Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Από το Μυτιληναίο το 2ο φορτίο αμερικανικού LNG - Εγκώμια για την Ελλάδα: “πόλος ενεργειακής σταθερότητας για την περιοχή”

Χρήστος Στεφάνου

Το δεύτερο μεγάλο φορτίο 170 χιλιάδων κυβικών αμερικανικού υγροποιημένου αερίου αναμένεται να αφιχθεί την 1η Φεβρουαρίου στις δεξαμενές της Ρεβυθούσας. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φορτίου είναι ότι θα είναι το πρώτο που παραγγέλθηκε από ιδιώτη προμηθευτή και συγκεκριμένα τη Μυτιληναίος, η οποία από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα (που φτάνει το νέο φορτίο της ΔΕΠΑ από την Αλγερία) παρείχε τις αναγκαίες επιπρόσθετες "ενέσεις" που κάλυψαν την αυξημένη ζήτηση και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ κατανάλωσης. 

Η σημασία του νέου φορτίου είναι πολλαπλή και ξεπερνά την εμπορική - επιχειρηματική διάσταση, όπως επισημάνθηκε χθες στη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε σε Έλληνες δημοσιογράφους ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Τα δύο φορτία αερίου (της ΔΕΠΑ και της Μυτιληναίος) “αντανακλούν την αλλαγή της δυναμικής στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή  δεν αποτελεί μια θεωρητική συζήτηση αλλά πραγματικότητα της αγοράς”. Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι έρχεται στον ορίζοντα η δεύτερη συναλλαγή φυσικού αερίου με ιδιώτη αγοραστή. 

Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, η έλευση του αμερικανικού αερίου στην περιοχή μέσω της Ελλάδας και της Ρεβυθούσας ενέχει σημαντική γεωστρατηγική διάσταση:

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μετατραπεί σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας, τον μεγαλύτερο στον κόσμο και αλλάζουν τη διεθνή αγορά, αυτό για την Ελλάδα ως καταναλωτή είναι σημαντικό, η διαφοροποίηση οδών και πηγών φέρνει θετικά οφέλη, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούν την αμερικανική πολιτική που θέλει να μειωθεί η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τη Ρωσία, η οποία χρησιμοποιεί το αέριο ως πολιτικό όπλο επιρροής” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος.

Ως προς το πρώτο φορτίο, της ΔΕΠΑ, ο αξιωματούχος τόνισε την ικανοποίηση της αμερικανικής πλευράς που οι ΗΠΑ βοήθησαν ώστε να ζεσταθεί η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία στη διάρκεια του κρύου φετινού χειμώνα αλλά και να μην επαναληφθούν οι ανησυχίες που εκδηλώθηκαν προ διετίας.

Οι εισαγωγές αμερικανικού αερίου αντανακλούν το όραμά μας για την Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο τόνισε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι ο ενεργειακός τομέας αποτέλεσε κύριο θέμα του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ Ελλάδας στη Ουάσιγκτον το Δεκέμβριο.

Ο αμοιβαίος στόχος για την αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας, έχει τρεις επιμέρους οπτικές, ανέφερε ο ίδιος. 

Η πρώτη αφορά στους τερματικούς σταθμούς LNG τη Ρεβυθούσα και το FSRU της Αλεξανδρούπολης, για το οποίο υπάρχει ικανοποίηση ενόψει της επιτυχίας του market test 
Η δεύτερη στους αγωγούς και τη διασύνδεση βορά νότου με έμφαση στον IGB για τον οποίο η Ουάσιγκτον αναμένει πρόοδο το 2019
Τρίτον στα κοιτάσματα της αν. Μεσογείου και το ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας μεταξύ των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων (σε Ισραήλ και Αίγυπτο) και των αγορών με υψηλή ενεργειακή ζήτηση στην Ευρώπη.

Σχολιάζοντας τέλος τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη γεώτρηση της Exxon, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε: “Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι τα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ και πότε αυτά θα έρθουνσ την αγορά. Παρακολουθούμε καιρό τα ενεργειακά. Αυτό που ισχύει είναι ότι κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις, φυσικό μέρος της διαδικασίας της έρευνας για υδρογονάνθρακες είναι κάποιες φορές να μη βρίσκεις εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα, ανεξάρτητα από αυτό η Ελλάδα βλέπουμε να συνεχίζει να παίζει ρόλο γέφυρας”ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα