Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Φάμελλος: Άμεση θα είναι η ωφέλεια στις τσέπες των πολιτών από τις πρώτες ημέρες του 2019

Άμεση θα είναι η ωφέλεια που θα δουν οι πολίτες στις τσέπες τους από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2019 σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM». Όπως εξήγησε, «θα έχουμε την εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ ταυτόχρονα το επίδομα πετρελαίου, οι συλλογικές συμβάσεις και νέες αμοιβές, η αύξηση της εργασίας θα δώσουν πολλά οφέλη, όπως βέβαια, μέσα στο 2019, και η μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας θα δώσει αντίστοιχα νέα οφέλη».

   Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις που αφορούν τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, των οφειλών στην εφορία και στα ταμεία αλλά και την τελική ρύθμιση του κατώτατου με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ενέργειες αυτές θα δώσουν «άμεσα σε πολλούς πολίτες και δουλειά αλλά και προοπτική». Αναφερόμενος σε επιμέρους τομείς σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. «Δεν καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, εφαρμόζεται πλέον το μεταφορικό ισοδύναμο για όλους τους νησιώτες (είναι οι πρώτες μέρες του 2019 που θα εφαρμοστεί κάτι τέτοιο), το μέρισμα έχει αποδοθεί, οι συντάξεις δεν κόπηκαν και μάλιστα θα υπάρχει με τον ΕΝΦΙΑ μεγάλη ελάφρυνση σε πολλούς, πολλούς δε με μικρή ιδιοκτησία», πρόσθεσε.

   Σε επίπεδο χώρας υπογράμμισε ότι «οι μακροοικονομικές προοπτικές και τα δεδομένα θα μας δώσουν τη δυνατότητα μέσα στο 2019 όχι απλά να έχουμε απόδοση της οικονομίας, αλλά αυτό που είναι αρκετά σημαντικό θετικό στοιχείο είναι ότι αυτός ο προϋπολογισμός του 2019 είναι ένας προϋπολογισμός ο οποίος θα μειώσει και το χρέος της Ελλάδας. Έχουμε αρχίσει και καλύπτουμε τα σπασμένα και των προηγούμενων κυβερνήσεων, δυστυχώς, γιατί αναγκαστήκαμε να κληρονομήσουμε τη χρεοκοπία τους. Ωστόσο, η Ελλάδα πλέον έχει μια πολύ πιο σημαντική θέση στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα που μπορεί να δίνει κατευθύνσεις και για τα γενικότερα πολιτικά και γεωπολιτικά ζητήματα».

   Απαντώντας σε ερώτηση για το Μετρό της Θεσσαλονίκης και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, σχολίασε πως «όλοι ξέρουν ότι δεν έγιναν εγκαίνια προχθές στο Μετρό», ενώ τόνισε ότι «άξιζε και στην πόλη, άξιζε και στην κυβέρνηση να δουν όλοι ότι ολοκληρώθηκε ο πρώτος σταθμός του Μετρό, ενώ στο τέλος του 2014 το έργο ήταν σταματημένο, η εταιρεία είχε φοβερή αδυναμία να ανταπεξέλθει, η διοίκηση δεν μπορούσε να προχωρήσει σε ένα έργο το οποίο είχε και μελετητικά και διοικητικά προβλήματα, υπήρξαν απαιτήσεις άνω του 1 δισ. -πολύ περισσότερα από την αξία του έργου που είχε εκτελεστεί- και η Θεσσαλονίκη ήταν γεμάτη λαμαρίνες και απελπισμένους καταστηματάρχες και πολίτες».

   Σχετικά με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές λόγω των εξελίξεων στην ονομασία της πΓΔΜ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι εις βάρος των συμφερόντων της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης να μη λυθεί το πρόβλημα στα βόρεια σύνορα», προέβλεψε «μια πολύ δύσκολη συζήτηση εντός της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ» και εκτίμησε ότι «υπάρχει ήδη κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία είναι αρκετά ισχυρή».

   «Εννοώ ότι είναι πάνω από τους 151 βουλευτές και θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη για τα κόμματα που μέχρι τώρα υποκριτικά αρνούνται τη συμφωνία γιατί η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ήταν θέση εθνική και ήταν θέση και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ και, επιτέλους, την πετυχαίνει η χώρα μας», πρόσθεσε.

   Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την πορεία της χώρας μας επισήμανε ότι «το να τοποθετείται ένας πρωθυπουργός κατά της ευοίωνης προοπτικής της χώρας και της διεκδίκησης της χώρας να πάει καλά, είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια την πορεία μας, ιδιαίτερα σε διεθνή φόρα που επενδυτικοί κύκλοι διαβάζουν αυτές τις δηλώσεις και αξιολογούν το τι θα κάνουν» και τόνισε ότι «τα χρέη δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Σημίτης και το κόμμα του».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα