Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

HAEE: Μέτρα επιτάχυνσης για στέρεα ανάπτυξη, το κεντρικό ζητούμενο της αγοράς ΑΠΕ στην Ελλάδα – Τι δυσκολίες εντοπίζει η αγορά

Μιχάλης Μαστοράκης

Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μα συνάμα κενά και εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, εντοπίζουν παράγοντες της αγοράς για τον κλάδο της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και εν γένει τις ΑΠΕ, μιλώντας σε πάνελ του 4ου Ενεργειακού Συμποσίου που διοργάνωσε η Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για τα Οικονομικά της Ενέργειας με συμμετέχοντες τους Λουκά Λαζαράκη διευθύνοντα σύμβουλο της Nostira, τον Δρ. Σπύρο Κιαρτζή, Διευθυντή Νέων Τεχνολογιών και Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, τον Eric Liu  Project Direct Manager της Suntech - Power Greece και τον Παναγιώτη Γάτο, διευθυντή πωλήσεων της GE Renewable Energy. 

Ειδικότερα, καλούμενοι να απαντήσουν τι δυσκολίες εντοπίζουν για την διείσδυση των ΑΠΕ στην Ελλάδα, κοινή θέση όλων ήταν οι άσκοπες καθυστερήσεις και η πολύπλοκη-χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης, ζητήματα λειτουργούν ανασταλτικά για την προσέλκυση επενδύσεων.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρήματα, επενδυτές και τράπεζες. Στην Ελλάδα τα έχουμε όλα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Λαζαράκης, προσθέτοντας, όμως πως ένας επενδυτής καλείται να υπερπηδήσει δυσκολίες (βλ. αδειδοδοτήσεις) που ξεφεύγουν από την σφαίρα του επιχειρείν και έχουν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να βαραίνουν αρνητικά στην έκβαση μιας επένδυσης. Εντούτοις, παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης, η αγορά φαίνεται να μπαίνει σε τροχιά ωρίμανσης, επιτρέποντας να ισχυριστεί κανείς πως οι ΑΠΕ αντιπροσωπεύουν πλέον το μέλλον.

Από την πλευρά του ο κύριος Κιαρτζής σημείωσε πως στρατηγική στόχευση των ΕΛΠΕ είναι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ, αναπτύσσοντας ένα αξιόλογο πράσινο χαρτοφυλάκιο με έργα διαφόρων τεχνολογιών, γεγονός που ήδη φαίνεται αν αναλογιστεί κανείς τα χρηματικά ποσά που ήδη έχει επενδύσει ο Όμιλος.

Εξέφρασε δε, την εκτίμησή του πως τα επόμενα χρόνια η ελληνική αγορά θα γνωρίσει καλές και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για επενδύσεις στον εν λόγω τομέα. Ήδη μια σειρά εμπόδια έχουν ξεπεραστεί και αυτό προσμετράται στα θετικά, όπως η συμφόρηση του δικτύου με την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ νέες προκλήσεις (βλ. έξυπνα δίκτυα) αναδύονται προς επίλυση.

Πέραν της επιτάχυνσης των αδειοδοτικών διαδικασιών, η προσέλκυση ξένων επενδυτών μπορεί να συντελέσει στην μεγέθυνση της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ, όπως τόνισε ο Παναγιώτης Γάτος. Ένα «γερό» άνοιγμα σε ξένες επενδύσεις μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην αγορά, να συμβάλει τα μέγιστα στην επίτευξη αλλά και ακόμα την υπερκάλυψη των στόχων σε πράσινη ενέργεια.

Τέλος, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το στοιχείο των αντιδράσεων από τις τοπικές κοινωνίες εναντίον κάποιων επενδύσεων, γεγονός που δυσχεραίνει την υλοποίηση αποφασισμένων και προϋπολογισμένων έργων, ενώ προκαλεί επιζήμιες καθυστερήσεις και τεράστια κόστη για τους επενδυτές. Προς διερεύνηση παραμένει η συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου λειτουργίας καθώς για την ώρα «είμαστε πλήρως απροστάτευτοι από το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις», όπως σημειώθηκε.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα