Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Παπασταματίου: Απλοποίηση αδειοδότησης, διασυνδέσεις και αξιοποίηση του Αιγαίου – Τρία κλειδιά για την ανάπτυξη των ΑΠΕ

Τρία βασικά θέματα από τα οποία συναρτάται, σε μεγάλο βαθμό, η δυνατότητα ανάπτυξης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, επισήμανε, μιλώντας στο συνέδριο της ΗΑΕΕ ο Παναγιώτης Παπασταματίου, διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ και μέλος ταυτόχρονα του Δ.Σ. του ΕΣΗΑΠΕ: Το αδειοδοτικό πλαίσιο, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και την ανάγκη να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αξιοποίησης του Αιγαίου.

Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Παπασταματίου:

Αδειοδοτικό πλαίσιο

Το σημερινό πλαίσιο ανάπτυξης και αδειοδότησης των έργων παραμένει εξωφρενικά προβληματικό. Στα προβλήματα, έχει πλέον προστεθεί ένα ακόμα:το αδειοδοτικό πλαίσιο δεν είναι συμβατό με το νέο καθεστώς των διαγωνισμών.

Από τα πιο χαρακτηριστικά προβλήματα είναι η επιμονή του κράτους στην φορολόγηση των επιχειρήσεων ΑΠΕ δια του τέλους διακράτησης αδειών παραγωγής. Το κράτος φορολογεί αδιακρίτως, ακόμα και για τις περιπτώσεις που οι καθυστερήσεις οφείλονται σε δική του ασυνέπεια. Και αυτή η ασυνέπεια είναι η αιτία της συντριπτικής πλειοψηφίας των καθυστερήσεων στην ανάπτυξη των έργων. Και αντί το κράτος να αποζημιώνει τους πολίτες του για την ασυνέπειά του, τους φορολογεί.

Δυστυχώς όλο το άλλο πλέγμα της αδειοδοτικής διαδικασίας και του τρόπου εφαρμογής της είναι αναποτελεσματικό. Είναι άλλωστε εντυπωσιακό ότι ύστερα από χρόνια ανάπτυξης χιλιάδων MW αιολικών πάρκων από εταιρείες με μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία, μια τεράστια μάζα αυτών είναι εγκλωβισμένη στον λαβύρινθο.

Πρέπει λοιπόν να σκεφθούμε έξω από το κουτί. Τολμώ να πω, επαναστατικά. Η ΕΛΕΤΑΕΝ μετά από εξαντλητική διαβούλευση με τον κλάδο, έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την πρώτη φάση της διαδικασίας: την άδεια παραγωγής και τις τροποποιήσεις της. Πρόκειται για μια πρόταση που προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης on/off, γεγονός που επιτρέπει την εισαγωγή πλήρως ηλεκτρονικής διαδικασίας έως και την έκδοση της άδειας με ελάχιστη -σχεδόν μηδαμινή- ανθρώπινη παρέμβαση. Κατά τη γνώμη μου, η διοίκηση, δεδομένων των προβλημάτων που και η ίδια αντιμετωπίζει, θα έπρεπε να σπεύσει να υιοθετήσει μια τέτοια ή μια ανάλογη πρόταση.

Μια άλλη πρόταση που πρέπει να επεξεργαστούμε αφορά τους χρόνους υλοποίησης των έργων μετά την επιτυχία τους σε διαγωνισμό. Οι χρόνοι αυτοί πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Έτσι  οι επενδυτές θα μπορούν με επαρκή ασφάλεια να λαμβάνουν υπόψη στις πρόσφορες τους τις πλέον πρόσφατες ή επικείμενες τεχνολογικές και εμπορικές εξελίξεις στις ανεμογεννήτριες, χωρίς να φοβούνται αν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν έγκαιρα τις τροποποιήσεις των αδειών τους. Αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές.

Διασυνδέσεις

Η χώρα μας είναι ένα σχετικά απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα. Για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε πλήρως τους εγχώριους ανανεώσιμους πόρους, πρέπει να έχουμε διαρκώς το βλέμμα έξω από τη χώρα. Χρειαζόμαστε ένα όραμα για τις διεθνείς διασυνδέσεις και ένα σχέδιο πιο φιλόδοξο από το σημερινό. Αυτό φυσικά, ανάμεσα στα άλλα, απαιτεί ενεργητική πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να διεκδικήσουμε ενίσχυση και υποστήριξη όχι μόνο για τις διασυνδέσεις της Ελλάδας αλλά και για ανάλογα έργα σε όλη την ευρύτερη περιοχή με προτεραιότητα στον άξονα Ελλάδα – Βαλκάνια – Κεντρική Ευρώπη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα έργα για να ενδυναμώσουμε την παρουσία μας στην ευρύτερη περιοχή. Και παράλληλα να γίνουμε παραγωγός και εξαγωγός πράσινης ενέργειας.

Το Αιγαίο

Για εμάς τους Έλληνες το Αιγαίο είναι μια εμβληματική περιοχή. Για χιλιετίες αποτέλεσε το κέντρο της δράσης μα μας. Εδώ και 100 χρόνια, έχει γίνει άκρο, πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό. Σήμερα η τεχνολογία επιτρέπει, το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου να γίνει το όπλο που θα προσφέρει η Ελλάδα στην ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Με σχέδιο για την αξιοποίηση του δυναμικού αυτού, η Ελλάδα μπορεί να τοποθετηθεί στρατηγικά στην ευρύτερη ενεργειακή συζήτηση.

Μιλώ για εμπλουτισμό της ενεργειακής διάστασης της εξωτερικής πολιτικής με ένα τρίτο πυλώνα. Όχι μόνο πολιτική του hub ενέργειας με την πολιτική των αγωγών. Όχι μόνο έρευνα για υδρογονάνθρακες. Αλλά και δυναμική αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού του Αιγαίου. Και μάλιστα πρόκειται για αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να είναι προτεραιότητα η εξάντληση των πιθανοτήτων για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μετά από 15 και πλέον έτη. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η έναρξη της πλήρους αξιοποίησης του 100% βεβαιωμένου ενεργειακού μας πόρου, που είναι το αιολικό δυναμικό του Αιγαίου, ήδη εντός των επόμενων πολύ λίγων ετών.

Η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών έχει πλέον ξεπεράσει το στάδιο επίδειξης και ξεπερνά το στάδιο ημι-εμπορικής εκμετάλλευσης, με κόστος που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε έως χθες. Καλούμε το Υπουργείο να προχωρήσει γρήγορα στην εξαγγελία του για ένα πιλοτικό διαγωνισμό για εμπορικής κλίμακας θαλάσσια αιολικά πάρκα με πλωτές ανεμογεννήτριες, που θα αποτελέσει το έναυσμα για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Οι επενδύσεις αυτές, μαζί με τα χερσαία αιολικά πάρκα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, τις μονάδες αποθήκευσης και φυσικά τις μεγάλες διασυνδέσεις στις οποίες αναφέρθηκα, θα αποτελέσουν το όχημα για την επίτευξη των στόχων το 2030.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα