Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μείωση των Δημοτικών Τελών και Στήριξη της Τοπικής Επιχειρηματικότητας μέσω δημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αρκετοί δημοτικοί συνδυασμοί υπόσχονται τη μείωση των δημοτικών τελών που επιβάλλονται στους δημότες μέσω των λογαριασμών ρεύματος, ξεχνώντας όμως να αναφέρουν τον τρόπο που αυτή η μείωση θα επιτευχθεί. Άλλες φορές συναγωνίζονται σε υποσχέσεις στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και στήριξης των ευάλωτων οικονομικά δημοτών, επίσης ξεχνώντας να δεσμευτούν από πού θα βρουν πόρους για αυτό.

‘Ένας μεσαίας κατηγορίας Δήμος, όπως ο Δήμος Βριλησσίων, καταναλώνει ετησίως περίπου 5.000.000 kWh σε ρεύμα και πληρώνει  για αυτή του την κατανάλωση κάτι λίγο παραπάνω από 600.000 ευρώ ετησίως. Μέσο όρο δηλαδή πληρώνει 0,125 ευρώ/kWh. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτής της ενέργειας καταναλώνεται για το φωτισμό οδών και πλατειών, ενώ μικρότερα μεγέθη καταναλώνονται σε άλλες υπηρεσίες όπως ο φωτισμός σχολείων κλπ.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτές οι 5.000.000 kWh εκτός του ότι συνεισφέρουν αναλογικά στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου, αποτελούν μια ανελαστική δαπάνη η οποία καλύπτεται από τα τέλη Ηλεκτροφωτισμού. Μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος από ένα δήμο σημαίνει υψηλά τέλη ηλεκτροφωτισμού και το αντίστροφο.

Οι Δήμαρχοι που θα εκλεγούν έχουν τη δυνατότητα της παραγωγής καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ με πολλαπλά οφέλη για τα οικονομικά τόσο του Δήμου όσο και των δημοτών, εφόσον ιδρύσουν, μαζί με τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ακόμα και με απλούς δημότες, μια ή περισσότερες Ενεργειακές Κοινότητες.

Η ενεργειακή κοινότητα είναι ένα νέο εργαλείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν οι δήμοι ή οι δημοτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημότες καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα εντός των ορίων του νομού που βρίσκεται ο δήμος. Βασίζονται στην δημοκρατική αρχή ένα μέλος, μία ψήφος ανεξάρτητα από τα μερίδια που διαθέτει το κάθε μέλος. Σκοπός της είναι η παραγωγή, διάθεση ή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης (και αυτής με υδρογόνο ), η εξοικονόμηση ενέργειας και πολλά άλλα.

Ας φέρουμε ένα παράδειγμα, η κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 500 kW από ένα Δήμο ή την ενεργειακή κοινότητα που αυτός συμμετέχει,  θα κοστίσει περίπου 400.000 ευρώ και μπορεί να εγκατασταθεί σε στέγες δημοτικών κτηρίων ή σε έκταση οπουδήποτε εντός της Αττικής, είτε σε όμορο νομό της Αττικής (εικονικός ενεργειακός συμψηφισμός).  Η μονάδα αυτή θα παράγει ετησίως περίπου 750.000 kWh οι οποίες θα συμψηφίζονται (θα αφαιρούνται δηλαδή) από τις πιο πάνω 5.000.000 kWh. Άρα θα εξοικονομούνται περίπου 94.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή η επένδυση θα αποσβεσθεί σε περίπου 5 έτη. Τα υπόλοιπα 15 χρόνια (οι συμβάσεις συμψηφισμού είναι για 20 έτη) ο δήμος θα απολαμβάνει μειωμένο κόστος ενέργειας 93.000 ευρώ το έτος και οι δημότες μειωμένα δημοτικά τέλη.

Με βάση τα παραπάνω, αν για παράδειγμα έμποροι και επαγγελματίες ενός Δήμου επιθυμούσαν να γίνουν μέλη της κοινότητα τότε θα συμψήφιζαν την ενέργεια που θα παραγόταν με την κατανάλωση του ρολογιού τους, αναλογικά φυσικά με το μερίδιο του καθενός. Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια πραγματική και άμεσα ορατή ενέργεια στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας διότι μειώνει το λειτουργικό κόστος  της επιχείρησης. Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν επιχειρήσεις με σημαντικό κόστος ενέργειας όπως οι φούρνοι, τα καταστήματα εστίασης, πολλά εμπορικά καταστήματα, αρκετές βιοτεχνίες αλλά και γραφεία.

Μια επιχείρηση με κατανάλωση 100 ΜWh, που πληρώνει στη ΔΕΗ περίπου 12.000 ευρώ το χρόνο, μπορεί να μπει στην ενεργειακή κοινότητα με μερίδιο που αντιστοιχεί σε ενέργεια 50 ΜWh ( από τις 750.000kWh που είπαμε ότι θα παράγει το Φωτοβολταϊκό) και να επιτύχει μια ετήσια μείωση δαπάνης ύψους 6.000 ευρώ με ιδιαίτερα μικρό κόστος συμμετοχής.

Τέλος ο Δήμος θα μπορούσε να ασκήσει «κοινωνική πολιτική» διαμοιράζοντας μέρος της παραχθείσας ενέργειας σε ευάλωτους καταναλωτές – δημότες (για παράδειγμα σε όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης) αντιμετωπίζοντας έτσι σε ένα βαθμό το φαινόμενο της Ενεργειακής Φτώχειας.

Οι δυνατότητες που έχουν οι δήμοι ιδρύοντας ενεργειακές κοινότητες είναι πάρα πολλές. Εδώ έγινε προσπάθεια να δοθεί μια κατεύθυνση που οδηγεί στη μειώση των τελών ηλεκτροφωτισμού των δημοτών, στη βιωσιμότητα της μικρομεσαίας τοπικής επιχειρηματικότητας και τέλος στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας.

-------------------

Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ, είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βριλησσίων με το συνδυασμό «Βριλήσσια Δήμος Δημιουργίας».

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα