Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Βουλγαρία: Εν αναμονή νέου κανονισμού για τις εισαγωγές μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων

Το θέμα της παραοικονομίας, της άτυπης απασχόλησης και της αδήλωτης εργασίας, απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Βουλγαρίας. Η μια από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας, παρουσίασε, χτες, το μονοετές της πρόγραμμα για την εξουδετέρωση της παραοικονομίας, σε 4 κυρίως τομείς - στο εμπόριο και τις επισκευές αυτοκινήτων και στις σχολές οδηγών, την ελαφρά βιομηχανία, τις κατασκευές και τη γεωργία. Η ΣΑΣΒ υπογράμμισε ότι η παραοικονομία επηρεάζει αρνητικά την αγορά, βλάπτει το δημόσιο ταμείο, έχει αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επηρεάζει τα εργατικά, κοινωνικά, υγειονομικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Μεταξύ των πιο επικίνδυνων τομέων, στους οποίους η παραοικονομία και η ανεξέλεγκτη εργασία είναι, κυριολεκτικά, σε θέση να προκαλέσουν το θάνατο ανθρώπων, είναι το εμπόριο και οι επισκευές οχημάτων και οι σχολές οδηγών. Είναι πλέον καιρός να ψηφιστεί ένας νέος κανονισμός, ο οποίος θα ισχύει για όλους και θα ωφελήσει όλους - τόσο τους μικρούς, και μεγάλους εμπόρους οχημάτων, όσο και για τα συνεργεία αυτοκινήτων στη Βουλγαρία, τονίζει ο Εμίλ Γκέρμανοφ, πρόεδρος της Ένωσης συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων.

Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας κανονισμός για τις επισκευές οχημάτων, γεγονός που επιτρέπει την ευρεία εισαγωγή μη ελεγχόμενων ανταλλακτικών, καθώς την λειτουργία ανεξέλεγκτων συνεργείων, όπου υπάρχει υψηλό επίπεδο άτυπης εργασίας. Ως επί το πλείστον, τα ανταλλακτικά αυτά δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις συντήρησης του κατασκευαστή του οχήματος και τα συνεργεία δεν φέρουν καμία απολύτως ευθύνη για την ποιότητα των επισκευών. Φυσικά, δεν τηρούν κανένα από τους κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Το νέο νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στα συνεργεία αυτοκινήτων, προβλέπει τη δημιουργία ενός δημόσιου μητρώου για κάθε μία από τις επισκευές που πραγματοποιούνται και την ευθύνη που φέρουν τα συνεργεία αυτοκινήτων γι’ αυτές. Εμείς, σαν εκπρόσωποι της Ένωσης Συνεργείων, αντιπροσωπεύουμε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αυτοκινήτων. Αλλά τόσο για μας, όσο και γι’ αυτούς, η παραοικονομία είναι πολύ επιζήμια, διότι οδηγεί σε παραβιάσεις και στον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν από την Ένωση Συνεργείων Επισκευής Αυτοκινήτων, η Βουλγαρία διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ παλιών αυτοκινήτων στην Ευρώπη - σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, ο αριθμός τους ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια και 200 χιλιάδες. Τριάμισι εκατομμύρια είναι άνω των 10 και περισσότερα από ένα εκατομμύριο είναι άνω των 20 ετών. Διατηρούμε την τάση μιας μέσης ετήσιας εγγραφής νέων 300-310 χιλιάδων αυτοκινήτων, αλλά μόνο στο 10% των περιπτώσεων πρόκειται για καινούργια οχήματα.

Η Βουλγαρία κατέχει την πρώτη θέση στους θανάτους από τροχαία. Αυτό είναι, επίσης, συνέπεια της παλαιότητας των αυτοκινήτων και της κακής συντήρησής τους. Τώρα μας περιμένει ένα νέο κύμα μεταχειρισμένων, των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων από τη Δυτική Ευρώπη, λέει ο Εμίλ Γκέρμανοφ. Οι εξαγωγές μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων οχημάτων από τη Γερμανία, αυξήθηκαν, μόνο για ένα χρόνο, κατά 20% και έφτασαν τις 239.541 χιλιάδες οχήματα, σύμφωνα με την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιχειρήσεων. Τα περισσότερα μεταχειρισμένα πηγαίνουν στην Ουκρανία, την Κροατία και την Βουλγαρία (+ 27,7%). Περισσότερα, σχετικά, καινούργια αυτοκίνητα θα έχουμε στους δρόμους μας ή ακόμα περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανσης Τι είναι αυτό που μπορούμε να περιμένουμε σαν αποτέλεσμα από τις συγκεκριμένες εισαγωγές αυτοκινήτων;

Σύντομα μπορούμε να περιμένουμε να εισαχθούν αυτοκίνητα που για εμάς είναι πολύ καινούρια, καλύπτουν το υψηλότερο οικολογικό στάνταρτ Euro 6 , το πρότυπο που καθορίζει τις ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές εκπομπών καυσαερίων. Η Γερμανία απαγορεύει τα αυτοκίνητα ντίζελ σε ορισμένες πόλεις και οι ιδιοκτήτες τους τα επιστρέφουν στις εταιρίες, από τις οποίες τα αγόρασαν. Οι εταιρίες αυτές πουλούν τα αυτοκίνητα αυτά, κυρίως σε χώρες, όπου αυτή η αγορά δεν είναι περιορισμένη. Μόνο η Βουλγαρία επιτρέπει την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ηλικίας μεταξύ 7 και 10 ετών - αυτή είναι η ηλικία των αυτοκινήτων που αγοράζονται μαζικά στη Βουλγαρία. Αυτά τα πετρελαιοκίνητα είναι πολύ νεότερα - ηλικίας 3 έως 4 ετών. Αυτό είναι, τρόπον τινά, πλεονέκτημα, αλλά οι τιμές τους είναι, προς το παρόν, υψηλότερες από τις δυνατότητες των βούλγαρων αγοραστών. Τα εν λόγω αυτοκίνητα πουλιούνται περίπου 28 έως 30 χιλιάδες ευρώ, ενώ σαν καινούργια πουλιούνται 60 έως 70 χιλιάδες ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα θα περιμένουμε να πέσουν οι τιμές σε, περίπου, 20.000 ευρώ για να αρχίσουμε να τα εισάγουμε. Νομίζω ότι αυτό θα μας ωφελήσει γιατί το Euro 6 είναι πολύ αυστηρό και είναι πολύ φιλικό στη φύση. Δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ ενός 3χρονου αυτοκινήτου και ενός ηλικίας άνω των 20 ετών στους δρόμους της Βουλγαρίας.

(Βουλγαρική Ραδιοφωνία)ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα