Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ολοένα και μεγαλύτερη η σημασία των μετεωρολογικών προβλέψεων για τον ενεργειακό τομέα

Χάρης Αποσπόρης

Η πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών είναι ένα ζήτημα με έντονη σημασία για τον ενεργειακό τομέα παραδοσιακά, καθώς έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του επιπέδου της ζήτησης για ηλεκτρισμό και αέριο.

Καθώς βρισκόμαστε σε μια εποχή ενεργειακής μετάβασης με ολοένα και εντονότερο το ρόλο των ΑΠΕ, η πρόγνωση του καιρού λαμβάνει πλέον νέες διαστάσεις για τον κλάδο, αφού οι “πράσινοι” παραγωγοί χρειάζονται ειδικά εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να βελτιστοποιήσουν την απόδοση των μονάδων τους, αλλά και να προγραμματίσουν καλύτερα τις νέες επενδύσεις τους. Το ίδιο ισχύει και για τους διαχειριστές των δικτύων που χρειάζονται μια όσο καλύτερη εικόνα γίνεται προκειμένου να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Στο κομμάτι αυτό εισέρχεται μια σειρά νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι οποίες επιτρέπουν πιο ακριβείς προγνώσεις και ενισχυμένη ασφάλεια σε έναν χρονικό ορίζοντα που ποικίλλει αναλόγως των αναγκών. Στο συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται πλέον αρκετές εταιρείες παγκοσμίως, από την ΙΒΜ και τη Vestas μέχρι μικρότερους εξειδικευμένους παίκτες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας και το ΝΟΑΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τις προγνώσεις για την αιολική ενέργεια κατά 15-25% σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Deloitte, στο εξής η τεχνητή νοημοσύνη θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στη μετεωρολογική πρόβλεψη για τις ΑΠΕ: “Ένα σύστημα ΑΙ μπορεί να επεξεργάζεται στοιχεία από δορυφόρους, μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών, ιστορικές τάσεις και δεδομένα από τις μονάδες ΑΠΕ, να συγκρίνει τις προβλέψεις με την πραγματικότητα και να προσαρμόζει το μοντέλο ώστε να παράγει πιο ακριβή πρόγνωση... Για παράδειγμα, το σύστημα Sipreolico που χρησιμοποιεί η Ισπανία κατάφερε να μειώσει στο μισό τα λάθη στην 24ωρη πρόγνωση μέσα σε επτά χρόνια λειτουργίας του”.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι το πρόσφατο εγχείρημα της Vestas στην Αυστραλία που αποσκοπεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη πρόγνωση για τα αιολικά και θα δοκιμαστεί αρχικά σε δύο πάρκα.

Όπως ανέφερε σχετικά με το θέμα η DeepMind:

Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τη στοχαστικότητα του ανέμου, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα φανερώνουν ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το “machine learning” ώστε να κάνουμε την αιολική παραγωγή πιο προβλέψιμη και πολύτιμη. Η προσέγγιση αυτή επίσης προσφέρει ενισχυμένη αξιοπιστία δεδομένων στη λειτουργία των αιολικών πάρκων και επιτρέπει στους διαχειριστές τους να κάνουν πιο έξυπνες, ταχύτερες και τεκμηριωμένες εκτιμήσεις για το πως η παραγωγή τους θα καλύψει τη ζήτηση”.

Εξυπακούεται ότι η μετεωρολογική πρόγνωση έχει σημασία και για άλλους παίκτες της αγοράς, όπως τους εμπόρους ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να βγάλουν αρκετά χρήματα αν έχουν στη διάθεσή τους προβλέψεις πιο αξιόπιστες σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Στην ενδοημερήσια αγορά υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν π.χ. πρόγνωση για τις αμέσως επόμενες ώρες όσον αφορά την ηλιοφάνεια και την παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Οι υπηρεσίες τους μπορεί να αφορούν τη γεωγραφική ζώνη που εξυπηρετεί ένας διαχειριστής ή ολόκληρη την ηλιακή παραγωγή μιας χώρας και χρονικά μπορούν να εκτείνονται από μερικές ώρες έως επτά ημέρες. Προσφέρεται, δηλαδή, μεγάλη ευελιξία για τις ανάγκες των πελατών.

Τέλος, ακόμα και παραδοσιακές εταιρείες της ενέργειας, όπως στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο, χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μετεωρολογικής πρόβλεψης από εξειδικευμένες εταιρείες του χώρου προκειμένου να έχουν επαρκή πληροφόρηση, αλλά και για να δηλώνουν την ετοιμότητά τους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο energypress στέλεχος της αγοράς, “είναι σημαντικό όχι μόνο για την ουσία του θέματος, αλλά και για το φαίνεσθαι. Το να έχεις την υπογραφή μιας τέτοιας εταιρείας προσφέρει στους μετόχους, στους χρηματοδότες και στην αγορά εν γένει μια παραπάνω σιγουριά ότι είσαι καλυμμένος”.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα