Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Το report της Οξφόρδης και γιατί το FSRU Αλεξανδρούπολης μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο ενεργειακό καταφύγιο των Βαλκανίων

Μιχάλης Μαστοράκης

Στον απόηχο των εγκαινίων της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, γεννάται το ερώτημα πως εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια της χώρας σε περίπτωση που αυτή η υποδομή τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω κάποιου έκτακτου γεγονότος;

Ποια είναι τα μέτρα που έχει προβλέψει ο κρατικός μηχανισμός στην περίπτωση που η μεγαλύτερη πλέον υποδομή του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου παρουσιάσει ξαφνικά βλάβη ή δεχτεί ένα κακόβουλο χτύπημα;

Μπορεί να φαντάζει εξαιρετικά σπάνιο αλλά έστω και αν συμβεί 1 φορά στα 10 χρόνια τότε οι συνέπειες είναι εξαιρετικά δυσμενείς αφού το υπόλοιπο σύστημα δεν επαρκεί για να καλύψει το 100% της κατανάλωσης της χώρας μας, πόσο μάλλον εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια μιας χειμωνιάτικης ημέρας με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Η ιστορία έχει δείξει ότι όλες οι υποδομές φυσικού αέριου είναι ευάλωτες τόσο σε τεχνικά προβλήματα όσο και σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Τον Ιανουάριο του 2018 το έγκριτο Oxford Institute for Energy Studies του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εξέδωσε το report «Η επίπτωση της έκρηξης στον κόμβο Baumgarten» στο οποίo εκτός από το δυστύχημα στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten της Αυστρίας τον Δεκέμβριο του 2017 καταγράφονται ακόμη 4 σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την παγκόσμια αγορά φυσικού αέριου.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνεται και το δριμύ ψύχος του χειμώνα 2016/2017 το οποίο σε συνδυασμό με τον περιορισμό στη λειτουργία των πυρηνικών μονάδων της Γαλλίας Ελλάδα και Ιταλία τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού αφού οι εισαγωγές φυσικού αερίου και  ηλεκτρισμού προς τις δύο χώρες μειώθηκαν σημαντικά προκειμένου να εξυπηρετηθεί η Κεντρική Ευρώπη.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΣΥΜΒΑΝ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

2011

Φουκουσίμα: το 7% της παγκόσμιας παραγωγής LNG κατευθύνθηκε στην Ιαπωνία

Υψηλές τιμές στην Ασία και αναταραχή στην ζήτηση στην Ευρώπη

ΟΧΙ

2014

Πολικό ψύχος στις ΗΠΑ

Βραχύβια αύξηση των τιμών στο Henry Hub λόγω αντικατάστασης καυσίμου για Η/Π

ΟΧΙ

2015

Περιορισμός παραγωγής στο Groningen, μείωση κατά 9% της προμήθειας στην Ευρώπη

Χαμηλότερες τιμές

ΟΧΙ

Χειμώνας

2016/2017

Δριμύ ψύχος & περιορισμός στη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία

Βραχύβια αύξηση των τιμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Ελλάδα και Ιταλία ανακοινώνουν κατάσταση συναγερμού

12-12-2017

Έκρηξη στον κόμβο φυσικού αερίου Baumgarten, Αυστρία

Βραχύβια αύξηση των τιμών στην Ιταλία

Η Ιταλία ανακοινώνει κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πηγή: Oxford Institution for Energy

Η Ιταλία έχει φροντίσει ήδη από το 2014 να καλύπτει τις ανάγκες των περιόδων αυξημένης ζήτησης μέσω της λειτουργίας της υπεράκτιας μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου (LNG FSRU) στο Λιβόρνο. Το έργο έχει χαρακτηρισθεί από την Ιταλική Κυβέρνηση ως Peak Shaving Infrastructure και έχει βοηθήσει στην ομαλή λειτουργία του συστήματος ενώ αποτελεί υποδομή Ασφάλειας Εφοδιασμού.

Ένα δίδυμο έργο με παρόμοια τεχνικά χαρακτηριστικά, προγραμματίζεται να κατασκευαστεί και στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης από την Ελληνική εταιρεία GASTRADE. Το έργο όχι μόνο θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας μας αλλά θα είναι το πραγματικό τελευταίο ενεργειακό καταφύγιο των Βαλκανίων, σε περίπτωση νέων προβλημάτων στον αγωγό μεταφοράς μέσω Ουκρανίας ή στο μέλλον μέσω Τουρκίας, αφού έχει τη δυνατότητα, λόγω της στρατηγικής του θέσης, να τροφοδοτήσει από πολλαπλές πηγές εφοδιασμού την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ.

Το έργο, ως γνωστόν, έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες, δέχεται θερμή υποστήριξη από την Ελληνική και τη Βουλγαρική Κυβέρνηση και συμπεριλαμβάνεται στον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό του Υπουργείου Ενέργειας.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα