Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Π. Μουρτοπάλλας (MGD): Γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας – Ποια εμπόδια πρέπει να αρθούν στην αγορά φωτοβολταϊκών

Την πετυχημένη πορεία της εταιρείας MGD Energy η οποία γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στην κρίση παρουσιάζει, μιλώντας στο energypress, ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Παναγιώτης Μουρτοπάλλας.

Έχοντας άριστη αίσθηση της αγοράς ο κ. Μουρτοπάλλας εξηγεί γιατί η εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια, ενώ καταγράφει την ισχυρή δυναμική του κλάδου των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα αρθούν τα υφιστάμενα εμπόδια.

Ο Παναγιώτης Μουρτοπάλλας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στα Συστήματα Αυτοματισμού, καθώς και κάτοχος MBA από το Alba Graduate Business School.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Μουρτοπάλλα, ποια είναι η δική σας επιχειρηματική δραστηριότητα. Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιήστε;

Το ταξίδι μας στις επιχειρήσεις ξεκίνησε το 2010, όταν με τον Χριστόφορο Δρίτσα, Γενικό Διευθυντή και τον Διαμαντή Γκιουβέτση, Τεχνικό Διευθυντή της εταιρείας μας σήμερα, ιδρύσαμε την MGD Energy SA. Στα πρώτα βήματα της εταιρείας, κύριο αντικείμενο δραστηριότητας αποτέλεσε η Μελέτη και Κατασκευή Φωτοβολταϊκών σταθμών. Βέβαια, με την πάροδο των ετών, η εταιρεία μας άλλαξε, μεγάλωσε και πλέον αποτελεί έναν Οργανισμό με δραστηριότητα τόσο στα Φωτοβολταϊκά όσο και στον τομέα της Εξοικονόμησης Ενέργειας με παροχή πλήρους φάσματος υπηρεσιών.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή με έντονη κινητικότητα στον τομέα των ΑΠΕ. Ποια είναι η θέση της εταιρείας σας στη σημερινή αγορά Φωτοβολταϊκών;

Η MGD Energy SA στον τομέα των ΑΠΕ, προσφέρει υπηρεσίες ανάπτυξης, μελέτης και κατασκευής Φωτοβολταϊκών σταθμών ως EPC, καθώς και ολοκληρωμένες υπηρεσίες Συντήρησης Φωτοβολταϊκών σταθμών σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Τα έργα που κατασκευάζουμε είτε έχουν συμμετάσχει στον ανταγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ είτε αποτελούν επενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Net Metering και αφορούν τόσο σε ιδιώτες όσο και σε επιχειρήσεις που θέλουν να μειώσουν δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Η εταιρεία μας θα έχει ολοκληρώσει φέτος την κατασκευή περίπου 3MW σε Φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της αγοράς για το τρέχον έτος, η MGD Energy SA κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά των Φωτοβολταϊκών. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να αποτελούμε μία από της Ηγέτιδες εταιρείες στον κλάδο των Φωτοβολταϊκών, καθώς και της Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Παράλληλα με την κατασκευαστική μας δραστηριότητα, προσφέρουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες Συντήρησης Φωτοβολταϊκών σταθμών σε περισσότερα από 25MW σε όλη την Ελλάδα. Η υποδομή που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια με περισσότερες από 15 Τεχνικές Βάσεις Υποστήριξης σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, μας επιτρέπει να συντηρούμε Φωτοβολταϊκούς σταθμούς αποδοτικά, εξασφαλίζοντας βέλτιστη παραγωγή και απόδοση για τους πελάτες μας.

Ακολουθούμε διεθνή πρότυπα και πρακτικές, ενώ όραμά μας είναι η υπηρεσία της συντήρησης να είναι μια διαφανής διαδικασία για τους ιδιοκτήτες Φωτοβολταϊκών σταθμών, οικοδομώντας με τον τρόπο αυτό, ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη τους στην εταιρία μας.

Βέβαια, η προσπάθειά μας για καινοτομία είναι μια συνεχής διαδικασία, που αντικατοπτρίζει το όραμά μας για εκσυγχρονισμό του τεχνικού κλάδου.

Εκτός από τα Φωτοβολταϊκά, αναφέρατε με έμφαση τη δραστηριότητά σας στην εξοικονόμηση ενέργειας. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα πράγματα για αυτόν τον τομέα; Θεωρείτε ότι θα αναπτυχθεί περαιτέρω;

Αν αναλογιστούμε ότι οι στόχοι που τίθενται από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια οριοθετούν στο 32% το στόχο εξοικονόμησης ενέργειας, τότε μπορούμε να θεωρούμε με ασφάλεια ότι ο Τομέας της Εξοικονόμησης ενέργειας θα αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την οικονομία μας τα επόμενα χρόνια.

Εξετάζοντας τα στοιχεία του κτιριακού αποθέματος στην Ελλάδα διαπιστώνει κανείς ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για τον εκσυγχρονισμό του.  Κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα εξασφαλίζεται ότι στο μέλλον θα έχουμε κτιριακές υποδομές που θα είναι φιλικότερες προς το Περιβάλλον και με μικρότερες ενεργειακές ανάγκες και λειτουργικό κόστος.

Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται ενεργά στον τομέα της Εξοικονόμησης Ενέργειας καλύπτοντας με υπηρεσίες ολόκληρο το φάσμα του τομέα. Εκπονούμε Μελέτες Ηλεκτρομηχανολογικών και κατασκευάζουμε τα συστήματα αυτά (ηλεκτρολογικά, κλιματισμός, εξαερισμός, ΑΠΕ).

Η Μελετητική μας ομάδα εκπονεί Μελέτες για πληθώρα οικιστικών έργων, καθώς και για γραφειακούς χώρους, τουριστικά ακίνητα ή Βιομηχανίες, είτε πρόκειται για νεόδμητα ακίνητα είτε για κτιριακές υποδομές προς ανακαίνιση. Οι μελέτες μας είναι προσανατολισμένες στη βέλτιστη λειτουργικότητα και άνεση, καθώς και στην ελάχιστη δυνατή κατανάλωση ενέργειας, εφαρμόζοντας όλες τις νέες τάσεις σχεδίασης.

Οι κατασκευαστικές μας δραστηριότητες, μας επιτρέπουν να υλοποιούμε τις Μελέτες μας με τεχνική αρτιότητα για την επίτευξη των ενεργειακών και λειτουργικών στόχων που έχουμε θέσει. Το φάσμα των υπηρεσιών μας στην Εξοικονόμηση Ενέργειας συμπληρώνεται από την υπηρεσία μας για Τεχνικό Ενεργειακό Έλεγχο μιας επιχείρησης, καθώς και με την υπηρεσία Ενεργειακής παρακολούθησης των αποτελεσμάτων που πέτυχαμε με την εγκατάσταση μετρητικών συστημάτων.

Ας επανέλθουμε στην αγορά των Φωτοβολταϊκών. Ποια είναι η γνώμη σας για την ανάπτυξη της αγοράς τα επόμενα χρόνια;

Αναμένουμε μέσα στον Δεκέμβριο τον επόμενο μειοδοτικό διαγωνισμό της ΡΑΕ. Δεδομένου του πλαισίου αυτού στην Ελλάδα, καθώς και εξετάζοντας τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, μπορούμε να πούμε ότι η αγορά των Φωτοβολταϊκών θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια με σημαντικούς ρυθμούς. Παρόλα αυτά, για να συμβεί αυτό στην Ελλάδα, θα πρέπει να αρθούν κάποια εμπόδια. Η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για έργα ΑΠΕ, ο ορισμός εγγυημένων τιμών για έργα ισχύος μικρότερης των 500kW, η επέκταση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και η δυναμική προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας είναι μερικά μέτρα που θα δώσουν πραγματική ώθηση στην αγορά των Φωτοβολταϊκών.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα για την πορεία ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαθέσιμης και κατάλληλης γης για την χωροθέτηση τους, για το οποίο ένα νέο χωροταξικό σχέδιο για σταθμούς ΑΠΕ είναι πλέον επιβεβλημένο.

Τέλος, αναμένουμε αρκετό καιρό την Υπουργική Απόφαση για την ρύθμιση θεμάτων του Ενεργειακού Συμψηφισμού και των Ενεργειακών Κοινοτήτων που θα δώσει νέα δυναμική προοπτική στην αγορά. Η Υπουργική απόφαση είναι στη σωστή κατεύθυνση με προβλέψεις, όπως η αποθήκευση ενέργειας και το πρώτο στάδιο εφαρμογής του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Βέβαια, για την εύρυθμη λειτουργία μιας αγοράς η γρήγορη νομοθέτηση εκ μέρους της Πολιτείας είναι πολύ σημαντική, ώστε να δημιουργούνται συνεχώς προϋποθέσεις ανάπτυξης. Εξίσου σημαντική είναι και η γρήγορη εφαρμογή των ΥΑ με έκδοση των αντίστοιχων διευκρινιστικών ή οδηγιών εφαρμογής από τους λοιπούς φορείς. Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

Εν γένει, θα πρέπει το νομοθετικό μας πλαίσιο να ενσωματώνει με μεγαλύτερη ταχύτητα τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Στόχους. Ιδανικά, η χώρα μας θα πρέπει να θέτει τους δικούς της ακόμα πιο αυστηρούς και φιλόδοξους στόχους και να τους νομοθετεί. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα μας θα δίνει επιπλέον ώθηση στις αγορές της πράσινης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης και θα μπορεί να θεωρηθεί στην Ευρώπη μια πρωτοπόρος χώρα.

Το μέλλον μας ανήκει και είμαστε όλοι εμείς, η γενιά μας που θα πρέπει να οδηγήσουμε την Ελλάδα σε νέους ορίζοντες. Με οικονομική ανάπτυξη, πράσινες επενδύσεις και ένα καθαρότερο φυσικό περιβάλλον.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το εταιρικό ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Η εταιρεία μας διαθέτει σημαντική εμπειρία τόσο στον τομέα των Φωτοβολταϊκών όσο και στον Τομέα Μελέτης και Κατασκευής Ηλεκτρομηχανολογικών που οδηγούν σε επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας. Ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας μας στους δύο αυτούς τομείς αποτελεί και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, αφού με τον τρόπο αυτό η προστιθέμενη αξία που προκύπτει για τους πελάτες μας πολλαπλασιάζεται.

Παράλληλα, η εταιρεία μας γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μέσα στην οικονομική κρίση. Αυτό μας οδήγησε στη δημιουργία μιας ουσιαστικής πελατοκεντρικής φιλοσοφίας αναγνωρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη των πελατών σου σε προστατεύει από κάθε μεταβολή στην αγορά.

Η ομάδα μας αποτελείται από νέους ανθρώπους, με ισχυρό ακαδημαικό προφίλ και σημαντική εμπειρία στους τομείς δραστηριότητάς μας. Όλα αυτά τα χρόνια, η ομάδα μας έχει μάθει να προσαρμόζεται στις αλλαγές και να αντιμετωπίζει με απόλυτη ευθύνη τις ανάγκες των πελατών μας.

Η διαρκής καινοτομία έρχεται να συμπληρώσει τα παραπάνω. Προσεχώς, ολοκληρώνεται η ανάπτυξη της δικής μας πλατφόρμας, τόσο για Desktop όσο και για κινητές συσκευές, η οποία θα αναβαθμίσει πλήρως τον έλεγχο και τη συντήρηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών καθιστώντας τη συντήρηση μια απόλυτα διάφανη διαδικασία. Σκοπός μας είναι , με τον τρόπο αυτό, να οικοδομήσουμε ακόμα ισχυρότερες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Στόχος μας είναι η πλατφόρμα mymgd.gr να επεκταθεί και στους υπόλοιπους τομείς δραστηριότητάς μας αξιοποιώντας πλήρως τις ψηφιακές δυνατότητες και μετασχηματίζοντας σταδιακά την Τεχνική Εταιρεία σε ένα σύγχρονο ψηφιακό οργανισμό. Στόχος μας από την αρχή ήταν ο εκσυγχρονισμός του τεχνικού κλάδου και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σταδιακά και με σκληρή δουλειά συμβάλλουμε σε αυτό, τόσο σε επίπεδο ψηφιακών εργαλείων όσο και σε επίπεδο νοοτροπίας.

Πως αντιμετώπισε η εταιρεία σας την οικονομική κρίση και την μεταβλητότητα στην αγορά των ΑΠΕ;

Από τη γέννηση της εταιρείας μας, δεν αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση ως τροχοπέδη στην επίτευξη των στόχων μας, αλλά ως μια σημαντική ευκαιρία έχοντας πάντοτε αίσθηση των δυσκολιών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Γεννηθήκαμε μέσα στην Οικονομική κρίση και αυτό μας οδήγησε στη διαμόρφωση μιας επιχειρηματικής νοοτροπίας διαφορετικής αυτής που επικρατούσε τα προηγούμενα έτη της οικονομικής ευφορίας. Η σκληρή δουλειά, η συνεχής ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, η συνεχής προσπάθεια να αφουγκραστούμε τις ανάγκες των πελατών μας καθώς και τις νέες τάσεις της αγοράς, μας βοήθησε ουσιαστικά να εξελιχθούμε μέσα στην κρίση.

Η μεταβλητότητα στην αγορά των ΑΠΕ σαφέστατα μας επηρέασε, αφού στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας, δεν είχε υπάρξει η πρόβλεψη για την μακροπρόθεσμη στήριξη της αγοράς αυτής. Πλέον, βέβαια, θεωρώ ότι διανύουμε μια περίοδο οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος και η χώρα μας θα βαδίσει σε μια συνεχή ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό της σύστημα με διάφορους τρόπους και ποικίλα προγράμματα στήριξης. Αυτή η συνεχής ενσωμάτωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής για την αγορά των Φωτοβολταϊκών , αλλά και για την αγορά της Εξοικονόμησης ενέργειας.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με σκοπό τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής νοοτροπίας στη χώρα μας που θα επιτρέψει την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη με επιχειρήσεις που θα έχουν υψηλή ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες τους και θα μπορούν να σταθούν επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα