Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου η απόφαση της Κομισιόν για τα ΑΔΙ - Σε αναβρασμό ακτιβιστές και ευρωβουλευτές να απορριφθεί ο Μηχανισμός

Μιχάλης Μαστοράκης

Ακτιβιστές και μια σειρά φορείς πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει το προτεινόμενο σχήμα στήριξης για τον ελληνικό τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, υποστηρίζοντας πως το κάτι τέτοιο θα επιτρέψει τις επιδοτήσεις από την «πίσω πόρτα»  για νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον άνθρακα στην Ελλάδα, παραβιάζοντας την πρόσφατη αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος αναφορικά με τις αποζημιώσεις των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα συνεισφέρουν στην επάρκεια και την ασφάλεια του συστήματος.

Δίχως προς το παρόν να έχει υπάρξει η παραμικρή αντίδραση από τις Βρυξέλλες, το τελικό πόρισμα της Επιτροπής αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εξέλιξη του διαγωνισμού των λιγνιτικών μονάδων, καθώς η κατοχύρωση της δυνατότητας  αποζημίωσης για υπηρεσίες επάρκειας ισχύος ισοδυναμεί με μία πρόσθετη πηγή εσόδων για τους δυνητικούς αγοραστές.

Μάλιστα, σε πρόσφατη επιστολή προς την Κομισιόν, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης υπογράμμιζε πως είναι εκ των ουκ άνευ να δοθεί από την ευρωπαϊκή αρχή ένα θετικό σήμα για την ελληνική πρόταση.

Ειδικότερα, η σχετική απόφαση του τμήματος ανταγωνισμού της Κομισιόν αναμένεται να εκδοθεί στα τέλη Μαρτίου στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου για την στήριξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην αντίπερα όχθη, ακτιβιστές έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το προτεινόμενο σχήμα, λέγοντας πως κινείται στη λογική συνέχισης των επιδοτήσεων σε υφιστάμενες μονάδες άνθρακα, καθώς και σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (βλ. Πτολεμαΐδα V) με το ίδιο καύσιμο που ενδεχομένως να κατασκευαστούν στο μέλλον.

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Florent Marcellesi υπέβαλε στην Επιτροπή επείγουσα κοινοβουλευτική ερώτηση τον προηγούμενο μήνα, λέγοντας ότι «οι νόμιμες επιδοτήσεις, υπό το καθεστώς των μηχανισμών επάρκειας ισχύος που συμφωνούνται με τις χώρες – μέλη πρέπει να αποσαφηνιστούν επειγόντως» και να συμμορφωθούν με τους πρόσφατα θεσπισμένους κανόνες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.  

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Joanna Flisowka, μέλος του Δικτύου για την Κλιματική Δράση στην Ευρώπη (Climate Action Network-CAN) επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αν η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπέυει να πετύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα στις επόμενες δεκαετίες, τότε χρειάζεται να καταργήσει τον άνθρακα και όχι να τον χρηματοδοτεί. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για επιδοτήσεις από την πίσω πόρτα».

Τέλος, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της «μυστικοπάθειας» που συνοδεύει τους παραπάνω σχεδιασμούς ως προς το σχήμα των ΑΔΙ που εν τέλει θα υιοθετηθεί αν προχωρήσει η σχετική έγκριση από την Κομισιόν. «Μέχρι στιγμής, το μοντέλο παραμένει εμπιστευτικό, χωρίς να έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία επ αυτού παρά το γεγονός ότι θα χρηματοδοτηθεί από δημόσια δαπάνη, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους Έλληνες φορολογούμενους», είπε η Flisowska.

Από την πλευρά της η Κομισιόν, δια στόματος εκπροσώπού της, αρνήθηκε να σχολιάσει επί του ζητήματος, λέγοντας πως από την στιγμή που οι επαφές είναι σε εξέλιξη, η Επιτροπή δεν μπορεί, σε αυτήν την φάση, να σχολιάσει τυχόν επόμενα βήματα ή να προσδιορίσει χρονικά την εξέλιξη των πραγμάτων.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα