Skip to main content
Menu
English edition

Φάμελλος: Το 2017 θέλουμε να μηδενίσουμε τα περιβαλλοντικά πρόστιμα που επιβάλλονται στην Ελλάδα

Στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, αρμόδιο για το Περιβάλλον κ. Βέλα αναφέρθηκε ο αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Βασικά σημεία της συζήτησης, όπως είπε ο κ. Φάμελλος, υπήρξαν αφενός η ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής λογικής στη διαχείριση του περιβάλλοντος, ώστε να μην έχουμε ως χώρα τον κίνδυνο της αιρεσιμότητας, δηλαδή της διακοπής της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ και αφετέρου η μείωση των περιβαλλοντικών προστίμων που δέχεται η χώρα μας.

"Είμαστε η τελευταία χώρα στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και η πρώτη στα πρόστιμα στην Ευρώπη", είπε ο Αν. ΥΠΕΝ και πρόσθεσε ότι η χώρα πληρώνει πρόστιμα για μια σειρά παραλείψεις ή καθυστερήσεις, όπως για τα επικίνδυνα απόβλητα, για τις χωματερές, για την έλλειψη αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων υγρών αποβλήτων, αλλά και πρόστιμα που αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, λόγω καθυστέρησης της εφαρμογής των κανόνων προστασίας της φύσης, των περιοχών Natura και των προστατευόμενων ειδών κ.α.

"Και όλα αυτά σε μία χώρα η οποία αδυνατεί να βγάλει πέρα το δημοσιονομικό φορτίο της ίδιας της λειτουργίας της", κατέληξε ο Αν ΥΠΕΝ. "Θέλουμε το 2017 να μηδενίσουμε, εάν είναι δυνατόν τα περιβαλλοντικά πρόστιμα εις βάρος της Ελλάδας. Αυτό θα είναι διπλό κέρδος, διότι και ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά θα επιδείξουμε, και το περιβάλλον θα προστατέψουμε και θα αποφύγει το κόστος των προστίμων η χώρα μας".

Στην κατεύθυνση αυτή "έχει ήδη υπογραφεί ο Εθνικός Σχεδιασμός Επικίνδυνων Αποβλήτων, εντός του έτους ολοκληρώνονται οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί για τα απορρίμματα, ενώ έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων και την προστασία της φύσης".

Σε ό,τι αφορά τη γενική πολιτική και οικονομική επικαιρότητα, ο κ Φάμελλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην πορεία της διαπραγμάτευσης και της  αξιολόγησης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "ο διάλογος ανάμεσα στη χώρα και τους δανειστές είναι καθαρός, οι υποχρεώσεις μας τηρούνται και το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου θα επιλύσει σε υπουργικό επίπεδο, ό,τι έχει προκύψει. Υλοποιούμε το πρόγραμμα, παρά τις διαφωνίες μας, και αυτό δεν παρερμηνεύεται. Είναι η οδός για την έξοδο από την κρίση".

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν εντός του 2017, "υπάρχει η δυνατότητα το νέο έτος να έχει θετικό πρόσημο για την Ελληνική κοινωνία και οικονομία", συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος. "Οι  Έλληνες και οι Ελληνίδες είχαν και έχουν διάθεση για πρόοδο και προκοπή. Η δυναμική νέα γενιά, η παιδεία και η επιστήμη, η δημοκρατία είναι άρρηκτα δεμένα με τον τόπο μας. Μπορούμε να στηριχθούμε στα πόδια μας και να προχωρήσουμε, γιατί  όλοι θέλουμε να πάνε  καλύτερα τα πράγματα για τη χώρα".

Στη συνέχεια, ο Αν. ΥΠΕΝ  αποτιμώντας την πολιτική επικαιρότητα εστίασε σε τρία ζητήματα με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Το πρώτο είναι η απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει το πλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και να μειώσει το ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές. Απόφαση η οποία "δεν ήταν επιθυμητή από τον νεοφιλελεύθερο πυρήνα της Ευρώπης που θεωρεί ότι πρέπει να δουλεύουμε όλοι προκειμένου να βελτιώνονται οι δείκτες των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Όμως, η δική μας πολιτική δεν είναι συμβατή με τη  νεοφιλελεύθερη λογική που δεσπόζει στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και το ξέρουμε. Ο νεοφιλελεύθερος πυρήνας της Ευρώπης αντέδρασε, θέλοντας να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι αναμενόμενο, διότι κι εμείς διαφωνούμε με το δικό τους μείγμα πολιτικής".

Το δεύτερο ζήτημα είναι "η έντονη πίεση που ακολούθησε την επιλογή μας.  Στην επιστολή Τσακαλώτου διατυπώσαμε και γραπτά την άποψή μας το δημοσιονομικό πλεόνασμα να στηρίζει το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και την μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η επιστολή συμβάlλει και σε μία ευρύτερη και μεγαλύτερή μας υποχρέωση: να υποδείξουμε ένα μείγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα μας ενώσει όλους και θα δώσει μια κοινή προοπτική".

Το τρίτο ζήτημα σχετίζεται με τη στάση της Αντιπολίτευσης σε όλα τα παραπάνω. Διότι, είναι γεγονός ότι "η Αντιπολίτευση της χώρας τοποθετήθηκε στη Βουλή κατά των 1.600.000 συνταξιούχων, μη αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους να έχουν μια ενίσχυση από το Ελληνικό κράτος, με βάση την απόδοση της εθνικής οικονομικής παραγωγής. Δηλαδή, η Αντιπολίτευση, η ΝΔ,  αρνήθηκε ευθέως την ενίσχυση της κοινωνίας και δεν την ψήφισε". ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα