Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Προκλήσεις, προβλέψεις και προσδοκίες στην αγορά ενέργειας για το 2020

Σε λίγες ημέρες θα βαδίσουμε στο 2020, το έτος που μετά από 20ετή αναμονή προβλέπεται να καταγραφεί σαν το έτος μετασχηματισμού της Ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάστηκε και δομήθηκε να λειτουργεί βασισμένη σε ένα πλήρως ελεγχόμενο σύστημα ρύθμισης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω κανονιστικής διαχείρισης της τροφοδοσίας πρώτης ύλης, λιγνίτη, φυσικού αερίου και νερού. Ο έλεγχος του λιγνίτη και του νερού γίνεται μέσα από τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ σε αυτά, για το οποίο η χώρα μας έχει καταδικαστεί, ο δε έλεγχος του Φυσικού Αερίου  με περιορισμούς της δυναμικότητας των σημείων εισόδου στα σύνορα. Το μοντέλο αυτό εξασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, αλλά με πολύ μεγάλο τίμημα για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία μας. Η πρόκληση της επόμενης χρονιάς είναι να τεθούν τα θεμέλια για την ανατροπή του υφιστάμενου μοντέλου, με στόχο τη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και Φυσικού Αερίου.

Ο μετασχηματισμός αυτός υλοποιείται όχι γιατί υπήρξε κάποιο σχέδιο, αλλά γιατί οι συνθήκες στη Διεθνή και Ευρωπαϊκή αγορά άλλαξαν τόσο πολύ, που οι εσωτερικές αντιστάσεις επαρκούν πλέον για να διατηρήσουν ανέγγιχτη μόνο τη μονοπωλιακή χρήση του νερού.

Όσον αφορά το Φυσικό Αέριο στο τέλος του 2018 δύο ανεξάρτητα γεγονότα άλλαξαν τα πάντα στην Ελληνική αγορά. Το πρώτο ήταν η επέκταση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της Ρεβυθούσας, ώστε να δέχεται μεγάλα πλοία και το δεύτερο η πτώση της τιμής LNG. Η αγορά αντέδρασε άμεσα με εισαγωγές LNG, επιτυγχάνοντας  αφενός τη μείωση της τιμής του αερίου με παράλληλη πτώση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου να ολοκληρώσει τα πρώτα βήματα δημιουργίας hub Βαλκανίων με πωλήσεις εκτός συνόρων. Το 2020 αλλά περισσότερο το 2021 με τη λειτουργία του ΤΑΡ θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες. Η ELPEDISON πρωταγωνίστησε σε αυτή την προσπάθεια και εκμεταλλεύτηκε άμεσα την ευκαιρία με την εισαγωγή LNG το 2019 και την κατάληψη σημαντικής επιχειρηματικής θέσης στη Ρεβυθούσα για το 2020. Προσδοκούμε το 2020 να ολοκληρώσουμε το επιχειρησιακό μας πρόγραμμα και να προσφέρουμε στους πελάτες μας μειωμένες τιμές Φυσικού Αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των μονάδων μας, που θα λειτουργούν όλο το χρόνο με φθηνότερη πρώτη ύλη.  

Με την ίδια ταχύτητα που κινηθήκαμε προς το άνοιγμα της αγοράς, με την ίδια ταχύτητα δυστυχώς επετράπη η μονοπωλιακή χρήση της σύνδεσης του ΤΑΡ με το Εθνικό σύστημα στη Νέα Μεσημβρία και τροποποιήθηκαν αρνητικά οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις στη διακίνηση Φυσικού Αερίου. Σήμερα το κόστος για να εξορύξεις, φορτώσεις και μεταφέρεις 1 MWh είτε από την Αμερική, είτε από τον Αρκτικό ωκεανό στη Ρεβυθούσα κοστίζει 15€ και για να τη μεταφέρεις από τη Ρεβυθούσα στη Βουλγαρία κοστίζει 5€. Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι η δημιουργία εμποδίων στις Ελληνικές εταιρείες να ανταγωνιστούν τον Turkish Stream και το Ρωσικό αέριο στη Βουλγαρία, με κίνδυνο να μειωθούν οι εξαγωγές, να μειωθούν οι διακινούμενοι όγκοι και να αυξηθεί πάλι η τιμή Φυσικού Αερίου δεδομένου ότι θα χαθούν οι εκπτώσεις όγκου. Η ELPEDISON θα συνεχίσει ακούραστα και το νέο έτος την προσπάθειά να αλλάξει την κουλτούρα των οργανισμών, που επιβλέπουν τη λειτουργία της αγοράς για τη διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών.

Όσον αφορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από την επίδραση της χαμηλής τιμής Φυσικού Αερίου, την επόμενη χρονιά προβλέπεται να ξεκινήσει το target model, που εφόσον εφαρμοστεί σωστά θα διακοπούν αυτόματα τα μέσα χειραγώγησης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας. Η συνέπεια της λειτουργίας ελεύθερης αγοράς, ακόμη και χωρίς ρευστότητα, θα θέσει σε κίνδυνο όποιον προσπαθεί να διατηρήσει μεγάλη διαφορά  μεταξύ χαρτοφυλακίου  λιανικής και παραγωγής, γιατί το υφιστάμενο μοντέλο ασφάλισης κινδύνου με χειραγώγηση της τιμής συστήματος θα σταματήσει να λειτουργεί. Εύχομαι την ταχύτερη ολοκλήρωση της νέας αγοράς, αν και είναι πολύ απογοητευτικό ότι οι καθυστερήσεις συνεχίζονται και ότι η εκκαθάριση της αγοράς εξισορρόπησης δεν θα γίνεται από έναν ανεξάρτητο οίκο εκκαθάρισης, που θα αποβάλλει  όποιον αδυνατεί να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις.

Την επόμενη χρονιά προβλέπεται επίσης, ότι θα δοθεί μάχη για την κατάληψη επιχειρηματικής θέσης για δραστηριότητες που θα ενταθούν από το 2021, όπως η Σωρευτική Εκπροσώπηση Παραγωγών από RES, η ένωση των αγορών με Ιταλία και Βουλγαρία, η ηλεκτροκίνηση, η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών και η ανάπτυξη small scale LNG.

Η μεγαλύτερη όμως πρόκληση για την Elpedison την χρονιά που έρχεται είναι να ολοκληρώσει την αδειοδοτική διαδικασία της νέας μονάδας 800 MW συνδυασμένου κύκλου, για να μπορέσει να προχωρήσει σε παραγγελίες εξοπλισμού, ώστε από το 2023 να διπλασιάσει την παραγωγή της και να καθετοποιήσει προοδευτικά τις πωλήσεις της σε υψηλότερα επίπεδα.

Έχοντας όλες αυτές τις προσδοκίες, εύχομαι όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν και διαμορφώνουν την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να έχουν μια καλή και δημιουργική χρονιά.

---------------------------

Ο κ. Νικόλαος Ζαχαριάδης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Elpedison

Το άρθρο περιλαμβάνεται στο αφιέρωμα του energypress για το 2020ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα