Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κύπρος: Ομοβροντία κατά ΑΗΚ για το σχεδιαζόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ακρωτήρι

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της περιβαλλοντικής αρχής να εγκρίνει τη δημιουργία τεράστιου φωτοβολταϊκού πάρκου στον υγροβιότοπο των αλυκών Ακρωτηρίου.

Το κίνημα οικολόγων κατήγγειλε την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Έθνη, επειδή η περιοχή εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο υδροβιότοπων της σύμβασης Ραμσάρ, που προστατεύει διεθνούς εμβέλειας περιοχές.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου υπεραμυνόμενος της θετικής γνωμάτευσης της αρμόδιας επιτροπής, δήλωσε στη StockWatch ότι επιβλήθηκαν πολύ σημαντικά μέτρα και αυστηροί όροι, ενώ μειώθηκε και η δυναμικότητα σχεδόν στο μισό, δηλαδή από 20 MW που ήταν η αρχική εισήγηση της ΑΗΚ, στα 12MW.

Ταυτόχρονα, είπε, έχουν περιληφθεί και σημαντικά μέτρα παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιπτώσεων στην ορνιθοπανίδα.

Παραπέμποντας στη γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής, σημείωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη την επιτόπια αξιολόγηση του χώρου του προτεινόμενου έργου συναξιολογήθηκαν ο ακριβής καθορισμός του βαθμού επηρεασμού των ειδών πτηνοπανίδας που απαντώνται στην ευρύτερη περιοχή του υγρότοπου της αλυκής Ακρωτηρίου και χρησιμοποιούν τα υπό μελέτη τεμάχια.

Συναξιολογήθηκαν επίσης τα απαιτούμενα μέτρα διαχείρισης, η αξιολόγηση της αλλαγής χρήσης γης, και η εκτίμηση του κινδύνου πρόσκρουσης των πτηνών στα φωτοβολταϊκά πλαίσια όπως και οι συσσωρευτικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την κατασκευή του έργου.  Γι’ αυτό αποφασίστηκε να συναινέσει στην προώθηση μόνο της πρώτης φάσης (12MW) υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι όροι οι οποίοι έχουν στόχο τον περιορισμό των κυριότερων περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παρά ταύτα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αμφισβητούν τη δυνατότητα αποτροπής των αρνητικών επιπτώσεων από τα συγκεκριμένα μέτρα.

Μη αναστρέψιμες επιπτώσεις

Ο διευθυντής του πτηνολογικού συνδέσμου Μάρτιν Χέλικαρ, σε δηλώσεις τόνισε ότι η θέση τους παραμένει η ίδια ότι δεν θα πρέπει να γίνει το έργο στο συγκεκριμένο χώρο.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», εκφράζουμε όμως «τις έντονες ανησυχίες μας διότι το εν λόγω έργο αναμένεται να επιφέρει αρνητικές, μη αναστρέψιμες επιπτώσεις για τα είδη που πετούν στην περιοχή και κυρίως για τα είδη Falcoeleonorae (Μαυρομμάτης) και Falcovespertinus (Μαυροφάλκονο) λόγω του επηρεασμού των περιοχών τροφοληψίας και κουρνιάσματος».

«Πιστεύουμε επίσης», συνέχισε, ότι «η πρόταση για διατήρηση μέρους των φυτειών δεν αναμένεται να μετριάσει σε ουσιαστικό βαθμό τις επιπτώσεις στα δυο είδη».

Λέγοντας αυτά κάλεσε τις βρετανικές βάσεις να ξανασκεφτούν τη δική τους θέση.

Πιστεύουμε επίσης ότι η πρόταση για διατήρηση μέρους των φυτειών δεν αναμένεται να μετριάσει σε ουσιαστικό βαθμό τις επιπτώσεις στα δυο είδη.

Σημείωσε ακόμη ότι θεωρούν ελλιπή τη μελέτη δέουσας εκτίμησης η οποία κατατέθηκε, αφού απουσιάζουν ολοκληρωμένες ετήσιες καταγραφές για την πτηνοπανίδα, καθώς επίσης και η εκτίμηση των συσσωρευτικών επιπτώσεων από διάφορα έργα που χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε ότι η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχή δεν έλαβε υπόψη όλα τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί

Βιάστηκαν να δώσουν θετική γνωμάτευση

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βρίσκει κάθετα αντίθετο και το κυπριακό ίδρυμα προστασίας του περιβάλλοντος Terra Cypria, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή Λεύκιο Σεργίδη ο οποίος αφού διευκρίνισε ότι είναι 100% υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επέκρινε την κυβέρνηση και τις βρετανικές βάσεις ότι βιάστηκαν να λάβουν μια λανθασμένη απόφαση βασιζόμενη σε μια μελέτη που έγινε από τις βρετανικές βάσεις η οποία έδειξε ότι μπορεί να γίνει το πάρκο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

«Εμείς διαφωνούμε με την εγκατάσταση παρόμοιων έργων στους υγροβιότοπους, υπάρχουν πολλές άλλες εκτάσεις που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάρκα όπως παλιά λατομεία, μεταλλεία, οροφές κτηρίων, περιοχές που είναι διαβρωμένες χωρίς βλάστηση, τα πρώην ΧΥΤΑ και άλλες», τόνισε.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν τίθεται θέμα να έχουν παραπλανηθεί διότι είχαν όλα τα στοιχεία ενώπιον τους.

«Το λιγότερο που έπρεπε να κάνουν είναι να περιμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία δημιουργίας πολεοδομικών ζωνών στις μη στρατιωτικές ζώνες στις βρετανικές βάσεις, η οποία θα καθορίσει τους τύπους αναπτύξεων των μη-στρατιωτικών περιοχών. Η εξέταση του εν λόγω έργου θα ήταν ορθότερο όπως προχωρήσει μετά και την οριστικοποίηση της πιο πάνω διαδικασίας», υπέδειξε.

Συμφώνησε με τον συνάδελφο του ότι θα επέλθει τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον και στον υγροβιότοπο.

Βεβιασμένη απόφαση περιβαλλοντικής αρχής

Ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας για τη διάσωση των φυσικών ακτών, Κλείτος Παπαστυλιανού, διερωτήθηκε γιατί η περιβαλλοντική αρχή γνωμοδότησε θετικά στη δημιουργία του έργου μέσα στον υγροβιότοπο των αλυκών Ακρωτήριου, όταν όλες οι απόψεις που εκφράσθηκαν στις συνεδριάσεις ήταν αρνητικές.

Τόνισε ότι από το έργο θα υπάρξουν σημαντικές πιέσεις και απειλές κυρίως για την πτηνοπανίδα και προχωρώντας ακόμη ένα βήμα είπε ότι «η καταστροφή στο περιβάλλον δεν αφορά μόνο τις επιπτώσεις από το συγκεκριμένο έργο αλλά είναι συσωρευτικές σε συνδυασμό με άλλα έργα που χωροθετούνται στην ίδια περιοχή. Όπως είναι το καζίνο, το γκολφ, τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις, κεραίες, δρόμοι και το σχέδιο ανάπτυξης που ετοιμάζεται».

«Υπάρχει», τόνισε, «υψηλής σημασίας υποβάθμιση φυσικού και πολιτιστικού ιστορικού και αγροτικού τοπίου, αλλαγή χρήσης γης, επέκταση δικτύου υποδομών και άλλα.  Ενδιαφέρει μόνο η απεριόριστη ανάπτυξη».

Καταγγελία Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη

Την κάθετη αντίθεση του κινήματος οικολόγων εξέφρασε και ο βουλευτής του κινήματος Γιώργος Περδίκης τονίζοντας ότι «τοποθετηθήκαμε πολλές φορές δημόσια εναντίον της κατασκευής του έργου στον υδροβιότοπο των αλυκών Ακρωτηρίου».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στα Ηνωμένα Έθνη διότι η αλυκή Ακρωτηρίου μετά τη φασαρία που έγινε με την εγκατάσταση των κεραιών από τους βρετανούς έχει ενταχθεί στο παγκόσμιο δίκτυο υδροβιότοπων της συνθήκης Ramsar. Μας ζήτησαν επιπρόσθετα στοιχεία και διερευνούν το θέμα», ανέφερε.

Χαρακτήρισε απεριόριστη την καταστροφή που θα επέλθει εξαιτίας του έργου.

Απαντώντας σε όσους εκφράζουν την ανησυχία τους διότι η Κύπρος είναι πολύ πίσω στους στόχους που της έθεσε η ΕΕ για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές είπε ότι, «εάν η Κύπρος ήθελε να πιάσει τους στόχους στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα έπρεπε να υποχρεώνει τους μεγάλους επενδυτές να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των κτηρίων τους όπως στις ταράτσες των malls, τις υπεραγορές και άλλα μεγάλα κτήρια.

Τρέχουμε να καλύψουμε τους στόχους μας

Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε για τις όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον ο βοηθός διευθυντής του τμήματος παραγωγής της ΑΗΚ, Κωνσταντίνος Ρούβας.

Δήλωσε στη StockWatch ότι οι ενδοιασμοί και οι επιφυλάξεις αφορούν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο περιβάλλον και όχι καθ’ αυτό το έργο και διερωτήθηκε γιατί «από τη στιγμή που έχει ληφθεί η δέσμευση από μέρους της ΑΗΚ, να λάβει όλα απαραίτητα μέτρα που της έχουν υποδειχθεί γιατί να μην προχωρήσει το έργο».

Υπεραμυνόμενος της απόφασης είπε ότι «είμαστε ήδη πολύ πίσω στους στόχους μας του 2020. Η Κύπρος χρειάζεται πάρα πολλά έργα για να ικανοποιήσουμε τους στόχους, πρέπει να δημιουργηθούν πάνω από 280 MW μέσα σε ένα χρόνο. Άρα χρειάζονται πολύ περισσότερα έργα».

Όσον αφορά το έργο στον υγροβιότοπο είπε ότι «πήγαμε στην περιοχή που θεωρείται λιγότερο ευαίσθητη για να εγκαταστήσουμε στην πρώτη φάση το φωτοβολταΪκό πάρκο 12 MW και εφόσον δούμε τις επιπτώσεις και τεκμηριώσουμε μέσα από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη ότι δεν προκαλεί ζημιά τότε θα υποβάλουμε αίτηση για να προχωρήσουμε και στη δεύτερη φάση του έργου.

Σχετικά με την αποκοπή 3800 περίπου δέντρων στις δύο φάσεις κατασκευής του έργου είπε ότι η ΑΗΚ δεσμεύεται με φύτευση 8000 δέντρων, ως μέτρο μετριασμού.

(της Ηρούς Ευθυμίου, stockwatch.gr)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα