Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κύπρος και Υδρογονάνθρακες: Τα τελευταία κόλπα και τεχνάσματα - Παγίδες της Τουρκίας (και όχι μόνον)

Αυτή τη φορά τα πράματα ξεκίνησαν με δεικτικό δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας :  «  … Νέα δεδομένα δημιουργεί η κατάθεση πρότασης του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί,  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μέσω του Επικεφαλής του Γραφείου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, για δημιουργία κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες». Λίγο παρακάτω το δημοσίευμα συνεχίζει: «.. Η πρόταση - εισήγηση Ακιντζί προκαλεί αναστάτωση και αυτή τη στιγμή «όλα είναι στον αέρα» και μετά προστίθεται ότι ‘’ η νέα πρόταση Ακιντζί αποσκοπεί στο να σταματήσει να αποτελεί ο τομέας των υδρογονανθράκων πεδίο έντασης και να μετατραπεί σε πεδίο παραγωγικής συνεργασίας...»Και έπεται η συνέχεια:

«… Να στηρίξουν την πρόταση Ακιντζί για υδρογονάνθρακες καλεί η Άγκυρα την ΕΕ και τις εγγυήτριες Δυνάμεις (δηλαδή την Ελλάδα και την Μεγάλη Βρετανία)». Εξειδικεύοντας την πρόταση συνεχίζει:  «Η πρόταση προβλέπει για το θέμα των υδρογονανθράκων, επί των οποίων οι Τ/κ και οι Ε/κ έχουν ίσα δικαιώματα, ως ίσοι συνέταιροι του νησιού, να συνεργαστούν και στο θέμα των εισοδημάτων και από αυτές τις πηγές να επωφεληθούν μαζί ταυτόχρονα”...
Στην συνέχεια έρχεται το τουρκικό ΥΠΕΞ και απειλεί: «…. η χώρα μας είναι αποφασισμένη πλήρως να προστατεύσει τόσο τα  δικαιώματά της στη δική της υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο  όσο και τα ίδια δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πηγών του νησιού».

 Και πριν στεγνώσει το μελάνι στο αναφερόμενο κυπριακό έντυπο γράφεται ότι:

 « …. όπως ανέφερε έγκυρη κοινοτική πηγή, πληροφορίες της ΕΕ αναφέρουν ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες για επιτυχία της γεώτρησης του «Φατίχ», ενώ παραπέμπουν σε κοίτασμα, το οποίο φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.» 

 

Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε και το τρέχον σκηνικό της περιοχής: από τις 4 Μαΐου, δυτικά της Κύπρου ‘’επιχειρεί΄΄το γεωτρητικό σκάφος της Τουρκίας ‘’Φατιχ’’, ενώ ανατολικά του νησιού ξεκινά δραστηριότητα το γεωτρύπανο ‘’Γιαβούζ’’ και νότια το σεισμογραφικό ‘’Μπαρπαρός’’. Οι δραστηριότητες αυτές γίνονται με συνοδεία πολλών πολεμικών πλοίων, τα οποία περικυκλώνουν ασφυκτικά το Νησί, δημιουργώντας σκηνικό πολιορκίας. 

 

Είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, για ακόμα μια φορά, βρίσκεται κάτω από ενορχηστρωμένη πίεση της Τουρκίας (και όχι μόνον) και εκβιάζεται για να προχωρήσει σε συνομιλίες για την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην νόμιμη Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη(ΑΟΖ). Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και ΟΗΕ προβαίνουν σε χαλαρές ανακοινώσεις καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, χωρίς να συνοδεύονται από ουσιαστικά μέτρα αποτροπής των  παρανομιών, οι οποίες συνεχίζονται.

 

Απορίας άξιο είναι ότι η περίφημη νέα πρόταση Ακιντζί, για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων,  που δήθεν δημιούργησε νέα δεδομένα και προκάλεσε αναστάτωση(!), δεν είναι δα και τόσο νέα. Ο προηγούμενος ‘’πρόεδρος’’ των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς  Ερόγλου, πριν από 8 περίπου χρόνια, έκανε  την ίδια πρόταση στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας, που την απέρριψε. Από τότε και με αφορμή κάθε γεώτρηση που γινόταν στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία δεν έχανε την ευκαιρία των απειλών και εκβιασμών (το μαστίγιο), που κατέληγαν πάντα με την διατύπωση της πρότασης για κοινή επιτροπή διαχείρισης και συνεργασίας στο θέμα των υδρογονανθράκων (το καρότο), έχοντας πάντα σαν τελικό στόχο την συνεκμετάλλευση και στην ουσία υφαρπαγή του φυσικού αερίου.

Στην σημερινή συγκυρία ήρθε να προστεθεί και η περίεργη διαρροή, μέσω ‘’κοινοτικής πηγής’’ (άραγε Αγγλικής) για  … ‘’νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου 170 Bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) δυτικά της Πάφου από το Φατίχ’’.  ‘’Κοίτασμα’’ 170 Bcm ,  είναι περίπου ίδιο με την πρόσφατη ανακάλυψη ‘’Γλαύκος’’ από την Exxon-Mobil στο τεμάχιο 10 . Τυχαίο; δεν νομίζω.  Οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων όμως δεν γίνονται ξαφνικά,  με περίεργες διαρροές από κάποια ‘’πηγή‘’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λογαριασμό της Τουρκίας. Το Τουρκικό  γεωτρύπανο, συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια περιοχή(προφανώς για εξυπηρέτηση του πολιτικού σχεδιασμού της Τουρκίας), από της 4 Μαΐου και άγνωστο για πόσο).

 

Μετά τις παραπάνω επισημάνσεις, είναι πεποίθηση μου ότι βρισκόμαστε μπροστά σε στήσιμο σκηνικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει σαν αντικείμενο την προετοιμασία του εδάφους και της κοινής γνώμης για συνομιλίες μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς (δηλαδή με την Τουρκία) για την (συν)-διαχείριση των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία είναι βασική επιδίωξη της Τουρκίας. 

Η Τουρκία δείχνει επισπεύδουσα για να προλάβει άλλες σχεδιαζόμενες εξελίξεις: Αν δούμε με προσοχή τις νέες προτάσεις, του χαϊδεμένου παιδιού της Τουρκίας στην Τουρκοκυπριακή Διοίκηση και λεγόμενου ‘’υπουργού εξωτερικών’’, Κουντρέτ Οζερσάϊ,  ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι η λύση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας έχει εκπνεύσει και ότι πρέπει πια να δούμε το συνομοσπονδιακό μοντέλο, δηλαδή λύση δύο κρατών με χαλαρή σύνδεση, τότε θα γίνει κατανοητό γιατί επισπεύδει η Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να προλάβει ‘’να βάλει χέρι’’ στα κοιτάσματα ΦΑ της νότιας ΑΟΖ της Κύπρου, (όπου φαίνεται να βρίσκεται η πλειοψηφία των κοιτασμάτων),  προτού προχωρήσει η όποια συνομοσπονδιακή λύση που σχεδιάζουν. Στην συνέχεια, νομίζουν ότι θα ισχύσει ο κανόνας ‘’τα δικά σας  και δικά μου στην νότια ΑΟΖ και τα δικά μου - δικά μου στην βόρεια’’. Και για να γίνει αυτό πιο εύπεπτο στην κοινή γνώμη, διέρρευσαν μέσω πηγών της ΕΕ(;) ότι  ‘’ανακάλυψαν’’ 170 Bcm φυσικού αερίου με το Φατίχ δυτικά από την Πάφο, τα οποία θα βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (και του διαμοιρασμού) μαζί με τα 170 bcf του ‘’Γλαύκου’’ της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Δηλαδή βάζετε και εσείς ΦΑ, αλλά βάζουμε και εμείς. Στην ουσία όμως οι Τούρκοι θα βάλουν αέρα κοπανιστό ενώ οι ελληνοκύπριοι θα βάλουν πραγματικό φυσικό αέριο.

Τέλος πρέπει να δούμε και τον ρόλο των εταιριών (κολοσσών) και κυρίως της Exxon Mobil,  που διαχειρίζονται τις ανακαλύψεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Θέλουν ή όχι αυτή την εξέλιξη και το σκηνικό που στήνεται για διάλογο, κοινές επιτροπές κλπ; Πέραν πάσης αμφιβολίας η απάντηση είναι καταφατική. Πριν οι εταιρίες προχωρήσουν σε επενδύσεις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που ανακάλυψαν (είναι της τάξης δισεκατομμυρίων ευρώ), θα ήθελαν  πολιτική σταθερότητα για να είναι δυνατή η χρηματοδότηση των επενδύσεων. Μιας και δεν μπορούν να τα βάλουν με την Τουρκία, στην οποία έχουν και άλλα συμφέροντα, θα προτιμήσουν να πιέσουν με τον τρόπο τους την Κυπριακή Δημοκρατία, με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να πάρουν άλλο ρίσκο και να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αν προηγουμένως δεν υπάρξει σταθερότητα (δηλαδή να σταματήσει η ένταση με την Τουρκία και να ‘’τα βρουν’’ με τους Τουρκοκύπριους). Οι εταιρίες  ενδιαφέρονται πρώτιστα για την απόσβεση των επενδύσεων και τα κέρδη τους και λιγότερο σε ποιόν θα αποδώσουν το μερίδιο της κρατικής συμμετοχής. Αυτό προφανώς το γνωρίζει η Τουρκία και επισπεύδει, είτε με εκβιασμούς και δημιουργία έντασης (κλίμα αποτροπής επενδύσεων), είτε με προτάσεις κοινών επιτροπών συνεργασίας και… συνεκμετάλλευσης (κλίμα επενδύσεων). Πιστεύω ότι το τελευταίο αίτημα των εταιριών στην κυπριακή κυβέρνηση για παροχή πρόσθετου χρόνου, πέραν του συμβατικού,  για υλοποίηση των προγραμμάτων τους, που έγινε τελικά αποδεκτό, εντάσσεται σε αυτό το κλίμα. 

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας  γνωρίζοντας προφανώς ότι η δήθεν νέα πρόταση Ακιντζί δεν ήρθε τυχαία, αλλά εντασσόταν σε ευρύτερο σχεδιασμό,  συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο στις 17-7-19 και ομόφωνα απέρριψαν την πρόταση. 

Πόσο όμως θα αντέξει ακόμα η Κυπριακή Δημοκρατία, οχυρωμένη πίσω από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, στις παράλογες και παράνομες ενέργειες και αξιώσεις της Τουρκίας; Και για πόσο ακόμα ΕΕ, ΗΠΑ, ΟΗΕ κλπ θα βλέπουν να καταπατώνται οι κανόνες του Διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και να μην αντιδρούν ουσιαστικά;

-------------------------

Ο Ντίνος Νικολάου είναι Γεωλόγος Πετρελαίων- Ενεργειακός Οικονομολόγος

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα