

Αυτό αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίνοντας την εισήγηση του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και της Υπουργικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων. Έτσι, επιβεβαιώθηκε και η ομόφωνη εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Υδρογονανθράκων αλλά και των Γάλλων συμβούλων του κράτους, της γαλλικής BEICIP.

Στην πράξη οι αναθέσεις γίνονται στις κυπριακές θυγατρικές των κολοσσών, δηλαδή για το τεμάχιο «10» η επιλογή για τις διαπραγματεύσεις αφορά την κοινοπραξία Exxon Mobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και Qatar Petroleum International Upstream O.P.C. Για το τεμάχιο «8» αφορά την Eni Cyprus Limited και για το τεμάχιο «6» την κοινοπραξία Eni Cyprus Limited/ Total E&P Cyprus B.V. 

Η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού ήταν αποτέλεσμα των πολλών και θετικών εκπλήξεων του Γ΄ Γύρου Αδειοδότησης, που αναβαθμίζουν σημαντικά και την πολιτική και γεωπολιτική σημασία της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και τα ενεργειακά δεδομένα. Αξίζει να θυμηθούμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, υπέδειξαν ενδιαφέρον οκτώ εταιρείες -εκ των οποίων οι πέντε στην πρώτη εικοσάδα διεθνών κολοσσών του τομέα- και υπέβαλαν έξι αιτήσεις για τα τεμάχια «6», «8» και «10».

Αμέσως μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου χθες, εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας επικοινώνησαν με τους εκπροσώπους των εταιρειών και κοινοπραξιών που διεκδίκησαν τα τρία τεμάχια και τους ενημέρωσαν για τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.
 

Η μεγάλη μάχη δόθηκε για το τεμάχιο «10», όπου τρεις από τις προτάσεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Πρόκειται για την πρόταση της κοινοπραξίας των Exxon Mobil-Qatar Petroleum, αυτήν της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total και αυτήν της νορβηγικής Statoil. 
 

Η πρόταση της Exxon Mobil-Qatar Petroleum είναι φανερό ότι περιείχε στοιχεία που της έδωσαν ελαφρά πιο υψηλή τελική βαθμολογία με βάση τα συγκεκριμένα κριτήρια και τη φόρμουλα αξιολόγησης.

Τέτοια κριτήρια είναι το οικονομικό εκτόπισμα, αλλά και το μέγεθος και η μέχρι τώρα επιτυχία σε έρευνα, ανάπτυξη και εμπορία κοιτασμάτων, το ποσοστό υδρογονανθράκων που θα διαμοιράζεται μεταξύ κράτους και εταιρειών, το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης και το μπόνους που προσφέρεται στο κρατικό ταμείο με την υπογραφή του συμβολαίου ανάθεσης. 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός της συμμετοχής και της Qatar Petroleum που επιβεβαιώνει ότι στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης, αφού πρόκειται για μια από τις πιο ισχυρές κοινοπραξίες παγκόσμια στον τομέα αυτό.

Σημαντικό γεγονός είναι και η ανάθεση του «6» σε μια επίσης πολύ ισχυρή κοινοπραξία, αυτήν της ΕΝΙ-Total. Αυτό σημαίνει ότι θα καλυφθεί με επαρκείς σεισμογραφικές έρευνες και η περιοχή αυτή, στην οποία έχουν γίνει μόνο κατ’ αρχή σεισμογραφικές έρευνες, αλλά και λόγω του ότι για μέρος του τεμαχίου προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις η Τουρκία. 

Επίσης, η έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΝΙ για την απόκτηση των δικαιωμάτων στο τεμάχιο «8» έχει τη δική της ιδιαίτερη σημασία, αφού το «8» έχει άμεσες γεωλογικές συνέργειες με το τεμάχιο «9», για το οποίο έχει ήδη τα δικαιώματα. Οπότε, παρά τις δύο αποτυχημένες γεωτρήσεις στο «9», με βάση και τις νέες γεωλογικές ερμηνείες μετά το Zohr, η εικόνα αλλάζει και για τα δύο τεμάχια. 

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα μπόνους που προτείνονται συνολικά για τα τρία τεμάχια κυμαίνονται μεταξύ €95 εκατ. και €100 εκατ. τα οποία μπορεί να τροποποιηθούν ελαφρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα τελικά συμβόλαια του κάθε τεμαχίου. Πρόκειται για μια ισχυρή ένεση προς το κρατικό ταμείο αφού ακόμα δεν έχει συσταθεί το Ταμείο Υδρογονανθράκων.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές. Το Υπουργικό Συμβούλιο όρισε χθες και τη διαπραγματευτική ομάδα που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για τα τρία τεμάχια: Της διαπραγματευτικής ομάδας θα ηγείται ο υπουργός Ενέργειας, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Θα συμμετάσχει αριθμός τεχνοκρατών και εξωτερικών συμβούλων. 

Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση είναι επιτυχής και νοουμένου ότι θα ληφθεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Ενέργειας θα προχωρήσει με τους αντίστοιχους αναδόχους κάθε τεμαχίου σε υπογραφή των συμβολαίων αναλογικού καταμερισμού.

Σε αντίθετη περίπτωση, η διαπραγματευτική ομάδα θα προχωρήσει με τον πρώτο επιλαχόντα στα τεμάχια όπου υπάρχει επιλαχών. Αυτό σημαίνει και μια κάποια πίεση ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις για το τεμάχιο «10», όπου ο ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα σκληρός και στόχος της διαπραγματευτικής ομάδας θα είναι να αυξήσει τους συντελεστές ώστε τα οφέλη προς το κράτος να είναι τα μεγαλύτερα δυνατά. 

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σε χθεσινές του δηλώσεις αμέσως μετά την επικύρωση των εισηγήσεών του από το Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.
 

Αυτό σημαίνει ότι τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν στην προκήρυξη του Γ΄ Γύρου Αδειοδότησης τον περασμένο Μάρτιο θα τηρηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, κάτι που επαυξάνει και την αξιοπιστία των διαδικασιών που ακολουθήθηκαν.

Μέτρησε ο αριθμός και ο χρόνος γεωτρήσεων

Το ενδιαφέρον μερικών από τους μεγαλύτερους παγκόσμια εκπροσώπους της παγκόσμιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων (Exxon Mobil, Qatar Petroleum, ENI, Total, Statoil κ.τ.λ.) ειδικά για το τεμάχιο «10» αυξάνουν τις ελπίδες για σημαντικά για την Κύπρο αποτελέσματα από τις έρευνες στο τεμάχιο αυτό.

Να υπολογίσουμε μόνο ότι ο κύκλος εργασιών των κολοσσών αυτών ξεπερνά αρκετές φορές το κυπριακό ΑΕΠ. Δεν έρχονται τυχαία, σε μια περίοδο σημαντικών περικοπών στον τομέα.

Είχαν κάποια δεδομένα που δικαιολογούσαν την επένδυση αρκετών εκατομμυρίων για να αγοράσουν τα σεισμογραφικά δεδομένα και για να υποβάλουν τις μελετημένες αιτήσεις, προσφέροντας σοβαρά ανταλλάγματα -και αψηφώντας τις τουρκικές απειλές. Πρόκειται για τις εταιρείες που έχουν από τις καλύτερες ομάδες ειδικών για ερμηνείες σεισμογραφικών και διαθέτουν τα καλύτερα κέντρα υπολογιστών και ειδικού λογισμικού για τέτοιες ερμηνείες. 

Ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ερωτηθείς χθες αν πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, προτίμησε να τηρήσει χαμηλούς τόνους, υπενθυμίζοντας τις δύο αποτυχημένες γεωτρήσεις στο «9».

«Βεβαίως, με βάση και τις τεχνικές προτάσεις που έχουμε λάβει θα πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις για να αποδειχθεί και το ενεργειακό δυναμικό του κάθε τεμαχίου, αλλά το γεγονός ότι έχουμε λάβει αυτού του είδους τις προτάσεις για επενδύσεις σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον για τον τομέα των υδρογονανθράκων, μας αφήνει συγκρατημένα αισιόδοξους», είπε.

Σε σχέση με το αναμενόμενο πρόγραμμα γεωτρήσεων, ο υπουργός εξήγησε ότι «ένα από τα βασικά κριτήρια της τεχνικής αξιολόγησης ήταν ο αριθμός και η ταχύτητα των γεωτρήσεων της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας. Και αυτό λήφθηκε πολύ σοβαρά υπόψη στην αξιολόγηση των προτάσεων».

Ερωτηθείς χθες ο υπουργός, αν οι εταιρείες και οι κοινοπραξίες θα αναμένουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της Total το 2017, ανέφερε ότι η κάθε γεώτρηση που γίνεται στην περιοχή, είτε πετυχημένη είτε αποτυχημένη, δίνει πάρα πολύ σημαντικά στοιχεία στην προσπάθεια να ερμηνευτεί η γεωλογία της κυπριακής ΑΟΖ. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, είναι και οι συζητήσεις που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία με την αιγυπτιακή πλευρά για να λάβει τα γεωλογικά στοιχεία της γεώτρησης του Zohr, τα οποία θα βοηθήσουν να σχηματιστεί μια καλύτερη εικόνα ως προς τη γεωλογία της περιοχής.

«Έτσι, εκείνα τα στοιχεία και η γεώτρηση που προγραμματίζεται εντός του δεύτερου τριμήνου του 2017 από την Total στο τεμάχιο "11" θα είναι πολύ σημαντικά», είπε.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΑΟΖ δεν επηρεάστηκε από το Κυπριακό. «Άλλο η στρατηγική μας για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ, άλλο οι διαδικασίες για το Κυπριακό», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η χθεσινή ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, σε σχέση με τις αποφάσεις του Υπουργικού: «Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα του κυπριακού λαού και διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθυστερούσε δήθεν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς χάριν των συνομιλιών», σημειώνει ο ΔΗΣΥ.

Όσοι ισχυρίζονταν ότι ο Πρόεδρος επέτρεψε να μπει το ΦΑ στην τράπεζα των Διαπραγματεύσεων παίρνουν και σήμερα απάντηση με την ανακοίνωση που δίνει πράσινο φως στους νέους συνεργάτες -εταιρείες κολοσσούς- της Κυπριακής Δημοκρατίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από πλευράς Οικολόγων, ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης εξέφρασε επίσης ικανοποίηση από τις εξελίξεις που σύμφωνα με τον ίδιο σημειώνονται με «αργούς ρυθμούς». «Είναι ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Τούρκοι και ιδιαιτέρως ο κ. Ακιντζί επιμένουν ότι η διαχείριση των φυσικών πόρων της ΑΟΖ θα γίνεται μόνο σε συνεργασία με την Τουρκία», σημείωσε ο ίδιος ζητώντας όπως η απάντηση δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ομόφωνες εξ αρχής οι αποφάσεις 

Το γεγονός ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων της κυβέρνησης από τη μια και οι ξένοι εμπειρογνώμονες της BEICIP Franlap από την άλλη, ανεξάρτητα η επιτροπή από τους συμβούλους, αξιολόγησαν (για πρώτη φορά στους τρεις γύρους αδειοδότησης μέχρι τώρα) με την ίδια ακριβώς βαθμολογία.

Επίσης, το γεγονός ότι οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες σε όλα τα επίπεδα, αφαίρεσε από την κυβέρνηση τη διακριτική της δυνατότητα για διαφορετικές πολιτικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, αφαίρεσε και τους πονοκεφάλους επεξηγήσεων στους πολύ ψηλά ιστάμενους πολιτικούς του εξωτερικού σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τις επιλογές που έγιναν. 

Τίλερσον Μπροτ VS Φρανσουά Ολάντ

Οι χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού έρχονται μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της υπουργοποίησης του εκτελεστικού διευθυντή της Exxon Mobil Τίλερσον Μπροτ, στη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Τίλερσον Μπροτ είναι ο άνθρωπος που έδωσε το τελικό «ΟΚ» για τις μέχρι τώρα δαπάνες αλλά και για τη διεκδίκηση του 10 από την εταιρεία που ηγείται, όπως και είχε τον δικό του ρόλο στη συνεργασία και στην Κύπρο με την Qatar Petroleum με συγκεκριμένους στόχους. 

Ο ίδιος, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε διευθετήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την επίσκεψη του τελευταίου στη Νέα Υόρκη, για να προβάλει έστω και με την απαιτούμενη διακριτικότητα, τους σοβαρούς σχεδιασμούς και τη σταθερότητα των επιλογών σε σχέση με την Κύπρο και να πείσει για τα οφέλη που θα είχε η Κύπρος με την επιλογή της κοινοπραξίας.

Μερικές μέρες πριν στην Κύπρο βρέθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ήρθε μεν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά θα ήταν αφελής κάποιος αν πιστέψει ότι δεν στήριξε και τα συμφέροντα του γαλλικού κολοσσού, της Total, ιδιαίτερα και πάλι σε σχέση με το «10».

Με ανάλογη διακριτικότητα υπήρξε ενδιαφέρον και από το πιο υψηλό επίπεδο της ΕΝΙ, αν θυμηθούμε και την επίσκεψη-αστραπή του επικεφαλής της στην Κύπρο για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσφατα.

Exxon Mobil: Σκοπός να μεγιστοποιήσουμε την αξία

Σε σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την Κύπρο και μεγιστοποίηση της αξίας των όποιων ανακαλύψεων στο τεμάχιο «10» προσβλέπει η Exxon Mobil, όπως δήλωσε στον «Φ» αμέσως μετά την ανακοίνωση της επιτυχίας της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Qatar Petroleum, ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil στην Κύπρο, Βαρνάβας Θεοδοσίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ομάδα διαπραγμάτευσης της κοινοπραξίας, που περιλαμβάνει ειδικούς από το Τέξας αλλά και από την ομάδα της εταιρείας στην Κύπρο, όπως και εκπροσώπους των συνεργατών τους από το Κατάρ, είναι σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας για έναρξη εντατικών διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίτευξη τελικής συμφωνίας και υπογραφή εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει ο υπουργός Γ.Λακκοτρύπης.

Η ευρωστία, η τεχνική και εμπορική ικανότητα και κυρίως η ιστορία επιτυχίας της κοινοπραξίας είναι γνωστή, κατέληξε ο ίδιος μιλώντας στον «Φ», εκφράζοντας την ικανοποίηση της Exxon Mobil και της Qatar Petroleum για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο «10» με το βλέμμα σε τερματικό LNG
 

«Εάν τα προγράμματα εξερεύνησης αποβούν επιτυχημένα, μια πιθανή ανάπτυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Κύπρο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε μια αμοιβαία επωφελή λύση τόσο για τον επενδυτή όσο και για τη χώρα στο σύνολό της. Αυτός είναι ο λόγος που συνεργαζόμαστε με την Qatar Petroleum για την κατάθεση προσφοράς για το οικόπεδο "10"».

Αυτό αποκάλυπτε σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Φ» πριν μερικές εβδομάδες ο επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού στην Κύπρο, Βαρνάβας Θεοδοσίου. Ο ίδιος εξήγησε εξ αρχής ότι «η συνεργασία μας με την Qatar Petroleum ξεκίνησε στο 1990 για την ανάπτυξη του “North Field”, του παγκοσμίως μεγαλύτερου “καθαρού” κοιτάσματος φυσικού αερίου». 

Η Exxon Mobil συμμετέχει μαζί με την Qatar Petroleum σε 12 μονάδες υγροποίησης και μαζί ανέπτυξαν τα μεγαλύτερα ανά το παγκόσμιο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, ως επίσης και τρία LNG τερματικά εισαγωγής, δύο από τα οποία στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

Το τοπίο αλλάζει καθημερινά

Για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις με την έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με την είσοδο της Exxon Mobil στην περιοχή τόσο δυναμικά, ακολουθεί μια άλλη εξέλιξη – αυτή της εισόδου της Rosneft μερικές δεκάδες χιλιόμετρα πιο πέρα από το «10», με 30% στα δικαιώματα του αιγυπτιακού Zohr. Για το οποίο μάλιστα σύμφωνα με το «Σπούτνικ», στόχος του κρατικού ρωσικού κολοσσού είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν μέσα σε μερικές μέρες μια σημαντική αλλαγή εικόνας με πολλές γεωπολιτικές και όχι μόνο προεκτάσεις στην περιοχή: Την ενεργό πλέον εμπλοκή μιας εκ των μεγαλύτερων διεθνώς αμερικανικών εταιρειών και μιας εκ των μεγαλύτερων ρωσικών. 

Το παιγνίδι γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, περιέχει πολλά άγνωστα στοιχεία που ξεκαθαρίζουν ή διαμορφώνονται καθημερινά και κάθε επόμενη μέρα στον τομέα είναι διαφορετική. Γι’ αυτό, ούτε προφήτες δεν μπορούν να προβλέψουν την εικόνα που θα διαμορφωθεί σε δύο ή τρία χρόνια. Εμείς να κρατήσουμε ότι είμαστε σε καλό δρόμο και πρέπει να διαμορφώνουμε καθημερινά μόνο τις αποφάσεις της επόμενης μέρας. 

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα