Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Προβληματισμός και στην Ε.Ε. για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ - Αναζητείται αντίδραση

Χάρης Αποσπόρης

Οι παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν θορυβήσει όχι μόνο τη Λευκωσία και την Αθήνα, αλλά και τις υπόλοιπες δυνάμεις της περιοχής και σε ένα βαθμό και την Ε.Ε., αν κρίνουμε από τις χθεσινές δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου της Κομισιόν, ότι “είμαι ένας Κύπριος”.

Η δήλωση αυτή έγινε καθώς ο Γιούνκερ προσερχόταν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σίμπιου της Ρουμανίας, όπου ο Κύπριος πρόεδρος, Αναστασιάδης, έθεσε δυναμικά το θέμα της παραβίασης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της από την Τουρκία. Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως "ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των Κρατών Μελών".

Νωρίτερα, μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), είπε ότι «πρόκειται μακράν για την πιο σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και είμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «ουσιαστικά, αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες ισοδυναμούν με μια νέα εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974».

Σύμφωνα με τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπεραμύνθηκαν των δικαιωμάτων της Κύπρου και καταδίκασαν τις ενέργειες της Τουρκίας. Μιλώντας στο Euronews, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, είτε στις 28 Μαΐου που θα έχουμε το έκτακτο Συμβούλιο είτε στο κανονικό Συμβούλιο του Ιουνίου και αναλόγως θα γίνουν και οι αποφάσεις που θα ληφθούν". Πρόσθεσε, δε, ότι "η ανταπόκριση ήταν θετικότατη από πλευράς των εταίρων".

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε μετά τη σύνοδο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών της ΕΕ.

Φυσικά, οι τουρκικές ενέργειες είχαν προαναγγελθεί εδώ και καιρό από την Άγκυρα, η οποία ήδη από πέρυσι και ακόμη νωρίτερα απειλούσε με δικές της ενέργειες στην περιοχή ως απάντηση στις κυπριακές γεωτρήσεις. Το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις αυτές αποδείχτηκαν πλέον σε ένα βαθμό επιτυχείς (βλέπε "Γλαύκος") σε συνδυασμό με την πολυμερή διπλωματία της Λευκωσίας στην ευρύτερη περιοχή, σημαίνει ότι η Τουρκία κινδυνεύει με απομόνωση και με αποκλεισμό από το ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου, εξ ου και η αντίδρασή της ώστε να παραμείνει σε κάποιο βαθμό ενεργή και όχι ένας παθητικός παρατηρητής.

Σημειώνεται ότι η γεώτρηση του Πορθητή ξεκίνησε στις 3 Μαΐου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου. Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από τρία πλοία υποστήριξης, ενώ η Τουρκία εξέδωσε νωρίτερα σχετική Navex.

Ως εκ τούτου, αν δούμε τα πράγματα με ψύχραιμο μάτι, η αμφισβήτηση της Άγκυρας έχει εξ ορισμού προσωρινό χαρακτήρα και φαίνεται πως αποτελεί περισσότερο μια δοκιμή των αντιστάσεων και των αντιδράσεων της Κύπρου, της Ελλάδας και των Ευρωπαίων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι στο μέλλον δεν θα μπορούσε η Τουρκία να προχωρήσει σε ενέργειες με πιο μόνιμο χαρακτήρα, όπως μια μόνιμη εγκατάσταση σε κάποιο αντίστοιχο σημείο της ΑΟΖ. Για το λόγο αυτό, τόσο ο άξονας Αθήνα-Λευκωσία, όσο και οι τριμερείς άξονες με Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιταλία, καθώς και η Ε.Ε. πρέπει να επιστρατευτούν από την κυβέρνηση Αναστασιάδη ώστε να παράγουν κάποιο διπλωματικό αποτέλεσμα, αλλά και φυσικά να στηρίξουν στο ακέραιο τις μέχρι τώρα προσπάθειες που βρίσκονται σε καλό δρόμο κατά γενική ομολογία.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα