Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Βουλγαρία: Η πολιτικοποίηση των ενεργειακών σχεδίων δημιουργεί προβλήματα

Επιτέλους η πολιτικοποίηση των σχεδίων στον τομέα της ενέργειας πρέπει να μειωθεί. Γύρω από αυτήν την γνώμη συσπειρώθηκαν ειδήμονες από τον τομέα της Ενέργειας από την Βουλγαρία, την Τουρκία, την Σερβία και την Ρωσία σε συζήτηση στη Σόφια για την ανάπτυξη των σχεδίων που αφορούν τους αγωγούς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια.

Ο Ντιμίταρ Στέρεφ, εδώ και χρόνια ειδήμων της Bulgartransgaz, χαρακτήρισε τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου «Τούρκικο ρεύμα» σαν σημαντικό για την Βουλγαρία και την οικονομία της. Κατά τα λεγόμενά του, συμμετέχοντας στην επιμήκυνσή του η Βουλγαρία θα έχει ξανά δυνατότητα το φυσικό αέριο να περνά από την επικράτειά της. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το σημείο, από το οποίο το φυσικό αέριο θα περνά στη χώρα μας αλλάζει και πλέον θα περνά στη Βουλγαρία και από εκεί στη Σερβία, πάλι μέσω σωλήνων στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας, όχι όμως απευθείας από τη Ρωσία, αλλά διαμέσου της Τουρκίας. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας, Ρούμεν Οβτσάροφ, σχολίασε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η Βουλγαρία είναι να διατυπώσει μια μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική και όχι κάθε κυβέρνηση να ξεκινά από την αρχή. Κατά τη γνώμη του, η πολιτική της χώρας μας ήταν κοντόφθαλμη και γι’ αυτό χάσαμε πολλά λόγω της διακοπής του σχεδίου «Νότιο ρεύμα».

Η Τουρκία έδρασε εις βάρος της Βουλγαρίας, είπε ακόμα ο πρώην υπουργός, σε συνέντευξή του για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία. Αυτό που χάσαμε το κέρδισε η Τουρκία, η οποία σιγά και σταθερά μας παίρνει μέσα από τα χέρια τη δυνατότητα να μετατραπούμε σε κέντρο διανομής φυσικού αερίου όπως προβλεπόταν μέσω των σχεδίων «Ναμπούκο», «Νότιο ρεύμα» και τον Πυρηνικό Σταθμό «Μπέλενε». Δυστυχώς όμως δεν αντέξαμε τις γεωπολιτικές πιέσεις.

Από την τουρκική πλευρά ο Βολκάν Γιοζντεμίρ (Volkan Ozdemir), πρόεδρος του Τουρκικού Ινστιτούτου για Αγορές και Πολιτικές Ενέργειας (ΤΙΑΠΕ) επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του κυρίου Οβτσάροφ.

Η Βουλγαρία πριν 5 χρόνια παραιτήθηκε από το «Νότιο ρεύμα» υπό την πίεση της ΕΕ, είπε ο πρόεδρος της ΤΙΑΠΕ. Για την Τουρκία αυτό ήταν μια καλή συγκυρία, γιατί έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το «Τούρκικο ρεύμα». Στη συνέχεια αν η ΕΕ ξανά σταθεί εμπόδιο για την Βουλγαρία, αλλά και για την Ελλάδα και δεν τις αφήσουν να παίρνουν φυσικό αέριο από το «Τούρκικο ρεύμα 2» αυτά τα κράτη θα βιώσουν άλλη μια αντιπαράθεση μεταξύ των εθνικών τους συμφερόντων και των απαιτήσεων των Βρυξελλών. Ίσως η λύση είναι αυτές οι δυο χώρες να μην υπακούνε τόσο την ΕΕ. Η Τουρκία συνεργάζεται με τη Ρωσία υπηρετώντας το σκοπό της ενεργειακής ασφάλειας στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία ενεργειακή ασφάλεια είναι μια ακριβή υπηρεσία.

Από τη Ρωσία πάλι συμφώνησαν πως το βασικό πρόβλημα του τομέα της ενέργειας στην αγορά της Ευρώπης και των Βαλκανίων είναι η πολιτικοποίηση των σχεδίων και τόνισαν ότι το ρώσικο φυσικό αέριο δίνει τη δυνατότητα στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειάς της.

Οι επιχειρήσεις που αφορούν το φυσικό αέριο είναι ένας τομέας με μακροχρόνια εξέλιξη, είπε ο Αλεξέι Γκρίβατς, υποδιευθυντής του Ρώσικου Ταμείου Εθνικής Ενεργειακής Ασφάλειας σε συνέντευξή του για την Βουλγαρική Ραδιοφωνία. Ο τομέας αυτός δεν μπορεί να δώσει αποτελέσματα από σήμερα για αύριο, αλλά βασίζεται σε προσπάθειες δεκαετιών. Για την πρόοδο αυτών των σχεδίων είναι απαραίτητη εμπιστοσύνη, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, αλλά και καλές υποδομές.

Η Γιέλιτσα Πούτνικοβιτς, αρχισυντάκτρια του σέρβικου περιοδικού Balkan Magazin, σχολίασε πως «το Τούρκικο ρεύμα είναι σημαντικό βιομηχανικό σχέδιο στην Σερβία, το οποίο θα εξασφαλίσει ενεργειακή ασφάλεια για την χώρα της στο μέλλον.

(Βουλγαρική Ραδιοφωνία)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα