Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Επενδύσεις με όρους ελεύθερης αγοράς αποτελούν πλέον οι ΑΠΕ - Τεράστια δυναμική θα δώσουν οι συμφωνίες PPA

Μιχάλης Μαστοράκης

Διευρύνονται ολοένα και περισσότερο οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς χωρίς επιδοτήσεις, καθιστώντας, τις εν λόγω επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, επενδύσεις με όρους ελεύθερης αγοράς, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν δανεισμό από τις τράπεζες χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να “μεσολαβήσει” ένα ολόκληρο σύστημα επιδοτήσεων. Με άλλα λόγια, συνιστούν πλέον επενδύσεις που ως τέτοιες, δίχως παρεμβολές έξωθεν της αγοράς, μπορούν να αποβούν κερδοφόρες, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg.

Για του λόγου το αληθές, σε Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, 15 τον αριθμό, φτάνουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που βρίσκονται υπό κατασκευή δίχως την “αρωγή” των επιδοτήσεων και λοιπών μέτρων που κυριαρχούσαν μέχρι πρότινος στην αγορά ηλιακής ενέργειας και συνολικά στην αγορά των ΑΠΕ.

Να θυμίσουμε ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τα ευρωπαϊκά κράτη προχώρησαν σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις προκειμένου να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούσαν τις τιμές πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από την τιμή της αγοράς, καθώς επίσης και σχετικές φοροαπαλλαγές. Βέβαια τέτοια μέτρα στήριξης δεν πάρθηκαν μόνο στην Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο με διαφορές από περίπτωση σε περίπτωση.

Σε κάθε περίπτωση, το διαμορφωμένο πλαίσιο προκάλεσε μια παγκόσμια έκρηξη στην παραγωγής ηλιακών πάνελ και οδήγησε στην πτώση του κόστους των φωτοβολταϊκών κατά 80%. Τώρα οι κυβερνήσεις ολοένα και περιορίζουν έως και καταργούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις όσο οι τιμές (κόστους) πέφτουν, καθώς οι ΑΠΕ καθίστανται πλέον εξίσου ανταγωνιστικές σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Στη Γερμανία και την Ισπανία οι καθορισμένες ταρίφες καθιστούσαν εύκολο να προβλεφθούν τα κέρδη που θα επιφέρει κάθε έργο. Το γεγονός αυτό, κατά συνέπεια, παρείχε σε επενδυτές και τραπεζίτες μια άνεση να προβαίνουν στις απαραίτητες δανειοδοτήσεις καθώς το ρίσκο επένδυσης ήταν εξαιρετικά χαμηλό.

Οι Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Ενέργειας, κινητήριος μοχλός ανάπτυξης για τις ΑΠΕ

Τώρα, οι επενδυτές ξεκινούν να κατασκευάζουν μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας – κυρίως χερσαία αιολικά και φωτοβολταϊκά – δίχως να διαθέτουν την στήριξη αυτών των μηχανισμών. Το κόστος είναι αρκετά χαμηλό και μπορούν να κερδήσουν από την εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας στις τιμές της αγοράς ή κλείνοντας μακροπρόθεσμες συμβάσεις Αγοραπωλησίας Ενέργειας (PPAs) με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές. Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι εταιρείες Apple, Facebook, AT&T Inc, Google που στόχο έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων τους.

Επιπρόσθετα, να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες λειτουργούν πολλές φορές και ως εγγυήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό.

“Οι εταιρικές PPAs θα αποτελέσουν ένα κομβικής σημασίας εργαλείο”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Matt Setchell, επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας στην επενδυτική εταιρεία Octopus Investments Ltd του Λονδίνου. “Ξεκάθαρα, οι επιδοτήσεις δεν προβλεπόταν να διαρκέσουν για πάντα”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Τέλος, ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως ακόμη και στην περίπτωση της πιο κοστοβόρας μορφής ΑΠΕ, αυτής των υπεράκτιων αιολικών, παρατηρούνται επενδυτικές κινήσεις, με τις Orsted A/S και Vattenfall AB, σε Γερμανία και Ολλανδία, να σχεδιάζουν την κατασκευή αιολικών ανοικτής θαλάσσης χωρίς επιδότηση. Η Δανία, αναμένεται, ακόμη να πάρει σειρά στη συγκεκριμένη κατηγορία.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα