Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μέχρι σε Βραζιλία και Βενεζουέλα αναζητά ενδιαφερόμενους για τα 20 «οικόπεδα» το ΥΠΑΠΕΝ

Σε επιχείρηση ενημέρωσης και προσέλκυσης εταιρειών από το διεθνές ερευνητικό δυναμικό, φέρεται αποφασισμένο να επιδοθεί πλέον το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά την παράταση που έδωσε στο διαγωνισμό για τις 20 θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και Νότιας Κρήτης.

Άλλωστε η δίμηνη χρονική παράταση κρίθηκε αναγκαία, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου και της ΕΔΕΥ, με στόχο να καταστεί ακόμα πιο έντονο και ευρύ το ενδιαφέρον χωρών και εταιρειών για την ενεργειακή αξιοποίηση των συγκεκριμένων θαλάσσιων περιοχών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επιτελείς του Υπουργείου και του φορέα υδρογονανθράκων (ο οποίος θα έχει την ευθύνη της διαδικασίας) ετοιμάζουν ήδη το πρώτο ενημερωτικό roadshow, αντίστοιχο με εκείνο που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο στο Λονδίνο και το Φθινόπωρο στις ΗΠΑ, ενώ η χώρα μας θα συμμετάσχει στην ετήσια έκθεση και συνέδριο για τις έρευνες υδρογονανθράκων που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι πληροφορίες ότι η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ «βλέπει» και έξω από τα γνωστά γεωγραφικά και επιχειρηματικά όρια και πρόκειται να αναζητήσει εταιρείες που θα μπορούσαν να προσέλθουν στο διαγωνισμό, όχι μόνον στη Ρωσία (πράγμα που έκανε ήδη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα), αποσπώντας τη σχετική δέσμευση για συμμετοχή μεταξύ άλλων της Gazprom και τηςRosneft, αλλά και σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Βενεζουέλα!

Άλλωστε για τη νέα κατεύθυνση είχε προϊδεάσει το ΥΠΑΠΕΝ όταν, παράλληλα με την παράταση ανακοίνωνε ότι «θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης χωρών και εταιρειών σε ένα πολύ πιο διευρυμένο διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πολύπλευρων και πολυδιάσταστων διεθνών ενεργειακών σχέσεων της χώρας μας».

Το γεγονός ότι οι όροι του διαγωνισμού παρέμειναν ίδιοι και δεν υλοποιήθηκαν, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, οι εξαγγελίες για αλλαγή μοντέλου συμβάσεων, ελήφθη από την αγορά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του energypress, ως ένα μήνυμα ρεαλισμού και σταθερότητας, μήνυμα που ευνοεί οπωσδήποτε την επιχείρηση προσέλκυσης ενδιαφερομένων.

Παρόλα αυτά, μπορεί να διασκεδάστηκαν ως ένα βαθμό οι αρνητικές εντυπώσεις από την αρχική κυβερνητική ασάφεια, το περιβάλλον ωστόσο στη διεθνή αγορά πετρελαίου παραμένει εξαιρετικά δυσοίωνο, γεγονός που μετράει στα αρνητικά του ελληνικού γύρου παραχωρήσεων.

Μόνο φέτος υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο επενδυτικά έργα έρευνας και παραγωγής που ξεπερνούν τα 150 δισ. δολάρια. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν έργα των BP, Exxon Mobil, Total, Anadarko, Marathon Oil, Shell, κ.ά.

Από αυτά τα projects, σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται οι έρευνες σε μεγάλα βάθη (deep και ultra deepwater), καθώς και οι νέες ανεξερεύνητες περιοχές (frontier). Τα ελληνικά οικόπεδα εμπίπτουν και στις δύο κατηγορίες, γι΄αυτό και οι ιθύνοντες του διαγωνισμού έχουν θέσει ως όρο για τις βαθιές γεωτρήσεις σε Ιόνιο και Κρήτη να πραγματοποιηθούν από εταιρείες με μεγάλο μέγεθος και εμπειρία («oil majors»).

Μια τέτοια προοπτική μοιάζει μη ρεαλιστική, τουλάχιστον για τη γκάμα των γνωστών διεθνών παικτών, πράγμα που εξηγεί και τη πρόθεση του ΥΠΑΠΕΝ να επιχειρήσει να ανοίξει το παιχνίδι.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα είπε πρόσφατα ο επικεφαλής ενεργειακός αναλυτής της ABN Amro, Jan-Hein Jesse, με τις τιμές του πετρελαίου να σταθεροποιούνται για φέτος και το 2016 στα 60 δολάρια, σταματά η έρευνα και παραγωγή για τα πιο «ακριβά πετρέλαια» σε μεγάλα βάθη (ultra deep). Σύμφωνα επίσης με τον αναλυτή της εξειδικευμένης περί τα ενεργειακά εταιρείας μελετών Douglas-Westwood, Jason Waldie, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις υπεράκτιες εξορύξεις πετρελαίου θα αρχίσουν να συνέρχονται μόνο έπειτα από δύο χρόνια.

Ακόμα και η γνωστή νορβηγική εταιρεία σεισμικών ερευνών PGS, η οποία διενέργησε τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, και η οποία αναμένει πως και πως «πελάτες» που θα αγοράσουν τα «πακέτα» της ώστε να αποσβέσει την επένδυσή της, έχει προειδοποιήσει για μειωμένα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2015 και για όσο χρονικό διάστημα οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα περιορίζουν τις επενδύσεις των εταιρειών, επηρεάζοντας κατ' επέκταση τις τιμές και τη χρήση σεισμικών σκαφών. ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα