Skip to main content
Menu
English edition

Εϊτάν Πάρνας: Νέες ευκαιρίες στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ για ΑΠΕ, δίκτυα και ενεργειακή αποδοτικότητα

Χάρης Αποσπόρης

Η αγορά φωτοβολταϊκών του Ισραήλ πρόκειται να αναπτυχθεί ραγδαία στο εξής, καθώς μετά από αρκετά χρόνια καθυστερήσεων επιλύθηκαν τα ρυθμιστικά ζητήματα και αναμένονται δημοπρασίες για ισχύ ενός γιγαβάτ στο άμεσο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι και οι ελληνικές εταιρείες του χώρου θα μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς, όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Energypress ο Εϊτάν Πάρνας, γενικός διευθυντής του συνδέσμου Green Energy Association of Israel και γ.γ. του Global Solar Council.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ καθυστέρησε να δώσει ώθηση στις ΑΠΕ, καθώς το κράτος ασχολήθηκε μαζί τους για πρώτη φορά το 2008: «Δεν είμαστε μέλη της Ε.Ε. και στη Μέση Ανατολή τα πράγματα προχωρούν πιο αργά. Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό: Πρώτον, η δομή της αγοράς είναι διαφορετική με μια μόνο εταιρεία να κυριαρχεί. Επίσης, υπάρχει το φυσικό αέριο».

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ ανέτρεψε τα δεδομένα μετά το 2008 και οδήγησε σε μια μεγάλη συζήτηση για την ενεργειακή πολιτική της χώρας και τις προτεραιότητες αυτής. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά γνώριζαν άνθηση, στο Ισραήλ η αγορά είχε παγώσει αναμένοντας τις αποφάσεις και ένα σαφή προσανατολισμό. Επιπλέον, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιθυμούσε από την αρχή να προσφέρει επιδοτήσεις για τις μονάδες ΑΠΕ και τελικά επέλεξε να περιμένει μέχρι τα φωτοβολταϊκά να φτάσουν στο λεγόμενο parity, δηλαδή να είναι ευθέως ανταγωνιστικά προς τις συμβατικές τεχνολογίες όσον αφορά το κόστος. Αυτό έγινε πράξη τελικά το 2013, όπως εξήγησε ο κ. Πάρνας και πλέον αποσαφηνίστηκε το ρυθμιστικό πλαίσιο, οπότε η χώρα μπαίνει για τα καλά στο παιχνίδι των ΑΠΕ με αιχμή την ηλιακή ενέργεια, καθώς το αιολικό της δυναμικό είναι χαμηλό. «Μου πήρε 5 χρόνια να τους πείσω ότι τα φ/β μπορούν να είναι ανταγωνιστικά», σχολίασε.

Στόχος του Τελ Αβίβ είναι να διεξαχθεί μέσα στους επόμενους μήνες μια δημοπρασία για ισχύ φωτοβολταϊκών ενός γιγαβάτ, στην οποία θα είναι ελεύθερες να συμμετέχουν ξένες εταιρείες και δεν θα χρειάζονται ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες, ούτε η προηγούμενη εξασφάλιση γης. Ο κ. Πάρνας εκτιμά ότι «οι ελληνικές εταιρείες του χώρου είναι ιδιαίτερα ικανές και θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ», είτε μέσω των επερχόμενων διαγωνισμών, είτε σε άλλους τομείς.

Επίσης, μόλις αυτή την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την διενέργεια ξεχωριστού διαγωνισμού για ένα μεγάλο σχέδιο φωτοβολταϊκών ισχύος 500 μεγαβάτ στην έρημο Νεγκέβ. Το σχέδιο θα έχει τη μορφή σύμπραξης ιδιωτών-δημοσίου και αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για διείσδυση των ΑΠΕ κατά 10% ως το 2020.

Αντίστοιχα, το Ισραήλ έχει να προσφέρει στην Ελλάδα τη δική του τεχνογνωσία στις ΑΠΕ. Σύμφωνα με τον κ. Πάρνας, «το Ισραήλ πρωτοστάτησε ήδη από τη δεκαετία του 1950 στην ανάπτυξη των ηλιοθερμικών και πιο πρόσφατα στη δεκαετία του 2000 με την εφεύρεση των έξυπνων αντιστροφέων ισχύος για φωτοβολταϊκά από την εταιρεία SolarEdge αλλά και στη γεωθερμία μέσω της εταιρείας Ormat που διαθέτει έργα 2 γιγαβάτ παγκοσμίως». Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλοι ισραηλινοί όμιλοι με εμπειρία στην χρήση απορριμμάτων και αποβλήτων για ενέργεια, καθώς και στα ηλεκτρικά δίκτυα.

Ένας τομέας που μπορεί να βοηθήσει το Ισραήλ είναι στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων των ελληνικών νησιών. Όπως εξήγησε ο κ. Πάρνας, «το ίδιο το Ισραήλ είναι και αυτό ένα ενεργειακό νησί ουσιαστικά, οπότε υπάρχουν ομοιότητες στις δύο περιπτώσεις». Προς την κατεύθυνση αυτή, είχε επαφές κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας με το ΚΑΠΕ και με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπου συμφωνήθηκε να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες διμερούς συνεργασίας. Όπως τόνισε ο κ. Πάρνας, «το ΚΑΠΕ είναι μια δεξαμενή καινοτομίας και το Ισραήλ είναι γνωστό για την καινοτομία του. Ένας τομέας που πρότεινα για πιθανή συνεργασία είναι τα μικροδίκτυα ηλεκτρισμού για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Στόχος είναι η βέλτιστη χρήση της ενέργειας τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση. Αν και πολλές εταιρείες έχουν ψάξει το θέμα διεθνώς, καμία δεν έχει προβεί σε μια ολοκληρωμένη λύση μέχρι σήμερα για τα μικροδίκτυα. Προτείναμε μια αμοιβαία μελέτη με το ΚΑΠΕ».

Παράλληλα, ο κ. Πάρνας έδωσε μεγάλη έμφαση και στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας, λέγοντας ότι «διαθέτουμε διάφορες τεχνολογίες στο Ισραήλ, τόσο απλές, όσο και πιο περίποκες. Μπορούν να γίνουν επενδύσεις από την πλευρά του Ισραήλ. Υπάρχει μια καλή βάση».

Τέλος, ο κ. Πάρνας μας έδωσε την εξής «ευχή» αποχαιρετώντας μας: «Μη βρείτε ποτέ σας φυσικό αέριο! Θα σας τρελάνει!»ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα