Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Από το Άκογιου στην Mitsubishi

Στις 3 Απριλίου τέθηκαν τα θεμέλια του πυρηνικού σταθμού στο Άκογιου στα νότα παράλια της Τουρκίας. Είναι ο πρώτος σταθμός παραγωγής ενέργειας αυτού του είδους στην Τουρκία και ο πρώτος σταθμός που οικοδομεί μια ρωσική εταιρεία εκτός Ρωσίας. Το κόστος φτάνει τα 20δις δολάρια και η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom υλοποιεί το πλάνο.

Ένας δεύτερος πυρηνικός σταθμός είναι υπό μελέτη ο οποίος θα έχει έδρα την πόλη της Σινώπης στην Β. Τουρκία. Το έργο θα γίνει  από την ιαπωνική Mitsubishi.

Στη τελετή των κατάθεσης του «θεμέλιου λίθου» στις 3 Απριλίου ο Τ. Ερτογάν δήλωσε ότι «στοχεύουμε το 2023 στα 100 χρόνια της Δημοκρατίας μας να είμαστε ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Όταν το Άκογιου λειτουργήσει με όλους τους αντιδραστήρες του θα μπορούμε να καλύπτουμε το 10% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας μας. Με αυτό τον τρόπο το καλάθι της ενέργειάς μας το οποίο ακόμη θα βασίζεται στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το κάρβουνο θα είναι περισσότερο υγιές»

Από την πλευρά του ο Β. Πούτιν δήλωσε: «αυτό το πρόγραμμα είναι πολύ αξιόλογο και σημαντικό. Αυτή δεν είναι μια θεαματική τελετή, ιδρύουμε τον πυρηνικό τομέα της Τουρκίας. Αυτή είναι μια καινούρια περίοδος, ένα καινούριο βήμα. Θέλουμε το 2023 να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του πρώτου ενεργειακού μπλοκ. Η  Ρωσία είναι ηγέτιδα χώρα στον τομέα αυτό. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον και θα διασφαλίσει τόσο φτηνή όσο και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια».

Οι δύο χώρες αυξάνουν με εντυπωσιακή ταχύτητα τη συνεργασία τους.

Πρώτο, στις εμπορικές συναλλαγές-με τον Τ. Ερτογάν να βάζει τον πήχυ στα 100δισ.

Δεύτερο στους αγωγούς μεταφοράς ενέργειας με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Τρίτο στη στρατιωτική πτυχή της με την αγορά από την Τουρκία αριθμού από συστοιχίες του πυραυλικού συστήματος S400 αξίας 2.5 δις δολαρίων.  Ο ρώσος πρέσβης στη Λευκωσία Σ. Οσάτσι είδε τη πώληση του πυραυλικού συστήματος ως μια «εμπορική» πράξη, κάτι ιδιαιτέρως υποτιμητικό για τη  βαρύτητά της κίνησης αυτής, καθώς συνιστά μια κατ’ εξοχήν πολιτική απόφαση στο πιο υψηλό επίπεδο.

Επί του τελευταίου σημείου ο Β. Πούτιν δήλωσε ότι η  προτεραιότητα στη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας είναι η εφαρμογή της συμφωνίας της παράδοσης συστημάτων συστοιχίας πυραυλικών συστημάτων S-400 Triumf». Επίσης σημείωσε ότι «οι προοπτικές για περαιτέρω παραδόσεις προηγμένων ρωσικών αμυντικών προϊόντων στην Τουρκία θα συζητηθεί διεξοδικά σε μια συνάντηση μιας σχετικής διακυβερνητικής επιτροπής».

Τι τρέχει στην ευρύτερη ευρασιατική ζώνη με τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας;

Οι ΗΠΑ βρίσκονται εκτός παιχνιδιού, η διπλωματία με πρωτοβουλίες που είχε η Ουάσιγκτον στην εποχή Ομπάμα πρακτικά δεν υπάρχει. Από την εποχή που έτρεχε ο Τ. Κέρι τις διασκέψεις στη Γενεύη, όλα άλλαξαν. Οι Γενεύες βρίσκονται σε αδράνεια, κοντά στο σημείο μηδέν γιατί οι ΗΠΑ επί Τραμπ έχουν αποσυρθεί από σημαντικές διεθνείς υποθέσεις.

Έτσι, τώρα η Ρωσία, η Τουρκία, και το Ιράν οδηγούν την κούρσα των συνεννοήσεων για το συριακό με συνάντησή τους στην Άγκυρα στις 4 Απριλίου. Οι τρεις πρόεδροι (Πούτιν, Ερτογάν, Ροχανί) τα λένε για τη Συρία, συζητούν για την εκεχειρία, μιλούν για την ειρήνη παρά το γεγονός ότι υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στην εσωτερική ρήξη στη Συρία.

Ο Τ Ερντογάν, ο Β. Πούτιν και ο Χ. Ροχανί σύμφωνα με  κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη στην Άγκυρα «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά στη Συρία με στόχο την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών». Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».

Τι έτρεχε πριν τρία χρόνια; Η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο τον Νοέμβριο του 2015. Μέσα σε 7 μήνες όλα άλλαξαν. Τον Ιούνιο του 2016 οι δύο χώρες άλλαξαν σελίδα, αφού πρώτα ο Τ. Ερτογάν έκανε το πρώτο βήμα εκφράζοντας τη λύπη για του την ενέργεια του τουρκικού στρατού. Έκτοτε έχουμε δώδεκα συναντήσεις Πούτιν-Ερτογάν, και πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσά τους.

Τι τρέχει σήμερα; Η Τουρκία προστατεύει τα σύνορά της με τη Συρία  και ελέγχει μέρος της χώρας αυτής στην επαρχία Αφρίν με την ενεργητική στήριξη από τη Μόσχα. Χωρίς πλάτες από τον Πούτιν η επιχείρηση στο Αφρίν δεν θα έληγε τόσο γρήγορα υπέρ της Άγκυρας. Την ίδια στιγμή η Μόσχα ελέγχει και ενισχύει δύο ναυτικές βάσεις στη Συρία. Οι δύο χώρες τα βρίσκουν στο διαμοιρασμό ισχύος και συμφερόντων εντός του συριακού εδάφους. Το Ιράν, ως μικρός παίκτης στη Συρία, στηρίζει τον Άσσαντ αποστέλλοντας στρατιωτικούς συμβούλους για να στηρίζουν το καθεστώς του.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας αποτελούν ένα μοναδικό παράδειγμα άσκησης εξωτερικής πολιτικής με «νέα μέσα». Η Τουρκία ως παλαιό μέλος του ΝΑΤΟ, η Ρωσία ως το (παλαιό, και μερικώς νέο) αντίπαλο δέος του. Τους ενώνουν πολλά και ισχυρά κοινά συμφέροντα. Αποφάσισαν να αφήνουν στο διπλανό ράφι τις διαφορές τους και να εργαστούν με στόχο να μεγιστοποιήσουν ότι αποτελεί ζωτικό και αμοιβαίως επωφελές συμφέρον τους. Η συνεργασία Ρωσίας Τουρκίας εξελίσσεται σε έναν πολύ σημαντικό πόλο ισχύος στην περιοχή του Καυκάσου, στην ευρασιατική ζώνη και μερικώς στη Μ. Ανατολή.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος τύπου του Β.  Πούτιν στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 το είπε πολύ εύστοχα:  «οι δύο ηγέτες σε όλα αυτά τα ζητήματα συγχρονίζουν τα ρολόγια τους».

(http://metarithmisi.liberal.gr)

-----

Ο κ. Λ. Λάρκου είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ). Άρθρα, μελέτες και βιβλία του βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.larkoslarkou.org.cy.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα