Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε τους ηγέτες των νοτίων χωρών ΕΕ για παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ

Για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην περιοχή, αλλά και για τις παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενημέρωσε τους ηγέτες των άλλων έξι νοτίων χωρών μελών της ΕΕ την Τετάρτη το βράδυ, στη Ρώμη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της 4ης Συνόδου Κορυφής των ηγετών των κρατών ή κυβερνήσεων των νοτίων χωρών μελών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη συζήτηση, που διεξήχθη, όπως ανέφερε, πριν τη Σύνοδο της 23ης Φεβρουαρίου επί σειράς θεμάτων που περιλαμβάνονται και στο κοινό ανακοινωθέν της Ρώμης.


Παράλληλα εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την κατανόηση που είχε από τους άλλους ηγέτες σε ό,τι αφορά την ύπαρξη και την ενίσχυση μιας ακόμα καλύτερης Ευρώπης, κάτι που παρεμποδίζεται ή μειώνεται, όπως είπε, από τη συνέχιση ενός ευρωπαϊκού προβλήματος που παραμένει εδώ και 44 χρόνια άλυτο.

«Αυτό που είναι κοινός στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του Κυπριακού στη βάση των ευρωπαϊκών αρχών, του ευρωπαϊκού κεκτημένου έτσι ώστε δημιουργώντας μια πραγματικά ανεξάρτητη χώρα, πέρα και μακριά από εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα ή στρατούς κατοχής να μπορούν όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απολαμβάνουν τα αγαθά της Ευρώπης», είπε ο Πρόεδρος.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα καλύτερο επίπεδο ζωής για τους πολίτες.

«Πιστεύουμε ότι μέσα από την ολοκλήρωση της ΟΝΕ, της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για ενίσχυση της προσέλκυσης των επενδύσεων που θα οδηγήσουν και στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων εργασίας θα πετύχουμε τον στόχο για μεγαλύτερη ευημερία των λαών μας που αποτελεί και τον στόχο του ευρωπαϊκού μας οράματος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και το μεταναστευτικό, και ενώ οι ηγέτες εκφράζουν ικανοποίηση για τα θετικά αποτελέσματα που είχαν τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι στιγμής, εντούτοις δεν παύουν, είπε, να έχουν ανησυχίες όσον αφορά τις μεταναστευτικές οδούς και ροές που διαμορφώνονται ανάλογα με τις επιλογές των διακινητών, κάτι που επιβάλλει επαγρύπνηση.

«Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι διαπιστώσαμε ότι απαιτείται η αλληλεγγύη στο έπακρον όσον αφορά τουλάχιστον τη στήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής που δέχονται και τις ροές των μεταναστών», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν και θέματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους αρχηγούς των έξι κρατών για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις ανακαλύψεις στην περιοχή που αποτελούν πραγματικά μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη και που με τον αγωγό του East Med πιστεύω μπορεί να προσφέρουν μια πηγή ασφάλειας στην ΕΕ.

«Την ίδια ώρα δεν παρέλειψα να επισημάνω και τις παραβιάσεις που δεχόμαστε στην ενάσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα παράνομων ενεργειών που δυστυχώς παρατηρούνται από πλευράς Τουρκίας», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Θέλω να επαναλάβω την ευαρέσκειά μου για την αλληλοκατανόηση και τη δημιουργία των προϋποθέσεων έτσι ώστε αυτή η Σύνοδος των 7 να αποτελέσει ένα βήμα συνεννόησης, όχι ως ξεχωριστού μπλοκ μέσα στην ΕΕ, αλλά αλληλοκατανόησης των προβλημάτων που οι χώρες του νότου αντιμετωπίζουν», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, είπε ότι προσβλέπει η Κύπρος να φιλοξενήσει την 5η Σύνοδο των 7, πάρα πολύ σύντομα, εντός του Μαρτίου το αργότερο.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα