Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

ΔΕΗ: Εμείς κάνουμε τις διαπραγματεύσεις με το Λιγνιτωρυχείο Αχλάδας - Σύσκεψη σήμερα υπό Σταθάκη με ιδιοκτήτη και τοπικούς φορείς

Θοδωρής Παναγούλης

(upd: 14:30) Δεν θα παραστεί η ΔΕΗ στη σημερινή σύσκεψη που γίνεται στο ΥΠΕΝ υπό τον κ. Σταθάκη για την εξεύρεση λύσης σχετικά με τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας.

Σε ερώτηση του energypress, αρμόδιοι παράγοντες της επιχείρησης, επισημαίνουν ότι οι διαπραγματεύσεις με την επιχείρηση «Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας» είναι σε εξέλιξη, σημειώνουν όμως με νόημα ότι «τις διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ ως εταιρείας με τους συναλλασσόμενους με αυτήν δεν μπορεί να τις υποκαταστήσει ούτε να τις επηρεάσει καμιά άλλη διαδικασία».

Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν επίσης στο energypress ότι «όποιος συναλλασσόμενος με τη ΔΕΗ τιμά το ρόλο του θα πρέπει να διαπραγματεύεται με την επιχείρηση με όρους σεβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος».

Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:

Συνάντηση με φορείς και βουλευτές της Φλώρινας, τον ιδιοκτήτη του ορυχείου Αχλάδας και εκπροσώπους της ΔΕΗ (έχουν κληθεί αλλά είναι άγνωστο αν προσέλθουν), αναμένεται να έχει σήμερα το μεσημέρι ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, με θέμα την λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου Αχλάδας. Το ορυχείο υπολειτουργεί εδώ και λίγες μέρες λόγω οικονομικής στενότητας (δεν μπορούμε να τροφοδοτήσουμε τα μηχανήματα με πετρέλαιο, λένε χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες του), η οποία προέκυψε από την απόφαση της ΔΕΗ να παρακρατήσει πληρωμές περί τα 3 εκατ. ευρώ ως ρήτρα για ελλιπή παραδιδόμενη ποσότητα.

Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση προέκυψε από το Εργατικό Κέντρο της Φλώρινας, το οποίο ανησυχεί βεβαίως για τους περίπου 600 εργαζόμενους στο Ορυχείο.

Να θυμίσουμε ότι την Παρασκεύη 29 Μαρτίου προηγήθηκε σύσκεψη φορέων στο Εργατικό Κέντρο σχετικά με τα ζητήματα που έχουν προκύψει και αφορούν την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης από τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, σε συνάντηση μεταξύ του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας κ. Θόδωρου Καρυπίδη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Στέφανου Μπίρου, του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών Δ. Μακεδονίας κ. Κων/νου Γέρου και του ιδιοκτήτη των λιγνιτωρυχείων Αχλάδας κ. Χρήστου Παυλίδη, στα γραφεία της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα.

Κατόπιν παρέμβασης του Περιφερειάρχη προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη, υπήρξε ανταπόκριση από τον Υπουργό και ορίστηκε συνάντηση στην Αθήνα, για σήμερα στις 3 το μεσημέρι, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

Στο φόντο της υπόθεσης βρίσκεται ως γνωστόν η προσπάθεα της ΔΕΗ να μειώσει (και να σταθεροποιήσει) το κόστος του λιγνίτη που προμηθεύει η Λιγνοτωρυχεία Αχλάδας στο σταθμό της Μελίτης, προκειμένου η μονάδα να γίνει "ελκυστική" για τους υποψήφιους επενδυτές και να προσελκύσει καλύτερο τίμημα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η τιμή πώλησης του λιγνίτη από την Αχλάδα μπορεί, με καλύτερη αξιοποίηση του κοιτάσματος, να πέσει στα 18 ευρώ ανά τόνο από περίπου 23 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο επικεφαλής της «Λιγνοτωρυχεία Αχλάδας» Χρήστος Παυλίδης, αντίθετα, μιλώντας στο energypress, υποστηρίζει ότι με 18 ευρώ το Ορυχείο θα κλείσει, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Η τιμή αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση του οικισμού Αχλάδας, υποστηρίζει ο κ. Παυλίδης, σημειώνοντας όμως ότι η εξέλιξη της υπόθεσης δεν εξαρτάται από την εταιρεία του αλλά από τους ρυθμούς της δικαιοσύνης από την οποία αναμένεται να ορίσει την τιμή μονάδας για τις απολλοτριώσεις.

Το ιστορικό του προβλήματος

Σύμφωνα με προηγούμενα ρεπορτάζ του energypress (δείτε εδώ και εδώ),  η ΔΕΗ έχει προβεί σε «πάγωμα» των πληρωμών προς την εταιρεία, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε συμψηφισμό αποπληρωμών τιμολογίων με ρήτρες για ελλιπείς παραδόσεις λιγνίτη, με σκοπό να πιέσει την εταιρεία να μειώσει το τίμημα σε επίπεδα που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της μονάδας και συνεπώς να δικαιολογούν την επένδυση των υποψήφιων αγοραστών. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά της εταιρείας του Χρ. Παυλίδη, με σημαντικότερη την υπολειτουργία του ορυχείου.

Να σημειωθεί ότι το ορυχείο Αχλάδας αποτελεί τον βασικό τροφοδότη της Μελίτης σε λιγνίτη σε ποσοστό που ανέρχεται το 70%. Από την προηγούμενη Δευτέρα, το ορυχείο υπολειτουργεί περιορίζοντας τις εργασίες στο 30%.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα