Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Επιμένει ο Σταθάκης στην έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές για το 17% της ΔΕΗ

Γιώργος Φιντικάκης

Στη γνωστή τακτική των εναλλακτικών σεναρίων και για το 17% της ΔΕΗ επιμένει ο υπουργός Ενέργειας Γ.Σταθάκης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι όταν και εφόσον τεθεί το θέμα, το υπουργείο θα επαναφέρει την παλιά ιδέα της έκδοσης ενός ομολόγου, μετατρέψιμου στις προς πώληση μετοχές, με το σκεπτικό ότι η ιδιαίτερα χαμηλή χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, δεν ευνοεί τη διάθεση του 17% μέσω βιβλίου προσφορών (Accelerated Book Building).

Αυτή είναι και η άλλη λύση που είχε συζητήσει κάποια στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ, και που επισήμως τουλάχιστον, δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Δηλαδή μια ταχεία διαδικασία, όπου ορίζεται ελάχιστη τιμή ανά μετοχή, και το βιβλίο προσφορών μένει ανοικτό για μία-δύο ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι η πώληση ολοκληρώνεται σε χρόνο- εξπρές.

Πηγές ωστόσο του υπουργείου Ενέργειας μιλώντας στο "Energypress", θεωρούν πως είναι από δύσκολο έως αδύνατο να τεθεί από τους δανειστές ζήτημα πώλησης του 17% της ΔΕΗ, προτού ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τις λιγνιτικές μονάδες. Δεδομένου ότι ο διαγωνισμός πώλησης τοποθετείται τον Μάιο, και ότι οι προτιμητέοι επενδυτές, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα προκύψουν μέσα στο φθινόπωρο του 2018, η διαδικασία δεν πρόκειται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.

Εως τότε, πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι τα πάντα γύρω από το 17% της ΔΕΗ, θα παραμένουν παγωμένα. Και ερωτηθείς από το "Energypress", πως συνάδει αυτό, με το γεγονός ότι στον προυπολογισμό έχει εγγραφεί ως ενδεικτικό κονδύλι το ποσό των 100 εκατ. ευρώ από την διάθεση του 17% της ΔΕΗ, απαντούν πως αν και εφόσον τεθεί το θέμα πριν την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης, θα εξετασθεί το σενάριο του ομολόγου. Αυτός άλλωστε, όπως λένε, ήταν και ο λόγος, που το κείμενο συμφωνίας με τους πιστωτές (Δεκέμβριος 2017), μιλά για λύση με ισοδύναμο αποτέλεσμα της πώλησης του 17%, υποννοώντας την έκδοση ομολόγου.

Επισημαίνεται ότι σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ", ο κ. Σταθάκης ανέφερε σχετικά με το 17% της ΔΕΗ, ότι "είναι ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου αξιοποίησης, κάτι που θα αποσαφηνιστεί ανάλογα με την έκβαση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης".

Στο υπουργείο θεωρούν ότι παρά την κινητικότητα που εμφανίζει η μετοχή της ΔΕΗ από τις αρχές του χρόνου, η χαμηλή της κεφαλαιοποίηση, που την Παρασκευή ανέρχονταν σε 649,6 εκατ. ευρώ, προκρίνει μέχρι στιγμής την έκδοση ομολόγου, και όχι την διάθεση μετοχών.

Το σενάριο του βιβλίου προσφορών

Στον αντίποδα, υπάρχει πάντα το σενάριο του ανοίγματος βιβλίου προσφορών, καθώς οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο πώλησης του ποσοστού της ΔΕΗ δεν έχουν ακόμη ληφθεί. Με βάση την τιμή της μετοχής που διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 2,8 ευρώ, το 17% αποτιμάται σε 110 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατ. πάνω από τα προσδοκώμενα έσοδα.

Ενας επομένως συνδυασμός, από το δρομολογούμενο μετασχηματισμό της ΔΕΗ που έχει ήδη αποτυπωθεί στη θετική πορεία της μετοχής της, η οποία καταγράφει άνοδο 33% από τις αρχές του χρόνου, (σσ: βρίσκονταν στα 2,08 ευρώ στις 2 Ιανουαρίου 2018), και μιας επιτυχούς κατάληξης της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, θεωρείται ικανός να ανεβάσει το τίμημα.

Στο μεταξύ, σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες κατά της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προσανατολίζεται από την επόμενη εβδομάδα η ΓΕΝΟΠ, αμέσως μόλις ψηφισθεί από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο. Εξέλιξη που τοποθετείται πριν από τις 30 Απριλίου και ενώ η κατάθεση του σχεδίου νόμου αναμένεται προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας.

Σήμερα στο μεταξύ συνέρχεται η εκτελεστική επιτροπή της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να αποφασίσει τον ακριβή χρόνο έναρξης και τη διαδικασία κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, η ένταση και διάρκεια των οποίων θα κρίνει και το μέγεθος των προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση. 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα