Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Σε αδιέξοδο οδηγείται η κρίση με τις οφειλές Energa και Hellas Power στον ΔΕΣΜΗΕ

(upd: 23.03) Για τη Δευτέρα αναβλήθηκε η λήψη των αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στην αγορά λιανικής του ρεύματος, μετά την αδυναμία των δύο εταιρειών, Energa και Hellas Power, να καταβάλλουν τα 27 εκατ. ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί το βράδυ της Πέμπτης. Οι εκπρόσωποι των νέων ιδιοκτητών υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να καταβάλλουν τα χρήματα εάν δεν αρθεί η δέσμευση των λογαριασμών των εταιρειών. Στη σημερινή μακρά σύσκεψη της ΡΑΕ με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ μελετήθηκαν οι κινήσεις που θα γίνουν για τη διαχείριση της κρίσης στην περίπτωση που δεν ξεπεραστεί η κρίση. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ανέβαλε για τη Δευτέρα τη λήψη των αποφάσεων, για να εξαντληθούν τα περιθώρια πριν υπάρξουν κινήσεις για αφαίρεση αδειών κ.λπ. Και τούτο διότι, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε "στη συνέχεια δεν θα υπάρχει οδός επιστροφής".

Σε ανακοίνωσή τους αργά το βράδυ οι δύο εταιρείες υποστηρίζουν ότι έχουν, μετά τη συμφωνία της Πέμπτης που προέβλεπε την καταβολή της τακτής δόσης των υποχρεώσεων τους, με την προϋπόθεση της εγγραφής τους στο Μητρώο Συμμετεχόντων του ΔΕΣΜΗΕ τη «δεδηλωμένη βούληση άμεσης εξόφλησης δόσης χρέους ποσού 27 εκατομμυρίων και αυτό καθίσταται μη δυνατό, επειδή οι τραπεζικοί λογαριασμοί βρέθηκαν δεσμευμένοι με επίκληση του Ν.3691/2008».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «κάποιοι δεν επιθυμούν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στον τομέα της παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος από ιδιώτες, παρότι αυτή επιβάλλεται ως συμβατική υποχρέωση της χώρας απέναντι στις οδηγίες της Ευρωπαικής Ενωσης και στις δεσμεύσεις της έναντι της Τρόικας. Ανεξαρτήτως αν πίσω από αυτή την υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς κρύβονται ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, ή συνδικαλιστικές στρεβλώσεις, η Πολιτεία οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα, με δεδομένη την πρόθεση του Ομίλου να ανταποκριθεί στο ακέραιο στις υποχρεώσεις του έναντι του ΔΕΣΜΗΕ και της ΔΕΗ».

Ο Όμιλος Worldwide Energy Limited, δηλώνει επίσης ότι, «μολονότι τα ανοιχτά υπόλοιπα των πελατών του φθάνουν τα 80 εκατ. Ευρώ και η πληρωμή των λογαριασμών τους γίνεται με 4 μήνες καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση δε θα θέσει σε περαιτέρω δύσκολη οικονομική θέση τους 200.000 πελάτες του, δεδομένης της κρίσιμης και δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν, επιβάλλοντάς τους απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής των λογαριασμών τους εντός 20 ημερών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρατικά και μονοπωλιακά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες».

(upd: 15.19) Ραγδαίες προδιαγράφονται οι εξελίξεις στο χώρο της λιανικής ρεύματος καθώς, παρά τη χθεσινοβραδυνή «συμφωνία κυρίων», οι νέοι ιδιοκτήτες των εταιριών Energa και Hellas Power δεν κατέβαλαν σήμερα τα 27 εκατ. για τα οποία είχαν δεσμευθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει επιστολή του fund προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, στην οποία οι νέοι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι αδυνατούν να καταβάλουν το συγκεκριμένο ποσό, καθώς οι λογαριασμοί των εταιριών είναι από σήμερα το πρωί δεσμευμένοι.

Για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχει προγραμματιστεί για σήμερα σύσκεψη υπηρεσιακών και θεσμικών παραγόντων (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ, ΔΕΗ κλπ) προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεννόηση τόσο με τον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει επιληφθεί του θέματος, όσο και με τους επικεφαλής των ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ και ΔΕΗ, προς αναζήτηση της βέλτιστης λύσης.

Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν αποκλείεται να αντληθούν χρήματα από τους δεσμευμένους λογαριασμούς για την πληρωμή ορισμένων τουλάχιστων από τις οφειλές των δύο εταιριών προς το ΔΕΣΜΗΕ.

«Η αγορά λειτουργεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, δεν υπάρχει περίπτωση κανένας καταναλωτής να μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με το πρόβλημα χρεών που ανέκυψε.

Energa - Hellas Power: Υπό αμφισβήτηση οι οφειλές

Από την πλευρά τους, η Energa και η Hellas Power,  με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση της Worldwide Energy Limited, η οποία εκπροσωπεί πλέον τις δύο εταιρίες, δηλώνουν ότι οι οφειλές προς το ΔΕΣΜΗΕ είναι προς αμφισβήτηση καθώς έχουν χρεωθεί "παράτυπα και χωρίς τεκμηρίωση". (βλέπε τη σχετική ανακοίνωση).

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Κρίσιμη μέρα θεωρείται η σημερινή για την ομαλή λειτουργία της αγοράς λιανικής του ρεύματος, καθώς με βάση τη συμφωνία κυρίων που επήλθε χθες αργά το βράδυ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάμεσα στο ΔΕΣΜΗΕ και τους εκπροσώπους των νέων ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power, θα πρέπει οι τελευταίοι να καταβάλλουν το ποσόν των 27 εκατ. ευρώ, έναντι των υποχρεώσεών τους προς το διαχειριστή.

Στην περίπτωση που δεν καταβληθούν τα ποσά αυτά σήμερα (15 εκατ. ευρώ από την Energa και 12 εκατ. ευρώ από την Hellas Power), τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες, καθώς οι θεσμικοί φορείς (ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ κ.λπ.) θα έχουν υπό αυστηρή επιτήρηση την υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών για το οποίο υπάρχει δέσμευση των εκπροσώπων του fund "Worldwide Energy" που είναι ο νέος ιδιοκτήτης των δύο εταιρειών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως αποτέλεσμα της πολύ μακράς σύσκεψης – διαπραγμάτευσης που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του υφυπουργού Ι. Μανιάτη, της ΡΑΕ, της ΔΕΗ, του ΔΕΣΜΗΕ και των εκπροσώπων του fund, συμφωνήθηκε τελικά να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα περιλαμβάνει κυρίως τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών των δύο εταιρειών προς το διαχειριστή καθώς και την ένταξη της εταιρείας που "διαδέχτηκε" την Energa στο μητρώο προμηθευτών.

Το βασικό αίτημα...

Η ένταξή της στο μητρώο των προμηθευτών, ήταν- σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες - και το βασικό αίτημα του fund "Worldwide Energy", καθώς και ο λόγος που επικαλέστηκε προχθές, όταν αρνήθηκε να καταβάλει τα 27 εκατ. ευρώ εάν δεν έπαιρνε τιμολόγιο στο όνομα της "νέας εταιρείας", δηλαδή αν δεν αναγνωριζόταν και στην πράξη ότι είναι η εταιρεία που διαχειρίζεται το "χαρτοφυλάκιο" των χιλιάδων πελατών της Energa. Η όλη, δε, συμφωνία τέθηκε υπό την "εγγύηση" του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη.

Σήμανε συναγερμός

Ωστόσο, η προχθεσινή άρνηση του fund να καταβάλλει τα 27 εκατ. ευρώ αν δεν ετηρούντο οι προϋποθέσεις που έθετε, δημιούργησαν μια ιδιαίτερη ένταση στην αγορά, καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ εμφανιζόταν έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα, ακόμα και να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου, δηλαδή να εκπροσωπούν τους πελάτες τους για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, για ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10.000 περίπου μεγαβατώρες ημερησίως. Αυτό θα σήμαινε στην πράξη ότι ένα σημαντικό μέρος από τους 200.000 πελάτες τους θα "έπεφταν" στη ΔΕΗ, που έχει την ιδιότητα του τελευταίου καταφυγίου.

Συναγερμός χτύπησε επίσης σε ΡΑΕ και υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς την περίοδο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος που πραγματοποιεί η ΡΑΕ για την μετοχική σύνθεση και φερεγγυότητα του συγκεκριμένου fund. Η υπόθεση εξελίχθηκε γρήγορα σε θρίλερ, με τη ΡΑΕ να συγκαλεί χθες το πρωί έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς της, ενώ το απόγευμα συγκλήθηκε η προαναφερθείσα έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο που κατέληξε στη "συμφωνία κυρίων". Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του fund ετοίμαζαν την αποστολή εξωδίκων, κατηγορώντας το ΔΕΣΜΗΕ για παρακώλυση της λειτουργίας των δύο εταιρειών και τη ΔΕΗ για άρνηση να προχωρήσει σε αλλαγή προμηθευτή για περίπου 35.000 νέους πελάτες τους.

Οι στρεβλώσεις καλά κρατούν

Το ζήτημα της ομαλής λειτουργίας της αγοράς λιανικής είναι τεράστιο, καθώς οι τζίροι είναι πολύ μεγάλοι και οι τρέχουσες οφειλές προς το ΔΕΣΜΗΕ κινούνται στα επίπεδα των 100 εκ. ευρώ ενώ υπάρχουν και οφειλές προς της ΔΕΗ για τέλη χρήσης δικτύου, περίπου 67 εκ. ευρώ. Μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε κάνει ο ΔΕΣΜΗΕ προς πέντε συνολικά εταιρείες της λιανικής, οι δύο μεγάλες εταιρείες (Energa και Hellas Power) προσήλθαν και διακανόνισαν τις οφειλές τους. Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταβάλλει ήδη τον τελευταίο μήνα περί τα 41 εκατ. ευρώ και σήμερα πρόκειται, εφόσον φυσικά τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να καταβάλλουν ακόμα 27 εκατ. ευρώ.

Τέλος, πρέπει να επισημανθεί ότι και οι δύο εταιρείες λιανικής, θέτουν σειρά ζητημάτων για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι στρεβλώσεις που υπάρχουν τις υποχρεώνουν σε λειτουργικές ζημιές που επιτείνονται από την αδυναμία των καταναλωτών να πληρώσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα