Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Θωμάς: «Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταλιγνιτική εποχή μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση»

O υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (21/1) στην Τρίπολη, μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην λιγνιτική μονάδα και στην μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, δήλωσε:

«Εμείς είμαστε δεσμευμένοι για τις θέσεις εργασίας της ΔΕΗ, αλλά η αγωνία μας, όπως και η αγωνία της τοπικής κοινωνίας, είναι να διασφαλίσουμε και τις θέσεις που βρίσκονται γύρω από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Οι περισσότερες δραστηριότητες της τοπικής κοινωνίας της Μεγαλόπολης εξαρτώνται έμμεσα από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ, για αυτό είναι σημαντικό να βρούμε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα διασφαλίσουν όλη την κοινωνία και θα φέρουν τη Μεγαλόπολη μπροστά».

Παράλληλα, συναντήθηκε με τους εργαζόμενους καθώς και με τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Να σημειωθεί, ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της πρώτης συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής για την απολιγνιτοποίηση και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συγκρότηση ευρωπαϊκού ταμείου δίκαιης μετάβασης που θα στηρίξει χρηματοδοτικά τα εθνικά σχέδια μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών στην ΕΕ.

Για αυτόν το λόγο, στόχος της επίσκεψης του υφυπουργού ήταν να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης για τους σχεδιασμούς, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο Γεράσιμος Θωμάς, «είναι δέσμευση της κυβέρνησης να σχεδιάσει τη μεταλιγνιτική εποχή μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση και για αυτό στην συντονιστική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί κάτω από τη διυπουργική επιτροπή συμμετέχουν οι περιφερειάρχες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό που θα κάνουμε και θα υλοποιήσουμε».

Επίσης, ανέφερε ότι «μέχρι το καλοκαίρι θα σχεδιαστούν και οι δράσεις, οι οποίες θα τεθούν σε διαβούλευση και μετά θα υλοποιηθούν από αυτή την κυβέρνηση σε συντονισμό με την τοπική αυτοδιοίκηση», τονίζοντας ταυτόχρονα, πως «είναι σημαντικό να συμμετέχει η τοπική αυτοδιοίκηση με τις ιδέες της σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία παράλληλα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή».

Ο Γεράσιμος Θωμάς χαρακτήρισε ως σημαντικό πλεονέκτημα της Μεγαλόπολης το γεγονός ότι «έχουμε εδώ μία μονάδα φυσικού αερίου, που πολύ σύντομα η ισχύς του θα απελευθερωθεί και θα φθάσει το μάξιμουμ τα 811 μεγαβάτ». Ως εκ τούτου, συνέχισε, «θα επιτραπεί και στην πολιτεία και στον ΑΔΜΗΕ να αυξήσουν την ισχύ του εργοστασίου φυσικού αερίου». Επομένως, επεσήμανε ο Γεράσιμος Θωμάς, «η Μεγαλόπολη ήδη είναι ένα κέντρο παραγωγής ενέργειας της χώρας και με το φυσικό αέριο θα δίνει την ενέργεια μέχρι την Κρήτη, αλλά και για τη Δυτική Ελλάδα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «είναι σημαντικό για τη χώρα και τον εθνικό σχεδιασμό να μπουν και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, στα λιγνιτικά πεδία» και πρόσθεσε: «Είναι ένα από τα πράγματα θέλει να κάνει η ΔΕΗ και την υποστηρίζουμε, ώστε να μπει δυναμικά στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να συνεχίσουμε να έχουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία την οποία έχουμε τώρα. Επίσης θα είναι πολύ αποδοτικό και οικονομικά για τη ΔΕΗ, η οποία χρειάζεται να έχει καλή κερδοφορία, για να μπορεί να στηρίζει την τοπική κοινωνία».

Σε άλλο σημείο, ο υφυπουργός Ενέργειας τόνισε ότι «τα κριτήρια που οδηγούν στο χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης είναι και περιβαλλοντολογικά και οικονομικά», τα οποία όπως παρατήρησε, «είναι εξίσου σημαντικά».

«Τα χρήματα που είναι διατεθειμένη να δώσει η πολιτεία», είπε ο Γεράσιμος Θωμάς, «είναι το τέλος ΔΕΗ, που είπε ο περιφερειάρχης, το οποίο θα είναι περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ αυτό το χρόνο, όπως και ένα κομμάτι των έργων του πράσινου ταμείου, που είναι συνολικά 60 εκατομμύρια ευρώ».

Επομένως, συνέχισε, «το κομμάτι που αναλογεί στη Μεγαλόπολη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το 2020, ενώ από το 2021 και μετά θα έχουμε το ευρωπαϊκό ταμείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει και για την περιφέρεια Πελοποννήσου και για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να κάνουμε επενδύσεις από 3,7 μέχρι 4,4 δισ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας σημείωσε ότι «με την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου Μεγαλόπολης και φορέων θα τα καταφέρουμε, ώστε η περιοχή της Μεγαλόπολης να μην υποστεί καν κραδασμό από την μετάβαση σε μία νέα εποχή».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για αυτήν την περίοδο» και συμπλήρωσε: «Η Μεγαλόπολη πρέπει να αποτελεί το δεύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας με ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και παράλληλα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων που είναι αυτή τη στιγμή στη ΔΕΗ».

Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες που επηρεάζονται περισσότερο και με τη ΔΕΗ, μεριμνώντας για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα, τη βιομηχανική δραστηριότητα και τον κλάδο υπηρεσιών.

Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής επίσκεψης του υφυπουργού Ενέργειας κ. Γεράσιμου Θωμά στην λιγνιτική περιοχή στη Μεγαλόπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων και την διοίκηση της ΔΕΗ, παρέστη σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Μεγαλόπολης και έδωσε συνέντευξη Τύπου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό (και βουλευτή νομού Αρκαδίας)  κ. Κωνσταντίνο Βλάσση. Επισκέφθηκε επίσης τη λιγνιτική μονάδα τη ΔΕΗ Μεγαλόπολη 4, τη μονάδα φυσικού αερίου Μεγαλόπολη 5, τις εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης της περιοχής, καθώς και την πρότυπη μονάδα ανακύκλωσης ΠΟΚΑΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στη ΒΙΠΕ Τρίπολης που δραστηριοποιείται στην αναγέννηση πλαστικών πρώτων υλών.

Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Θωμάς υπογράμμισε ότι η απολιγνιτοποίηση υπαγορεύεται αφενός από περιβαλλοντικούς λόγους (στο μέτρο που η μετάβαση σε οικονομία κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 αποτελεί πρωταρχικό στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ) και αφετέρου από οικονομικούς, καθώς η ΔΕΗ αντιμετωπίζει εντεινόμενη πίεση από το κόστος των λιγνιτικών μονάδων, συνεπεία της αυξανόμενης τιμής των εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Όπως εξήγησε, η τιμή της «λιγνιτικής μεγαβατώρας» διαμορφώνεται στα 80-90 ευρώ, τη στιγμή που η Οριακή Τιμή Συστήματος –με βάση τα τελευταία στοιχεία- κυμαίνεται γύρω στα 60 ευρώ/MWh, ενώ στις τελευταίες δημοπρασίες της ΡΑΕ (Δεκέμβριος 2019)  οι τιμές τόσο για τα αιολικά όσο και τα φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 55 ευρώ/MWh. 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι το ότι υπάρχουν υποδομές φυσικού αερίου στην περιοχή αποτελεί θετικό παράγοντα και τόνισε ότι αντιλαμβάνεται την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την «επόμενη ημέρα» στη Μεγαλόπολη μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. «Γνωρίζουμε ότι μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της περιοχής περιστρέφονται γύρω από τη ΔΕΗ και γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρούμε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας που θα διασφαλίσουν όλη την κοινωνία και θα φέρουν τη Μεγαλόπολη μπροστά».

Το πώς θα γίνει αυτό είναι το βασικό ζητούμενο του Εθνικού Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης (των λιγνιτικών περιοχών) που εκπονείται ήδη, θα είναι έτοιμο έως το καλοκαίρι και θα τεθεί στη συνέχεια σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται στις αρχές του 2021 που θα ενεργοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.  Όπως είπε ο κ. Θωμάς, οι πόροι από αυτό το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ αποτελούν τη «μαγιά» για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις έως 4,4 δις. ευρώ στη Μεγαλόπολη και τη Δυτική Μακεδονία. Εντός του 2020, η διαδικασία του μετασχηματισμού των λιγνιτικών περιοχών μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το λιγνιτικό τέλος της ΔΕΗ που θα εκταμιευθεί σύντομα (με το ποσό που αντιστοιχεί στη Μεγαλόπολη να υπολογίζεται σε 25 εκατ. ευρώ) αλλά και από πόρους από το Πράσινο Ταμείο, που εκτιμώνται σε 60 εκατ. ευρώ συνολικά για Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμά, αποτελεί προτεραιότητα η Μεγαλόπολη να παραμείνει ως δεύτερο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας και στη νέα εποχή. Κομβικό ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσει το ότι θα καταστεί εφικτό να λειτουργήσει στην πλήρη ισχύ της (811 MW), η Μεγαλόπολη V. Έτσι η περιοχή θα παραμείνει σημαντικό κέντρο παραγωγής ενέργειας της χώρας, ανεφοδιάζοντας με ηλεκτρική ενέργεια μέχρι και την Κρήτη μέσω της «μικρής διασύνδεσης», αλλά και επιτρέποντας την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Δυτική Ελλάδα. Σημείωσε τέλος  ότι η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ είναι σημαντική για την περαιτέρω ανεξαρτησία της χώρας και γι’ αυτό το ΥΠΕΝ στηρίζει το σχέδιο της ΔΕΗ για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα «απενεργοποιημένα» λιγνιτικά πεδία, που είναι αποδοτικό οικονομικά και για την ίδια την επιχείρηση.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα