Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Με γεωπολιτικά "καύσιμα", μετά και την επίθεση στη Συρία, οι τιμές του πετρέλαιο ετοιμάζονται για εκτόξευση

Για ένα νέο μεγάλο άλμα ετοιμάζεται η τιμή του πετρελαίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών κι ενώ ήδη κινείται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών και πλέον ετών.

Καταλυτικό παράγοντα που ενισχύει τις εκτιμήσεις αυτές είναι η έντονη αβεβαιότητα που κυριαρχεί ως προς τη Συρία, μετά και την επίθεση από ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Οι αγορές δεν έχουν ακόμα αντιδράσει στην επίθεση, πάντως τα δείγματα των προηγούμενων ημερών, καθώς η ένταση κλιμακώνονταν προτού εξαπολυθεί η επίθεση του Σαββάτου, ήταν ενδεικτικά της εντεινόμενης ανησυχίας των επενδυτών.

Άλλωστε, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει ότι "μπαρούτι" μυρίζει η ευρύτερη περιοχή, ενώ συγκεντρώνεται ολοένα και αυξημένος αριθμός ετοιμοπόλεμων δυνάμεων στα πέριξ. Πέραν της Συρίας, εξάλλου, υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η ένοπλη αντιπαράθεση στην Υεμένη, με εμπλοκή και της Σαουδικής Αραβίας. Στη νευρικότητα συντελούν και οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στη Ρωσία, όπως και η ανοικτή αντιπαράθεση με το Ιράν, παράγοντες που συνδέονται και την υπόθεση της Συρίας.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Akap Energy, ο οποίος σε δηλώσεις του στο CNBC σημείωσε: "Δεν θεωρώ ότι είναι ανέφικτο να δούμε τριψήφιες τιμές πετρελαίου σε κάποιο χρονικό σημείο φέτος, εάν τα πράγματα ξεφύγουν στη Μέση Ανατολή". Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι παράγοντες της αγοράς «γίνονταν περίγελως» όταν προέβλεπαν τιμές πετρελαίου στα 60 ή 70 δολάρια το βαρέλι πριν από έξι μήνες. Οι αυξημένες εντάσεις, όμως, στη Μέση Ανατολή έχουν φέρει την προοπτική εκτίναξης των τιμών πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι φέτος.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ως προς την εκτίμηση για τις αυξητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου, κινείται και η JP Morgan, με τους στρατηγικούς αναλυτές της να στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα για τρεις με έξι μήνες, μέχρι να υπάρξει απάντηση από τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πορεία συγκράτησης της πτώσης, με προοπτική νέα άνοδο, αποτέλεσε βασικό ζητούμενο της περιστολής της πετρελαιοπαραγωγής που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του ΟΠΕΚ και άλλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατες δηλώσεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ, Mohammad Sanusi Barkindo, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: «η ιστορική συμφωνία των 24 μελών του ΟΠΕΚ και κρατών εκτός του οργανισμού, η οποία υπογράφτηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 2016, απέδειξε τι μπορούν να επιτύχουν οι στοχευμένες προσπάθειες των κρατών. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι η διαδικασία της εξισορρόπησης της αγοράς βρίσκονται σε καλό δρόμο καθώς οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία σημείωσαν ποσοστό προσαρμογής σε αυτή ν που έφθασε το 138% το Φεβρουάριο του 2018. Το Μάρτιο αναμένεται ότι θα υπάρξει και νέο ρεκόρ σε αυτό το θέμα. Οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών (σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ) έχουν πέσει κάτω από τα 44 εκατ. βαρέλια την ημέρα και η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης».

"Πιέζει" προς τα κάτω τις τιμές το αμερικανικό πετρέλαιο

Πάντως, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την επίδραση που έχουν θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, που τους προηγούμενους μήνες είδαμε ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε οποιαδήποτε διακύμανση των τιμών.

Τέτοια στοιχεία, για παράδειγμα, είναι η νέα αύξηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, όπως και η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ (ΕΙΑ), η οποία προβλέπει αύξηση της αμερικανικής παραγωγής αργού πετρελαίου. 

Οι εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν προσθέσει επτά πλατφόρμες για νέα παραγωγή, την εβδομάδα που ολοκληρώνεται στις 13 Απριλίου. Φτάνουν έτσι συνολικά τις 815, δηλαδή στο πιο υψηλό σημείο από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με την εταιρεία υπηρεσιών ενέργειας Baker Hughes.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα