Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Απάντηση ΔΕΣΦΑ: Με ορθό προγραμματισμό οι υπάρχουσες υποδομές είναι επαρκείς για να μην λείψει αέριο

Απάντηση στο χθεσινό ρεπορτάζ του energypress που αποκάλυπτε ότι θα καθυστερήσει η εμπορική λειτουργία της 3ης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα και ως εκ τούτου έχει σημάνει "mini συναγερμός" για να εξασφαλιστεί η επάρκεια αερίου, απέστειλε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήριος Νίκας.

Με επιστολή του υπό τον τίτλο «Συντονισμός ενεργειών για την θωράκιση της Ενεργειακής Ασφάλειας Εφοδιασμού της Χώρας», διαβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μπορεί να ανταποκριθεί απολύτως στις ανάγκες της αγοράς και δεν τίθεται κανένα ζήτημα ως προς την επάρκεια υποδομών για την υποδοχή ποσοτήτων φυσικού αερίου, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται ορθός προγραμματισμός της προμήθειας και μεταφοράς των ποσοτήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Νίκας, «προκειμένου να αποκατασταθεί η αληθής και ακριβής εικόνα και να αποφεύγεται οποιαδήποτε σύγχυση σε τόσο ευαίσθητα θέματα , ο Διαχειριστής διευκρινίζει τα εξής:

Α. Η Μηχανική Ολοκλήρωση του έργου της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) έλαβε χώρα σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρίας μας, και όπως είχαμε γνωστοποιήσει στις 31.10.2018, ενώ για την λειτουργική ετοιμότητα της δεξαμενής που εξαρτάται από τη συνδρομή σειράς παραμέτρων, πολλοί από τους οποίους εκτός της σφαίρας ελέγχου του Διαχειριστή, ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου ο σταθμός να είναι σε ετοιμότητα για την χειμερινή περίοδο.

Β. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου μπορεί να ανταποκριθεί απολύτως στις ανάγκες της αγοράς καθώς η υφιστάμενη τεχνική δυναμικότητά του δύναται να καλύψει, κατά την επερχόμενη χειμερινή περίοδο, ημερήσια ζήτηση της τάξεως των 315 GWh, ενώ η μέγιστη ημερήσια ζήτηση φυσικού αερίου, που έχει σημειωθεί έως σήμερα, ανήλθε σε πολύ χαμηλότερους αριθμούς δηλαδή σε 277 GWh που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2017, δηλαδή κατά την περίοδο που σημειώθηκε το πλέον αυξημένο ποσοστό ζήτησης Φυσικού Αερίου στην Ελληνική αγορά λόγω του προβλήματος των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία και των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Χώρα την συγκεκριμένη περίοδο. Άλλωστε, η εγκατάσταση της Ρεβυθούσας, ακόμη και στην παρούσα φάση (πριν δηλαδή από τη θέση σε λειτουργία της τρίτης δεξαμενής), είναι σε θέση, με σωστό προγραμματισμό εκ μέρους των Χρηστών, να υποδεχθεί πλοία ΥΦΑ μεγάλης χωρητικότητας και να εξυπηρετήσει μεγάλο αριθμό φορτίων.

Συνεπώς ουδέν ζήτημα τίθεται ως προς την επάρκεια υποδομών για την υποδοχή ποσοτήτων φυσικού αερίου. Σημασία όμως, έχει να γίνεται ορθός προγραμματισμός της προμήθειας και μεταφοράς των ποσοτήτων για την κάλυψη της ζήτησης, είτε της συνήθους είτε υψηλής που συνεπώς εναπόκειται στους Προμηθευτές Φυσικού Αερίου και στους Χρήστες που τους εξυπηρετούν. Ο ορθολογικός προγραμματισμός μπορεί να επιτευχθεί μέσω: α) αύξησης εισαγωγών φυσικού αερίου από τα Σημεία Εισόδου «Σιδηρόκαστρο» & «Κήποι» και β) κατάλληλου προγραμματισμού αφίξεων φορτίων ΥΦΑ στην εγκατάσταση της Ρεβυθούσας.

Γ. Σε κάθε περίπτωση με τη συνεργασία του ΔΕΣΦΑ με τις αρμόδιες κρατικές αρχές και τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση συμπεριφορών που προκάλεσαν ή επέτειναν τα προβλήματα που οδήγησαν σε καταστάσεις κρίσης στο παρελθόν και ιδίως κατά τον χειμώνα του 2017.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι ο ΔΕΣΦΑ ήταν και είναι πάντοτε στη διάθεση όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να παράσχει έγκυρη, έγκαιρη και ορθή πληροφόρηση για θέματα που αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Ως εκ τούτου, μας προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ιστότοπος του Energypress, δημοφιλής πηγή πληροφόρησης των εμπλεκομένων στην αγορά ενέργειας, δεν επεδίωξε να διασταυρώσει την ακρίβεια και πληρότητα των πληροφοριών που ανήρτησε, προκειμένου να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο ενημέρωσης που αναμένουν οι αναγνώστες του. Πέραν του όποιου αρνητικού αντικτύπου έχει για το κύρος και τη φήμη του ΔΕΣΦΑ η ανάρτηση ανακριβών δημοσιευμάτων, η ορθή ενημέρωση των συμμετεχόντων στην αγορά αποτελεί βασικό παράγοντα για τον ορθολογικό προγραμματισμό των ενεργειών τους και, για τον λόγο αυτό, αποτελεί βασικό μέλημά μας».ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα