Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Έπεται και συνέχεια για τις επενδύσεις της Tesla στην Ελλάδα – Ραντεβού Φωτάκη - Αποστολόπουλου

Δημήτρης Κοιλάκος

Την ώρα που δεν έχει κατακάτσει ακόμα ο αχός από την είδηση ότι η Tesla έρχεται στη χώρα μας, φαίνεται ότι σε λίγο καιρό μπορεί να έχουμε και νέες ανακοινώσεις, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για την επέκταση της παρουσίας της εταιρείας του Elon Musk στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οι συζητήσεις αφορούν τον ενεργειακό τομέα, και πιο συγκεκριμένα τον ενεργειακό βραχίονα του αμερικανικού κολοσσού, την Tesla Energy.

Η Tesla Energy αναπτύσσει συνδυαστικές εφαρμογές φωτοβολταϊκών/φωτοβολταϊκών οροφής με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), που προσφέρονται για χρήση σε σπίτια, επιχειρήσεις, αλλά και μεγαλύτερες υποδομές.

Οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την Tesla για αυτή τη νέα επένδυση βρίσκονται σε εξέλιξη και κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι βαίνουν καλώς, με τη θετική κατάληξη ίσως να μη βρίσκεται πολύ μακριά.

Το κλίμα στις σχετικές διαπραγματεύσεις είναι ιδιαίτερα καλό, σημειώνουν πηγές με γνώση των συζητήσεων. Εξάλλου, η κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις της Tesla, δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις ώστε να προχωρήσει η ίδρυση της Tesla Greece.

Άλλωστε, η αμερικανική εταιρεία έχει λόγους να προσβλέπει στην αξιοποίηση του ικανού επιστημονικού δυναμικού της χώρας για την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών της σχεδίων.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, άδραξε την ευκαιρία που παρουσιάστηκε, θέλοντας να αξιοποιήσει και επικοινωνιακά τον ερχομό της Tesla στην Ελλάδα, προβάλλοντας ένα success-story. Κάτι διόλου παράξενο, βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς τον -δικαιολογημένο- ντόρο που προκάλεσε η είδηση.

Συνάντηση Φωτάκη – Αποστολόπουλου

Εν τω μεταξύ, η πρόταση-έκπληξη που ανακοίνωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Κέντρο και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, Βασίλης Αποστολόπουλος, δεν έμεινε απαρατήρητη από την κυβέρνηση, που σπεύδει να διερευνήσει τα περιθώρια αξιοποίησής της.

Με επιστολή του στον Elon Musk, ο κ. Αποστολόπουλος πρότεινε τη δωρεάν παραχώρηση στην Tesla του εργοστασίου και των εγκαταστάσεων της Ιατρικής Τεχνικής στην Κόρινθο για 10 χρόνια, προκειμένου η εταιρεία να στεγάσει εκεί τις δραστηριότητές της στη χώρα μας.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο κ. Αποστολόπουλος είχε συνάντηση επί του θέματος με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κ. Φωτάκη.

Φωτάκης και Αποστολόπουλος συναντήθηκαν χθες στο γραφείο του πρώτου στο υπουργείο Παιδείας και συζήτησαν για το πώς θα μπορούσε να προχωρήσει η υλοποίηση της πρότασης που αφορά τις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Τεχνικής.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε με λεπτομέρειες το σχέδιο για τη νέα επένδυση της Tesla και το ενδεχόμενο φιλοξενίας της στο εργοστάσιο της Ιατρικής Τεχνικής στην Κόρινθο ή είχε διερευνητικό χαρακτήρα.

Πάντως, ο κ. Αποστολόπουλος εμφανίζεται να διαθέσει τις εγκαταστάσεις στην Κόρινθο, ώστε να υλοποιηθούν σχέδια προκειμένου «η Ελλάδα να καθιερωθεί στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει.

Έρχονται και οι υπερ-φορτιστές της Tesla

Τα σχέδια για την επέκταση της παρουσίας της Tesla στην Ελλάδα περιλαμβάνουν και την επέκταση του δικτύου Tesla Supercharger Network και στη χώρα μας, με 5 σταθμούς ταχείας φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

Το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση των σταθμών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λαμία και Σπάρτη.

Πρόκειται για σταθμούς ταχείας φόρτισης, με δυνατότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης πολλών αυτοκινήτων, που λειτουργούν στα 480V DC, με δυνατότητα να δίνουν έως και 120kW ανά αυτοκίνητο.

Η Tesla έχει αναπτύξει το σχέδιο για την εγκατάσταση των υπερ-φορτιστών ανεξάρτητα από την πορεία των υπολοίπων επενδύσεών της στην Ελλάδα, στα πλαίσια του σχεδιασμού περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου της στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το δίκτυο Tesla Supercharger Network ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2012 και σήμερα αριθμεί 1130 σταθμούς σε όλο τον κόσμο, με συνολικά 8496 θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα