Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Entsog: Επάρκεια αερίου τον προσεχή χειμώνα στην Ευρώπη - Σε δύο περιπτώσεις αναμένονται "ζόρια" για την Ελλάδα

Μιχάλης Μαστοράκης

Δίχως προβλήματα και «ενεργειακές κρίσεις» αναμένεται να εξελιχθεί η προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο τους επόμενους κρύους μήνες σύμφωνα με σχετική έκθεση του Entso-G όπου πραγματεύεται την ικανότητα του συστήματος να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της χειμερινής περιόδου.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της έκθεσης Winter Supply Outlook 2019/2020 υπογραμμίζεται ότι το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου απολαμβάνει επαρκή ευελιξία κατά την χειμερινή περίοδο, ακόμη και σε ενδεχόμενο υψηλής ζήτησης λόγω εξαιρετικά κρύου χειμώνα.

Βάσει των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την προσομοίωση-σενάριο Cold Winter που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της έκθεσης υποδηλώνεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ροές εφοδιασμού θα διαφέρουν σημαντικά από εκείνες που καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης ο Γενικός Διευθυντής του Entso-g, Jan Ingwersen δήλωσε «Η εν λόγω ανάλυση δείχνει την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών υποδομών αερίου καθώς και της αλυσίδας εφοδιασμού. Η έκθεση υπογραμμίζει τον υψηλό βαθμό ευελιξίας που χαρακτηρίζει το ευρωπαϊκό σύστημα φυσικού αερίου κατά την χειμερινή περίοδο».

Να σημειωθεί, επίσης, πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το επίπεδο πλήρωσης των αποθηκευτικών υποδομών την 1η Οκτωβρίου 2019 βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, καταμετρώντας 1060 TWh. Αυτό είναι συνέπεια της υψηλής δυναμικότητας σε αποθήκευση αερίου (447 TWh) κατά την έναρξη της περιόδου έκχυσης και της εξάπλωσης των σχετικά υψηλών εποχιακών τιμών κατά την διάρκεια της περιόδου εκχύσεων.

Όπως προκύπτει από το παραπάνω διάγραμμα, σε απόλυτους αριθμούς αποθηκευμένης ποσότητας αερίου, οι μεγαλύτερες ποσότητες καταγράφονται σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Ολλανδία. Ωστόσο, να σημειώσουμε ότι τα υφιστάμενα επίπεδα ανά χώρα δείχνουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Μάλιστα αυτά ενδέχεται να αλλάξουν στη διάρκεια του μήνα, καθώς η περίοδος έκχυσης συνεχίζεται σε μερικές χώρες ως και την 1η Νοεμβρίου.

Βασικό συστατικό της ενεργειακής ασφάλειας το LNG

Σε ότι αφορά τις προοπτικές εφοδιασμού σε LNG, πέρυσι τον χειμώνα οι εισαγωγές LNG ήταν στα επίπεδα πριν το ατύχημα στη Φουκουσίμα, σηματοδοτώντας ότι η χρήση των τερματικών LNG αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά κατά τον επερχόμενο χειμώνα, όταν μάλιστα πέρυσι το εν λόγω μέγεθος σημείωσε ιστορικό υψηλό των τελευταίων οκτώ ετών.

Μια ακόμη σημαντική παραδοχή που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έκθεσης είναι η ικανότητα του ευρωπαϊκού συστήματος να ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα συμβόλαια προμήθειας στα πλαίσια της Ενεργειακής Κοινότητας και άλλων γειτονικών χωρών της ΕΕ, όπου προβλέπονται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου.

Σε ειδικότερες διαπιστώσεις, αναφέρεται πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, λόγω περιορισμών στις υποδομές, ενδέχεται να εκτεθεί σε φαινόμενα ανεπαρκούς κάλυψης της ζήτησης σε συνθήκες αιχμιακής ζήτησης κατά την χειμερινή περίοδο. Έπειτα, ανάλογο πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσει η Νοτιοανατολική Ευρώπη σε περίπτωση διαταραχής στην διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας υπό συνθήκες υψηλής ζήτησης.

Αλγερία και Ουκρανία, η "αχίλλειος πτέρνα" της Ελλάδας

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σε δύο σενάρια αξιολογείται σοβαρός κίνδυνος για την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο. Το πρώτο σενάριο είναι η διακοπή της διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, όπου ανάλογο κίνδυνο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και μια σειρά χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα. Ειδικότερα, επισημαίνεται πως σε περίπτωση αιχμιακής ζήτησης σε συνδυασμό με την διακοπή διαμετακόμισης αερίου μέσω Ουκρανίας τότε οι εν λόγω χώρες απειλούνται σοβαρά με περικοπές.

Το δεύτερο σενάριο έρχεται από τα νότια και αφορά την διαταραχή στον εφοδιασμό LNG από την Αλγερία, απ΄οπου και η Ελλάδα προμηθεύεται σημαντικές ποσότητες, όντας ένας εκ τω τριών βασικότερων προμηθευτών της χώρας.

Στον παρακάτω πίνακα, τέλος,  αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του entso-g για την διακύμανση της ζήτησης την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάρτιος 2020 στα δύο σενάρια που μελετώνται: Reference Winter και Cold Winter. 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα