Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Πως θα προσφέρει στην κοινωνία η Επιτροπή για τον ενεργειακό σχεδιασμό

Γιώργος Χατζηιωάννου

Όταν δεν πάει καλά η οικονομία, οι Έλληνες ανοίγουν καφετέριες και σουβλατζίδικα. Το ίδιο συμβαίνει κατ' αναλογία και με την ενέργεια.

Με εξαίρεση τις χειροπιαστές δραστηριότητες στον Πρίνο και στη δυτική Ελλάδα, έχουμε εξαντλήσει προ πολλού σε επίπεδο θεωρίας όλα τα πιθανά σενάρια, με πολλές βαρύγδουπες δηλώσεις περί  υποθετικών ενεργειακών "ελντοράντο", μελέτες και συνέδρια.

Ο ΤΑΡ και η ενδεχόμενη δραστηριοποίηση των ExxonMobil -Total- ELPE νοτιοδυτικά της Κρήτης, δεν είναι δικά μας δημιουργήματα και εξυπηρετούν περισσότερο οικονομικούς και γεωστρατηγικούς στόχους τρίτων.

Η πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά που η Ελλάδα είχε πραγματικά ενεργό ρόλο στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα, με εξαίρεση πάντα την δραστήρια Energean Oil και ορισμένες άλλες πρωτοβουλίες της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ κλπ., ήταν οι επιτυχημένες παραχωρήσεις στη δυτική Ήπειρο και Πελοπόννησο πριν 20 χρόνια που επιμελήθηκε η "μητέρα της ελληνικής ενέργειας" Τερέζα Φωκιανού .  

Ακόμη όμως και αν διαπιστωθούν συγκεκριμένοι υδρογονάνθρακες στις ελληνικές θάλασσες, η αξιοποίησή τους παραπέμπεται στις ...καλένδες, αφού πρώτα θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα αποθέματα της γης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με μικρότερο κόστος παραγωγής και συνεπώς μεγαλύτερο εμπορικό κέρδος.

Από την άλλη πλευρά, η πράσινη, ανανεώσιμη ενέργεια εμφανίζεται να έχει επιταχύνει τον βηματισμό της, με αποτέλεσμα την πιθανότητα ακόμη και να καταστήσει ανεδαφική την όποια ελπίδα για μια ελληνική ενεργειακή "αναγέννηση" στο προβλεπτό μέλλον. 

Πώς θα απαντήσει στα δύσκολα αυτά ερωτήματα, στην πρώτη συνεδρία της στις 21 Φεβρουαρίου, η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή  για την Ενέργεια και το Κλίμα, που δημιούργησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και  στελέχωσε με τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων ΥΠΕΝ, ΥΠΟΑΝ, ΥΠΕΞ, ΥΠΟΙΚ, ΥΜΕ, τους προέδρους θεσμικών φορέων της ενέργειας και εθελοντές συνεργάτες της επιλογής του; 

Η επιτροπή περιλαμβάνει όλες τις σχετικές με την ενέργεια κρατικές δυνάμεις και είναι "καταδικασμένη" να πετύχει ουσιαστικά και να μην περιοριστεί στην εξασφάλιση χορηγιών για ακόμη περισσότερα συνέδρια. 

Διαφορετικά κινδυνεύει να θέσει υπό αμφισβήτηση ολόκληρο το κυβερνητικό αφήγημα για τα ενεργειακά και περιβαλλοντολογικά ζητήματα. 

Ωστόσο, η χρονική στιγμή κατά την οποία καλείται  η επιτροπή να προγραμματίσει τις δράσεις της δεν είναι η καλύτερη και κυρίως δεν μπορεί να προσφέρει εγγυήσεις για επιτυχίες στα όποια προγράμματα άμεσης εμβέλειας συμφωνηθούν.

Η αιτία είναι  η έξαρση των προβλημάτων της χώρας μας με τους γείτονές της και ιδιαίτερα με την Τουρκία, η οποία βυθίζεται καθημερινά σε νέα αδιέξοδα και μαγειρεύει συνεχώς εκτόνωση σε βάρος της Ελλάδας.

Για να προφέρει κάτι θετικό στην κοινωνία, η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί και με προγράμματα διαχρονικά, ευρύτερα και μη επηρεαζόμενα σε μεγάλο βαθμό από εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, ή περιφερειακές και διεθνείς κρίσεις. 

Μπορεί εκτός από την Ενέργεια, να επικεντρώσει την προσοχή της και στο Περιβάλλον, μελετώντας και εφαρμόζοντας τις διεθνείς τάσεις προστασίας του πλανήτη από την μόλυνση, την υπερθέρμανση και τα ακραία και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα. Να προσέξει δηλαδή περισσότερο την πράσινη, καθαρή ενέργεια που προσφέρουν π.χ. οι ανεμογεννήτριες, τα φωτοβολταϊκά, τα υδροηλεκτρικά,  αλλά κυρίως και η ίδια η γενναιόδωρη φύση. 

Περισσότερες από 120 χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν το 2015 να αυξήσουν τα δάση τους και ο ΟΗΕ έθεσε στόχο την αναδάσωση 350  εκατ. εκταρίων μέχρι το 2030. Τα δάση, εκτός από το ξύλο που προσφέρουν, αποτελούν άριστο φίλτρο καθαρισμού της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα που προκαλεί  το .φαινόμενο του θερμοκηπίου, προστατεύουν τα αποθέματα νερού στον πλανήτη, εμποδίζουν τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις και  βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ανθρώπου από κάθε άποψη. Έχει εκτιμηθεί ότι η αναδάσωση ενός εκταρίου γης κοστίζει 720 λίρες Αγγλίας και για να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ θα απαιτηθεί το υπέρογκο ποσό των 250 δισ. λιρών. 

Θα ανταπεξέλθουν στις δαπάνες αυτές  οι διάφορες χώρες, από την μία άκρη του πλανήτη μέχρι την άλλη, που υποσχέθηκαν αναδασώσεις τεράστιων περιοχών διότι πιστεύουν ότι θα έχουν οικονομικά, περιβαλλοντολογικά και πολιτικά πλεονεκτήματα; Η Κίνα σχεδιάζει αναδασώσεις σε εκτάσεις όσο ολόκληρη η Ιρλανδία και οι Αφρικανικές χώρες πρασινίζουν ήδη πάνω από 100 εκατ. εκτάρια. Στην Ινδία μόνο σε μια ημέρα, 1.5 εκατ. άνθρωποι φύτεψαν 66 εκατ. δένδρα.

Πού θα βρει όμως τα χρήματα η Ελλάδα για να εφαρμόσει εκτεταμένα προγράμματα αναδάσωσης και τι είδους συμβουλές θα μπορούσε να δώσει η Επιτροπή Σταθάκη; 

Κι' όμως υπάρχει ανέξοδη και  προσοδοφόρος λύση που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία σε φτωχές κυρίως χώρες, οι αγρότες των οποίων φυτεύουν δένδρα στις παρυφές και μέσα στις γεωργικές τους καλλιέργειες. Είναι φτηνή λύση διότι επιτυγχάνεται μέσω της αλλαγής νοοτροπίας των πληθυσμών, του καλύτερου μάνατζμεντ, της κατάλληλης εκπαίδευσης των αγροτών και της πεποίθησης ότι υπάρχει ελπίδα ανάκαμψης. Είναι προσοδοφόρα λύση γιατί έχει αποδειχτεί ότι η ύπαρξη δένδρων σε καλλιεργήσιμες και αστικές περιοχές βελτιώνει την παραγωγή και τα κέρδη των αγροτών, αλλά και την τουριστική υποδομή και κοινωνική συνοχή των πολιτών. 

Τα τελευταία χρόνια στη Νιγηρία  φυτεύτηκαν 200 εκατ. δένδρα σε 5 εκατ εκτάρια, τα οποία συνέβαλαν στην ετήσια αύξηση της γεωργικής παραγωγής κατά 600.000 τόννους. Το Πακιστάν είναι άλλο ένα παράδειγμα του πώς η πολιτική αυτή μείωσε τις ζημιές και τα θύματα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Το ίδιο συνέβη στην Αιθιοπία, το Μάλι, και το Μαλάουϊ, όπου η επιτυχία του προγράμματος αυτού αποτρέπει τους νέους να εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους. 

Στις χώρες στις οποίες οι πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν και φυτεύουν δένδρα μέσα ή κοντά στις καλλιέργειές τους, το κράτος παίζει μόνο συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο.

Η κουλτούρα της αγάπης και προστασίας του δάσους και των οπωροφόρων  δένδρων στους αγρούς εξαπλώνεται αυθόρμητα γιατί προσφέρουν πλεονεκτήματα όπως τροφή για ζώα, πρώτη ύλη για καύσιμα και κατασκευές, φρούτα κάθε είδους, συντηρούν την υγρασία του εδάφους, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, διατηρούν κλιματική ισορροπία, προσελκύουν τουρίστες  κλπ.

Επιστήμονες υπολόγισαν ότι με τον τρόπο αυτό η αναδάσωση ενός εκταρίου γης κοστίζει μόνο 20 δολάρια.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα