Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μανουσάκης στο Economist: Προτεραιότητά μας η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 4 δις ευρώ σε βάθος 10ετίας

Τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει και θα διαδραματίσει στη διαδικασία ενεργειακής μετάβασης της χώρας ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας από το βήμα του σημερινού συνεδρίου του Economist. 

Απόδειξη, της βαρύνουσας σημασίας που έχει για το ενεργειακό σύστημα της χώρας ο ΑΔΜΗΕ, είναι το πλήθος έργων που υλοποιεί και σχεδιάζει να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα, μιας και το κομμάτι των διασυνδέσεων συνιστά προαπαιτούμενο τόσο για ένα φιλικότερο ενεργειακό μίγμα με μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, όσο και για την σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, στο πλαίσιο της εφαρμογής του target model, όπως τόνισε ο ίδιος. 

Πρόσθεσε δε, πως υπό το πρίσμα αυτό, ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την επιτάχυνση του επενδυτικού του προγράμματος, ύψους 4 δις. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, επίσης, στα βασικότερα έργα που συνθέτουν το χαρτοφυλάκιο του ΑΔΜΗΕ την δεδομένη περίοδο και τα επόμενα χρόνια και σε ποια φάση βρίσκονται βάση σχεδιασμού και χρονοδιαγραμμάτων. Η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Προχωρούν τα έργα της Β και Γ Φάσης των Κυκλάδων 
  • Πρόοδος σημειώνεται και στην Δ’ Φαση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αφορά την διασύνδεση των Σαντορίνη και Μήλο και την ένταξή τους στα Διασυνδεδεμένα Νησιά
  • Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022
  • Σε ένα χρόνο θα ηλεκτριστεί το καλώδιο Πελοπόννησος-Κρήτη

Σε ότι αφορά το ηπειρωτικό δίκτυο, σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ενδυνάμωσή του. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα έργα των  δυο Γραμμών Μεταφοράς που επεκτείνουν το Σύστημα των 400 kV προς την Πελοπόννησο, αίροντας τον κορεσμό του Δικτύου στην περιοχή και ανοίγοντας τον δρόμο για τη λειτουργία της Μεγαλόπολης V, της μεγαλύτερης μονάδας των Βαλκανίων, σε πλήρη παραγωγική ισχύ.

Να σημειωθεί ακόμη, πως στα σχέδια του Διαχειριστή είναι να προχωρήσει σε σχέδιο ανανέωσης του εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς, ύψους 80 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, γεγονός που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση αδυναμιών στο σύστημα στο σύνολό του, είτε αυτό αφορά Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμούς είτε αφορά αντικατάσταση παλαιών υποσταθμών, όπου και σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει αμφοβολία περί της αξιοπιστίας τους. 

Αναφερόμενος, τέλος, στο μεγάλο μπλακ αούτ της Χαλκιδικής, σημείωσε πως ο ΑΔΜΗΕ, στηριζόμενος στο έμπειρο προσωπικό του, έδειξε πως μπορεί να λειτουργεί στα δύσκολο και με αποτελεσματικότητα.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Μανουσάκη

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στο συνέδριο του Economist,  ένα πολύ σημαντικό βήμα διαλόγου των φορέων χάραξης πολιτικής  και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον κλάδο της ενέργειας που βρίσκεται σε φάση μετασχηματισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Στον μετασχηματισμό αυτό, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας  διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο,  αφού  οι διασυνδέσεις που υλοποιεί  αποτελούν προαπαιτούμενο όχι μόνο για ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον ενεργειακό μείγμα, με αυξημένη διείδυση ΑΠΕ, αλλά και για την σύζευξη της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, στο πλαίσιο της εφαρμογής του target model.

Για τον λόγο αυτό ο ΑΔΜΗΕ έχει θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα την επιτάχυνση του επενδυτικού του προγράμματος, ύψους 4 δις. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

 Από τον Ιούνιο του 2017 που ολοκληρώθηκε ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη ΔΕΗ έχει ξεκλειδώσει επενδύσεις 1,5 δις. ευρώ, με τις νησιωτικές διασυνδέσεις να καταλαμβάνουν κεντρική θέση.

Την προηγούμενη εβδομάδα προκηρύχθηκε η διασύνδεση της Σκιάθου με το ηπειρωτικό Σύστημα (μέσω Εύβοιας) που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού των Σποράδων.  

Με ταχείς ρυθμούς –και εντός χρονοδιαγραμμάτων- προχωρούν  τα έργα της Β και Γ Φάσης των Κυκλάδων που μόλις ολοκληρωθούν θα επιτρέψουν τον βαθμιαίο παροπλισμό των Αυτόνομων Σταθμών Παραγωγής στη Σύρο, την Πάρο και την Μύκονο.

 Πιο μπροστά έρχεται και η Δ’ Φάση της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, ώστε να μπουν ταχύτερα στην ομάδα των Διασυνδεδεμένων νησιών η Σαντορίνη και η Μήλος.

Το μεγαλύτερο στοίχημα του ΑΔΜΗΕ είναι βέβαια η διασύνδεση του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, της Κρήτης. 

Το πρώτο βήμα  θα γίνει με την διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, έργο που επιδοτείται από τα Ταμεία Συνοχής της ΕΕ και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και θα ηλεκτριστεί σε έναν χρόνο περίπου από σήμερα. 

Υπενθυμίζω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρύχια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο. 

Εργο ακόμα υψηλότερων τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που  έχει ανατεθεί στην θυγατρική εταιρεία «Αριάδνη Interconnection», με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2022.

Και αυτά είναι τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί. 

Σταδιακά ωριμάζουν και άλλοι δυο μεγάλοι «ηλεκτρικοί διάδρομοι» που θα επιτρέψουν τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου. 

Ο ΑΔΜΗΕ έχει καταρτίσει λεπτομερή μελέτη με εναλλακτικά σενάρια που σύντομα θα καταθέσει στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Παράλληλα, σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί και για την ενδυνάμωση της «ραχοκοκαλιάς» του ηπειρωτικού Δίκτυο.

Κυριότερο παράδειγμα,  τα έργα των δυο Γραμμών Μεταφοράς που επεκτείνουν το Σύστημα των 400 kV προς την Πελοπόννησο, αίροντας τον κορεσμό του Δικτύου στην περιοχή και ανοίγοντας τον δρόμο για τη λειτουργία της Μεγαλόπολης V, της μεγαλύτερης μονάδας των Βαλκανίων, σε πλήρη παραγωγική ισχύ. 

Την ίδια στιγμή,  ο ΑΔΜΗΕ εκτελεί σχέδιο ανανέωσης του εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς –ύψους 80 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας- που προβλέπει μεταξύ άλλων την αντικατάσταση μη αξιόπιστου εξοπλισμού σε Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης και  Υποσταθμούςκαι την αντικατάσταση παλαιών υποσταθμών εντός αστικών περιοχών με νέους, κλειστού τύπου που εμφανίζουν πολύ υψηλότερη αξιοπιστία λειτουργίας.

Φυσικά, όση μέριμνα και να επιδεικνύεται, οι παράγοντες που διέπουν τη λειτουργία των δικτύων είναι πολλοί.

 Βλάβες και απρόοπτα συμβάντα πάντα θα υπάρχουν. 

Οπως όμως έδειξε και πριν λίγες ημέρες στη Χαλκιδική, ο ΑΔΜΗΕ, βασισμένος στο έμπειρο προσωπικό του, λειτουργεί στα δύσκολα με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.  

Και τούτο γιατί έχουμε πάντα στο νου  μας ότι η αδιάλειπτη παροχή ενός από τα βασικότερα κοινωνικά αγαθά, της ηλεκτρικής ενέργειας, βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής μας.

  1. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι  να αντιμετωπίσουμε κάθε αντιξοότητα για να εκπληρώνουμε την αποστολή μας ανά πάσα στιγμή.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας 


 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα