Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Πολλοί οι παλιοί γνώριμοι του ΥΠΕΝ και της ενεργειακής αγοράς σε κρίσιμα πόστα της νέας κυβέρνησης

Γιάννα Παπαδημητρίου

«Ενέργεια» και «Περιβάλλον» μπορεί να βρίσκονται στον τίτλο μόνο του ΥΠΕΝ, όμως αρκετά είναι υπουργεία σε κρίσιμα πόστα των οποίων θα βρίσκονται στελέχη με προϋπηρεσία σε συναφή με αυτά αντικείμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέραν των 3 Γενικών Γραμματέων του ΥΠΕΝ, άλλοι 10 τουλάχιστον από τους συνολικά 52 Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς έχουν στο καταγεγραμμένη στο βιογραφικό τους επιστημονική ή/και επαγγελματική δραστηριότητα σε θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ – κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, έχουν προϋπηρεσία στο ίδιο το ΥΠΕΝ.

Η ενεργειακή κοινότητα, λοιπόν, θα βρει αρκετά γνωστά της πρόσωπα στη νέα κυβέρνηση.

Με βάση τα βιογραφικά που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση και με την ελπίδα ότι δεν ξεχνάμε κάποιον, οι «παλιοί γνώριμοι» του ΥΠΕΝ, της ενεργειακής αγοράς και της περιβαλλοντικής κοινότητας στη νέα κυβέρνηση είναι οι εξής:

-Ο κ. Φώτης Κουρμούσης, Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος αειφόρου ανάπτυξης στον ΟΗΕ (2004-2009) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (1999-2002), ενώ έχει διατελέσει και Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας – Κλιματικής Αλλαγής (2009-2011).

-Ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

-Η κα. Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων (EKT-ΕΤΠΑ-ΤΣ) έχει, μεταξύ άλλων, προϋπηρεσία στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης (Ενέργεια), ενώ έχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ κατά την έναρξη απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου (2008-2010).

-Ο νέος Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος-Μάριος Καραγιάννης έχει Διδακτορικό Δίπλωμα στην Επιστήμη και Μηχανική Περιβάλλοντος από την Ανώτατη Εθνική Σχολή Μεταλλείων του Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας και σημαντική επιστημονική δραστηριότητα σε συναφή αντικείμενα.

-Ο νέος Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Γιώργος Μαυρωτάς έχει διδακτορικό στην Επιχειρησιακή Έρευνα με εφαρμογές στη λήψη αποφάσεων, στην ενέργεια, στην οικονομία και στο περιβάλλον.

-Ο κ. Νίκος Σταθόπουλος, Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, υπήρξε για είκοσι έτη Διευθυντής Ερευνών σε θέματα Υποδομών, Δικτύων και Σχεδιασμού στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS) Γαλλίας, έναν από τους σημαντικότερους επιστημονικούς φορείς στον κόσμο. Επίσης, έχει διατελέσει σύμβουλος μεγάλων δικτυακών επιχειρήσεων (ταχυδρομεία, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες και εφοδιαστική αλυσίδα).

-Ο νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου είναι πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων»  και υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, με σημαντικό συγγραφικό έργο σε ζητήματα της επιστημονικής του εξειδίκευσης.

-Ο κ. Μιχάλης Σταυριανουδάκης, νέος Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Α.Ε. Διανομής Φυσικού Αερίου Κεντρικής Αττικής «Αθηναϊκό Αέριο».

-Ο νέος Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος έχει εργαστεί ως Ειδικός Επιστήμονας στην Δ/νση Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

-Τέλος, ο νέος Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κ. Κ. Λούλης έχει εκδώσει βιβλίο για τα προβλήματα περιβάλλοντος. 

Σημειώνεται, επίσης, πως πολλοί και εκ των υπολοίπων γενικών και ειδικών γραμματέων που όρισε η κυβέρνηση έχουν καταπιαστεί με ζητήματα ενεργειακού και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στα πλαίσια της θητείας τους σε διεθνείς οργανισμούς ή ως στελέχη επιχειρήσεων.

Οι Γενικοί Γραμματείς του ΥΠΕΝ

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι γενικοί γραμματείς του ΥΠΕΝ είναι οι εξής:

Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων: Κωνσταντίνος Αραβώσης

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Aachen Γερμανίας) με M.Sc. in Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορική διατριβή στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων στο ΕΜΠ , Kαθηγητής στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα) καθώς και επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center. Είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών.

Διδάσκει μαθήματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Διαχείριση ,τις Επενδύσεις και την Επιχειρηματικότητα. Είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων–ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ. Είναι Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Περιβάλλοντος. Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία (ως συντονιστής ή μέλος ομάδας έργου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων) σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων, ενώ είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων και μεγάλου αριθμού επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Εχει διοργανώσει 11 διεθνή συνέδρια.

Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος: Ευθύμιος Μπακογιάννης

Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης είναι Επίκουρος Καθηγητής στη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Ε.Μ.Π, Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός με 15 χρόνια εμπειρίας στο συντονισμό και την υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Εχει συντονίσει δεκάδες Μελέτες Σχεδιασμού-Διαχείρισης, Οριστικές Μελέτες, Μελέτες Εφαρμογής, και Τεύχη Δημοπράτησης και έχει διατελέσει σύμβουλος σε έργα Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου για κυκλοφοριακά και πολεοδομικά έργα. Ενδεικτικά, έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. ή Εθνικού Πόρους (Υπουργεία – Δήμους) σε περισσότερους από 40 Φορείς. Έχει εμπειρία στις διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον ιδιωτικό τομέα, με εξειδίκευση σε θέματα μελέτης – παροχής υπηρεσιών συμβούλου και συντονισμού τεχνικών έργων και διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Είναι ένας έμπειρος ερευνητής που έχει συμβάλει από το 2001 στην επιστήμη με τη συγγραφή δεκάδων άρθρων και κεφαλαίων σε βιβλία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση προγραμμάτων και δράσεων στην Ελλάδα. Κατά την περίοδο 2009 -2010 διετέλεσε Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Οργανισμού, το 2013 διετέλεσε Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής (Κηφισός Ποταμός, Πάρκο Τρίτση και Ελαιώνας) το 2015 στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Δ/ντης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και σήμερα είναι μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) του ΥΠΕΚΑ.

Στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει συντονίσει μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων στο Δήμο Κηφισιάς, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης την περίοδο 2001 – 2002, Ειδικός Σύμβουλος Δημάρχου την περίοδο 2007-2010 και Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Κηφισιάς «Μένανδρος ΑΕ» την περίοδο 2010 - 2014.

Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλεξάνδρα Σδούκου

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι δικηγόρος και κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το 2004 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εξειδικευθεί στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015.

Από το 2012 έως 2015 διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Σήμερα εργάζεται ως Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Κατέχει πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς & Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και Δίπλωμα Επιμόρφωσης Στελεχών για Ηγεσία, Καινοτομία και Διαπραγματεύσεις του Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα