Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΕΒΙΚΕΝ: Καταγγέλλει σχέδιο υπονόμευσης της βιωσιμότητας των ενεργοβόρων βιομηχανιών

Χρήστος Στεφάνου

Ο κύβος ερρίφθη και οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές μετά από μια πολύμηνη χρονική περίοδο κατά την οποία βρίσκονταν σε κατάσταση συναγερμού, τοποθετούνται επισήμως μέσω της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας ΕΒΙΚΕΝ για το φλέγον θέμα των τιμολογίων του ρεύματος.

Με ανακοίνωσή της η ΕΒΙΚΕΝ σε σκληρή γλώσσα κάνει λόγο για συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του στόχου για αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις επενδύσεις, επικαλούμενη προσπάθεια “κατάργησης θεσμοθετημένων εκπτώσεων που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ” και επιπρόσθετα την επιβολή “αδικαιολόγητων αυξήσεων στα τιμολόγια”.

Στην ίδια ανακοίνωση η οποία σαφώς καταφέρεται εναντίον της διοίκησης της ΔΕΗ, η ΕΒΙΚΕΝ ξεκαθαρίζει ότι θεωρεί πως “ απαίτηση της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή, ενώ  η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση”.

Επιπλέον το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των ενεργοβόρων καταναλωτών ενέργειας επικαλείται τις δηλώσεις του ίδιου του προέδρου της ΔΕΗ ότι για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές.

“Δε θα σταθούμε άπραγοι απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια συνεκτική βιομηχανική πολιτική”, “καλούμε κυβέρνηση και πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης” καταλήγει η αιχμηρή ανακοίνωση

(ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ ακολουθεί στο τέλος του κειμένου)

Οι λόγοι

Το ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας επιλέγουν να κλιμακώσουν την ένταση γύρω από το ζήτημα των τιμολογίων του ρεύματος, έρχεται ως αποτέλεσμα της προβληματικής τροπής που πήραν οι συζητήσεις για την υπογραφή νέων συμβάσεων για τα τιμολόγια ρεύματος.

Το πρώτο και βασικότερο αγκάθι στις συζητήσεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα, ήταν η χρονική διάρκεια των συμβάσεων. Οι βιομηχανίες της ΥΤ επικαλούμενες το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ και της Αλουμίνιον, ζήτησαν την υπογραφή συμβάσεων ίδιας χρονικής διάρκειας. Το αίτημα ενισχύεται από τις διαρκείς καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα στην εφαρμογή του νέου μοντέλου της αγοράς.

Στη διάρκεια των συζητήσεων είχαν τεθεί και άλλα ζητήματα για προσαρμογές στα τιμολόγια, ως προς τις ζώνες αιχμής, κλπ.

Επίσης ένα από τα θέματα που τέθηκαν είναι ότι η ΔΕΗ στην ΥΤ υποστηρίζει ότι τα βιομηχανικά τιμολόγια πρέπει να αυξηθούν επικαλούμενη ζητήματα κόστους, την ίδια στιγμή που προσφέρει τις ίδιες χρεώσεις ή ακόμη και χαμηλότερες στη ΜΤ. Η μόνη διαφορά είναι ότι η ΥΤ δεν έχει άλλη επιλογή ενώ στη ΜΤ η ΔΕΗ δέχεται την πίεση του ανταγωνισμού.

Ωστόσο η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και εκτιμάται ότι λειτούργησε ως καταλύτης και για την επίσημη τοποθέτηση της ΕΒΙΚΕΝ ήταν η πρόσφατη πρόταση που έφτασε ατύπως στη βιομηχανία από τη ΓΔ Εμπορίας της ΔΕΗ και η οποία προέβλεπε κατάργηση των εκπτώσεων και επιβολή αυξήσεων της τάξης του 10%, που αθροιζόμενες θα επιβαρύνουν το τρέχον κόστος ενέργειας της ΥΤ κατά 30%.

Αδιαφάνεια στις χρεώσεις

Ένα ακόμη κρούσμα που εντείνει την ανησυχία αλλά και την αντίδραση της βιομηχανίας αφορά στη διαφάνεια των χρεώσεων της ΔΕΗ. Όπως χαρακτηριστικά λένε πηγές της βιομηχανίας, η μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ στα βιομηχανικά τιμολόγια, εκτός των άλλων προβλημάτων είναι αδιαφανής.

Η ΔΕΗ εκδίδει ένα τιμολόγιο στο οποίο αναγράφει μια τιμή την οποία για να επαληθεύσει ο πελάτης πρέπει:

να ξέρει τις πωλήσεις της ΔΕΗ τον προηγούμενο μήνα

να ξέρει πόσους τόνους CO2  αντιστοιχούν στην παραγωγή των μονάδων της ΔΕΗ τον προηγούμενο μήνα

να γνωρίζει τις τιμές CO2   του προηγούμενου μήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η ΔΕΗ παραδέχθηκε ότι το Σεπτέμβριο έκανε λάθος στον υπολογισμό της χρέωσης CO2 .

Συγκεκριμένα η χρέωση ρύπων που ήρθε στα τιμολόγια της ΜΤ το Σεπτέμβριο ήταν 15,6 ευρώ /MWh , ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 11,91 ευρώ/MWh. Αργότερα στα τιμολόγια που ήρθαν σε άλλες βιομηχανίες η χρέωση περιέργως προσγειώθηκε στη τιμή  των 13,04 ευρώ/MWh για την ΥΤ. Εκτιμάται δε ότι τον επόμενο μήνα σε κάποιες βιομηχανίες θα εκδοθούν πιστωτικά τιμολόγια για το ποσό που λανθασμένα χρεώθηκε επιπλέον.

Ανεξάρτητα από τα ποσά ωστόσο, το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να καταδείξει το πρόβλημα των αδιαφανών χρεώσεων της ΔΕΗ στα βιομηχανικά τιμολόγια, υπογραμμίζουν πηγές της βιομηχανίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΒΙΚΕΝ:

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας συνειδητής προσπάθειας υπονόμευσης του στόχου για αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, την απασχόληση και τις επενδύσεις.

Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το γεγονός ότι ενώ βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο ενόψει της ολοκλήρωσης της αναδιάρθρωσης  της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, κάποιοι ιθύνοντες επιχειρούν όχι απλά να καταργήσουν τις θεσμοθετημένες εκπτώσεις που χορηγήθηκαν με βάση το προφίλ και τα κόστη της ΔΕΗ, αλλά επιπρόσθετα να επιβάλουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στα τιμολόγια και να πλήξουν τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι ιθύνοντες, είναι αυτοί που έχουν εγκρίνει και υπογράψει, πολύ πρόσφατα, μακροχρόνιες συμβάσεις με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ και τη ΛΑΡΚΟ με χαμηλότερα σταθερά τιμολόγια και  υψηλότερες εκπτώσεις έως το τέλος του 2020.

Η ΕΒΙΚΕΝ θεωρεί ότι η απαίτηση της ΔΕΗ για νέες αυξήσεις πέραν του ήδη αυξημένου κόστους που έχει καταβληθεί για τα δικαιώματα εκπομπών CO2, δεν είναι ούτε επαρκώς τεκμηριωμένη, ούτε θεμιτή, ενώ  η επιχειρούμενη κατάργηση των εκπτώσεων συνιστά διακριτική μεταχείριση.

Άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ με πρόσφατες δηλώσεις του παραδέχθηκε ότι για την δύσκολη οικονομική κατάσταση της εταιρείας, δεν ευθύνονται τα τιμολόγια της βιομηχανίας, αλλά μια σειρά από στρεβλώσεις της αγοράς και κυβερνητικές επιλογές που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (ίδε ΝΟΜΕ, ΑΔΙ ευελιξίας, ΠΧΕΦΕΛ), προς όφελος ιδιωτών προμηθευτών και παραγωγών, η συνεισφορά των οποίων στην απασχόληση είναι αμελητέα.  

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι η ΕΒΙΚΕΝ δεν θα σταθεί άπραγη απέναντι στη συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για μια  συνεκτική βιομηχανική πολιτική. Η βιομηχανία έχει αποδείξει ότι όταν η Πολιτεία δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ανταποκρίνεται στο ρόλο της και μετατρέπεται σε ατμομηχανή για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ανάκαμψη της βιομηχανίας και ο στόχος για την ενίσχυση της απασχόλησης.

  ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα