Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Με αιολικά ισχύος 429 MW κατεβαίνει στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. – Ποιες οι εκτιμήσεις της εισηγμένης για τις προοπτικές των ΑΠΕ

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Στις διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΕ για τις ΑΠΕ με υπό αδειοδότηση αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 429 MW θα συμμετάσχει στην επόμενη διετία η «ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος».

Με προφανή στόχο τη διεκδίκηση τζίρου που θα προκαλέσουν επενδύσεις ύψους 2,5 δις. ευρώ στην εγχώρια αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η διοίκηση της εταιρίας – μέλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαβλέπει «θετικές προοπτικές». Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην εξαμηνιαία οικονομική της έκθεση αλλά και στην παρουσίαση που έκανε στους αναλυτές: «Με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος αιολικών πάρκων από 2.652 MW στα τέλη του 2017 (HWEA, Wind Energy Statistics – 2017) σε 7.500 MW το 2020. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, όπως αυτές διατυπώνονται στην «Περιγραφή Σχήματος Λειτουργικής Ενίσχυσης στους τομείς των ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ» (Φεβ. 2016), εκτιμάται ότι θα εγκατασταθούν περίπου 2.200 έως 2.700 ΜW νέων έργων ΑΠΕ στο διάστημα 2016 - 2020, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αιολικά πάρκα».

Έτσι, η εταιρεία προετοιμάζεται αφενός μεν για τους προσεχείς διαγωνισμούς του Ν. 4414/2016, αφετέρου δε για την αποτελεσματική συμμετοχή της στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ΑΠΕ (συμμετοχή στο Μηχανισμό Βέλτιστης Ακρίβειας Πρόβλεψης).

Οι εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και άλλων αρμόδιων φορέων θέλουν μέχρι το 2020 να πραγματοποιούνται επενδύσεις στις ΑΠΕ της τάξης των 2,5 δις. ευρώ.

Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, που εισήχθη το 2014 από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αναστάσιο Καλλιτσάντση στο χρηματιστήριο έχει προγραμματισμό κεφαλαιουχικών δαπανών για έργα ύψους 160 εκατ. ευρώ για το διάστημα δεύτερου εξαμήνου του 2018 μέχρι το τέλος του 2019.  

Το συνολικό χαρτοφυλάκιο της δεύτερης στην Ελλάδα εταιρίας – παραγωγού ΑΠΕ ανέρχεται στα 1.480 MW. Από αυτά τα 289 MW (20 έργα εκ των οποίων τα 18 αιολικά πάρκα) είναι ήδη σε λειτουργία. Άλλα 202 MW βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Πρόκειται για έξι αιολικά πάρκα εκ των οποίων το ένα ισχύος 28,8 MW πήρε τιμή από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ. Βρίσκεται στην περιοχή «Επτάδενδρος» στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Έργα ισχύος 429 MW είναι στη φάση της αδειοδότησης. Εξ αυτών τα 311 είναι στη φάση των αδειών παραγωγής και τα υπόλοιπα 118 MW στη διαδικασία της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων. Για τα έργα αυτά η εισηγμένη προετοιμάζεται για τους επόμενους διαγωνισμούς της ΡΑΕ.

Τα 1.480 MW, συμπληρώνονται και από έργα συνολικής ισχύος 560 MW, τα οποία είναι στο στάδιο των αιτήσεων.

 Για τα ακόλουθα έργα υπήρξαν και εξελίξεις ως προς την κατασκευή τους κατά το διάστημα του πρώτου εξαμήνου του έτους:

  • Τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το αιολικό πάρκο Πευκιάς 9,9 MW, στη θέση Πευκιάς Βοιωτίας.
  • Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αιολικού πάρκου Γκρόπες – Ράχη Γκιώνη της θυγατρικής ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΛΑΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕΒΕ, εγκατεστημένης ισχύος 18,9 MW, στις νότιες παρυφές του ορεινού όγκου Πάρνωνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μονεμβάσιας. Τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία και η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας τοποθετείται εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018.
  • Συνεχίσθηκαν οι κατασκευαστικές εργασίες των αιολικών πάρκων Κασιδιάρης Ι και ΙΙ στις θέσεις Κρανιές – Καραβαμιά – Έλατος και Αγραχλαδιά – Πρ. Ηλίας – Πέτρα Χάιδως – Διαβολορράχη – Πρ. Ηλίας αντιστοίχως, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 90 MW, εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων Ζίτσας και Πωγωνίου στην Π.Ε. Ιωαννίνων, προσβλέποντας σε έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας το πρώτο εξάμηνο του 2019.
  • Ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες της επέκτασης του αιολικού πάρκου Τετράπολις, εγκατεστημένης ισχύος 6,4 MW, στη θέση Μονολάτη – Ξερολίμπα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κεφαλονιάς προσβλέποντας σε έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
  • Στις 21 Φεβρουαρίου η Εταιρεία απέκτησε το 100% των μετοχών των εταιρειών «Α.Π. ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΣΚΙΟ ΜΑΕΣΤΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» και «ΔΥΤΙΚΟ ΑΣΚΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ» οι οποίες κατείχαν άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων 34 MW και 37,8 MW αντιστοίχως, στο όρος Άσκιο της Π.Ε. Κοζάνης στη Δ. Μακεδονία και ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες προσβλέποντας σε έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας το δεύτερο εξάμηνο του 2019


ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα