Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Μάχη χαρακωμάτων από ΔΕΗ για CO2- νερά- παλαιές μονάδες

Μάχη χαρακωμάτων για να μην αλλάξει στην ουσία το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού δίνει η ΔΕΗ με αιχμές το CO2, την αλλαγή του τρόπου χρήσης των νερών και τη διαθεσιμότητα των μονάδων της.

Σε μια επιστολή 16 σελίδων προς τη ΡΑΕ, όπου καταθέτει τις απόψεις της επί των προτάσεων της τελευταίας σχετικά με τις κυοφορούμενες αλλαγές στη χονδρεμπορική, η ΔΕΗ, σε «δραματικό» συχνά τόνο, προειδοποιεί ότι αν αυτές υιοθετηθούν, ειδικά η ενσωμάτωση του κόστους CO2 στον υπολογισμό του ελάχιστου μεταβλητού κόστους των μονάδων, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Τόσο για την ίδια, όσο επίσης για τους ανταγωνιστές της στη λιανική (!), αλλά και για τους πελάτες της, αφού «αν η εν λόγω δαπάνη (CO2) περάσει στα τιμολόγια θα παρουσιαστεί εκτίναξη του πληθωρισμού».

Η επιστολή διαπνέεται στο σύνολό της, από το φόβο τυχόν αύξησης της ΟΤΣ, που για τη ΔΕΗ μεταφράζεται σε χαμηλότερα κέρδη από τα περυσινά προς όφελος φυσικά των ανεξάρτητων παραγωγών.

Παίζει «άμυνα» με τα δικαιώματα

Το μεγαλύτερο βάρος της «άμυνάς» της, το εστιάζει στην μη σύνδεση των δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων με το μεταβλητό κόστος των μονάδων, προειδοποιώντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ΟΤΣ θα αυξηθεί κατά 10-12 ευρώ/ MWh κατά μέσον όρο (οπότε από τα 50 περίπου ευρώ σήμερα, θα ανεβεί στα 60 ευρώ). Το πρόβλημα ωστόσο για τη ΔΕΗ είναι η ανομοιόμορφη αύξηση του ωριαίου προφίλ της Οριακής Τιμής, όπως λέει, καθώς θα παρατηρηθεί αύξηση 20-22 ευρώ/MWh τη νύχτα και μόνο 6-7 ευρώ/MWh την ημέρα, άρα θα υπάρξει στρέβλωση της χονδρεμπορικής αγοράς, με υποκατάσταση των λιγνιτικών (χαμηλού κόστους) μονάδων το βράδυ, από αντίστοιχες ρυπογόνες μονάδες εξωτερικού, μέσω εισαγωγών.

«Η ελληνική χονδρεμπορική αγορά», συνεχίζει η ΔΕΗ , «θα γίνει τεχνητά η ακριβότερη όλης της Ευρώπης, ακόμη και από την Ιταλία κατά τις νυχτερινές ώρες, άρα θα γίνονται αυξημένες νυχτερινές εισαγωγές (π.χ. πρόσθετα 500 MW από Ιταλία, ίσως και από Τουρκία στο άμεσο μέλλον) που θα δημιουργήσουν συμφόρηση στο ελληνικό σύστημα τη νύχτα. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την επιχείρηση, η ελληνική χονδρεμπορική αγορά θα γίνει τεχνητά μια από τις ακριβότερες της Ευρώπης (μαζί με την Ιταλία), κατά μέσο όρο όλες τις ώρες, τη στιγμή που η λιανεμπορική αγορά είναι μια από τις φθηνότερες.

Εκείνο που ωστόσο παραλείπει να πει η ΔΕΗ είναι ότι έτσι ακριβώς συνέβη και στην Ιταλία όταν απελευθερώθηκε εκεί η αγορά. Η Οριακή έφτασε αρχικά στα 95 ευρώ, γεγονός που έδωσε κίνητρο στους επενδυτές για νέες μονάδες, χάρη στις οποίες μετά από 2-3 χρόνια, έπεσε η τιμή χονδρικής στα 45-60 ευρώ (αναλόγως την ώρα).

Τι λέει η πρόταση Βασιλάκου- τι υποστηρίζει η ΔΕΗ

Έχει δίκιο λοιπόν ή άδικο η ΔΕΗ ; Η αγορά εκτιμά ότι υπερβάλλει. Θυμίζουμε ότι η πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει πως στο εξής θα χρησιμοποιείται ως κατώτερο όριο προσφοράς το ελάχιστο μεταβλητό κόστος των μονάδων. Δηλαδή στο εξής, όταν μια μονάδα υποβάλει προσφορά αυτή θα πρέπει να είναι ίση ή μεγαλύτερη από το ελάχιστο μεταβλητό της κόστος και σε κάθε περίπτωση κάτω από τα 150 ευρώ/MWh. Μέχρι σήμερα μεταβλητό κόστος θεωρούνταν μόνο το καύσιμο. Στο εξής θα συνυπολογίζονται τόσο το CO2, όσο και τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας. Ας πάρουμε λοιπόν τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μελίτη της Φλώρινας. Σήμερα έχει ελάχιστο μεταβλητό κόστος στα 30 ευρώ/MWh. Στο εξής, και μετά την ενσωμάτωση του κόστους CO2, το ελάχιστο μεταβλητό της κόστος θα ανέλθει στα 50 ευρώ/ MWh, επίπεδο κάτω από το οποίο δεν θα μπορεί να κάνει προσφορές. Αλλά στην πράξη αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τη Μελίτη, διότι το επιπλέον αυτό κόστος CO2 με το οποίο σήμερα ούτως ή άλλως επιβαρύνεται, στο εξής η ΔΕΗ θα το εισπράττει πίσω μέσω της χονδρεμπορικής κατά την εκκαθάριση της αγοράς.

«Θα σβήσει η αγορά λιανικής»!

Ενδιαφέρον έχει η επόμενη παράγραφος της επιστολής, όπου η ΔΕΗ θυμάται τους ανταγωνιστές της στη λιανική, (δηλαδή Verbund, Aegean, κλπ), λέγοντας ότι εφόσον συμπεριληφθεί το πλήρες κόστος δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στον υπολογισμό του μεταβλητού κόστους των μονάδων, «τα περιθώρια κέρδους για τους προμηθευτές θα εξανεμιστούν και το άνοιγμα της λιανεμπορικής αγοράς που παρατηρήθηκε το 2009-2010 θα ξανακλείσει» ! Μα, αυτό ακριβώς δεν θέλει η ΔΕΗ, αναρωτιούνται έκπληκτοι όσοι διάβασαν τη συγκεκριμένη παράγραφο, να επιστρέψουν οι πελάτες που έχασε, πίσω στην ίδια ;

Απώλειες 140 εκ. ευρώ

Σαν επιστέγασμα των επιπτώσεων από τη σύνδεση CO2- ΟΤΣ, η ΔΕΗ επικαλείται ότι η αύξηση της Οριακής θα της στοιχίσει 140 εκ. ευρώ για αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους (εισαγωγείς, παραγωγούς και ΑΠΕ). Δείγμα της τακτικής που προφανώς θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα είναι ότι στοχοποιεί τους ανταγωνιστές της, λέγοντας ότι «ποσοστό 45% αυτής της αύξησης θα διοχετευθεί προς τους εισαγωγείς (traders), με αντίστοιχη χρηματική εκροή πιθανότατα προς το εξωτερικό, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από έντονη οικονομική δυσπραγία, επιπλέον ποσοστό 30% θα διοχετευθεί προς Τρίτους Παραγωγούς (ELPEDISON, TEΡΝΑ, κλπ) και 25% προς ΑΠΕ». Κλείνει, προειδοποιώντας ότι αν η «παραπάνω αυξημένη δαπάνη δεν περάσει στους τελικούς καταναλωτές (τιμολόγια), τα αποτελέσματα χρήσης της ΔΕΗ θα μειωθούν ισόποσα ανά έτος, ενώ αν περάσει, θα παρουσιαστεί εκτίναξη του πληθωρισμού»!

Στην αγορά ωστόσο σχολιάζουν, ότι τα 140 εκ. ευρώ τα οποία «διαμαρτύρεται» η επιχείρηση ότι θα επιβαρυνθεί, είναι στην ουσία τα ποσά που κέρδισε άκοπα πέρυσι, «παίζοντας» με τα νερά - σύμφωνα με την καταγγελία της Egl στη ΡΑΕ- με την ανοχή του ΔΕΣΜΗΕ και πραγματοποιώντας πλασματικές εγχύσεις στο σύστημα, με συνέπεια να διαμορφωθεί σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα η ΟΤΣ (γύρω στα 40 ευρώ). Σαν συνέπεια των όσων έγιναν πέρυσι, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, διευρύνθηκε τόσο πολύ η ψαλίδα μεταξύ Οριακής Τιμής και τιμών ΑΠΕ, ώστε ο ΔΕΣΜΗΕ να φτάσει να έχει ζημιές τον περασμένο Απρίλιο 106 εκ. ευρώ, μην έχοντας χρήματα να πληρώσει τους «πράσινους» παραγωγούς. «Τα 140 εκ. ευρώ για τα οποία μιλάει η ΔΕΗ, είναι στην ουσία, τα 106 εκ. ευρώ που έλειπαν πέρυσι από τον ΔΕΣΜΗΕ χάρη στις αλχημείες με την ΟΤΣ», λένε όσοι ασκούν κριτική στα επιχειρήματα της επιχείρησης. Διότι δεν θα χρειαζόταν να αυξηθεί 15 φορές το Τέλος ΑΠΕ (από 0,3 σε 5,56 ευρώ/ MWh), αν η ΟΤΣ ήταν εύλογη. Εμμέσως πλην σαφώς, συνεχίζουν οι ίδιοι αναλυτές, η ΔΕΗ παραδέχεται ότι πέρυσι έπαιζε με τον Κώδικα και με τις διαθεσιμότητες των μονάδων της.

«Ναι στο CO2 αλλά μόνο για τα επιπλέον δικαιώματα, όχι για τα δωρεάν»

Εν κατακλείδι τι προτείνει η ΔΕΗ ; Δέχεται να ενσωματωθεί το κόστος C02 στο ελάχιστο μεταβλητό κόστος των μονάδων της, μέχρι και το 2013, όχι όμως για τα δωρεάν δικαιώματα που της έχουν χορηγηθεί μέσω του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής, αλλά μόνο για τις υπερβάλλουσες ποσότητες που θα χρειαστεί να αγοράσει. Προτείνει, δε, «για τον υπολογισμό του κόστους του ελλείμματος να λαμβάνεται υπόψη η πραγματική τιμή προμήθειας των δικαιωμάτων εκπομπών, όπως αυτή μπορεί να αποδεικνύεται από τα αντίστοιχα τιμολόγια αγοράς. Μόνο ελλείψει τιμολογίων αγοράς, θα χρησιμοποιείται η Χρηματιστηριακή τιμή», αναφέρει.

Σωστό το σκεπτικό της, σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, με τη διαφορά, όπως εξηγούν, ότι η επιχείρηση κατάφερε πέρυσι αφενός να της δοθούν περισσότερα δωρεάν δικαιώματα απ’ όσα της αναλογούσαν κανονικά, αφετέρου να «κλείσει» για τις ανάγκες της μέχρι και το 2012 μεγάλες ποσότητες δικαιωμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές. Αν για παράδειγμα, σήμερα το δικαίωμα έχει κόστος 15 ευρώ ο τόνος, εκείνη τα έχει κλείσει προς 5 ευρώ. Επομένως το δικαίωμα εκπομπών στην προσφορά των μονάδων της θα τιμολογείται προς 5 ευρώ, και όχι π.χ. προς τα 15 ευρώ της χρηματιστηριακής.

Το ερώτημα που θέτουν, λοιπόν οι αναλυτές, είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση και εφόσον το κόστος της ΔΕΗ λόγω δικαιωμάτων θα είναι τελικώς μικρό, γιατί τότε η επιχείρηση υποστηρίζει ότι εξαιτίας του CO2, θα αυξηθεί η ΟΤΣ κατά 10-12 ευρώ/ MWh ;

«Δεν υπάρχει ανάγκη διαχωρισμού των νερών ανά κατηγορία χρήσης»

Για το άλλο θέμα, της διαχείρισης των υδροηλεκτρικών μονάδων, για το οποίο υπάρχουν καταγγελίες τόσο για την ΔΕΗ όσο και για τον ΔΕΣΜΗΕ, η πρώτη υποστηρίζει ότι : «Τόσο στην εβδομαδιαία δήλωση, όσο και στην ημερήσια τροποποίησή της, οι συνολικές ποσότητες για κάθε ΥΗΣ (για όλες τις κατηγορίες χρήσης τους), κατανέμονται για κάθε ώρα της ημέρας με χρήση λογισμικού υδροθερμικής συνεργασίας (κατανομή των υποχρεωτικών νερών μέσα στο 24ωρο έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται το κόστος λειτουργίας των θερμικών μονάδων του συστήματος). Σε αυτή την ώρα- ώρα κατανομή των υποχρεωτικών νερών της εβδομαδιαίας δήλωσης δεν θεωρείται αναγκαίο να υπάρχει διαχωρισμός τους ανά κατηγορία χρήσης τους» (ύδρευση, άρδευση, έλεγχος στάθμης- αποφυγή υπερχείλισης, οικολογική παροχή).

Στην ουσία η ΔΕΗ ζητάει από τη ΡΑΕ τα υποχρεωτικά νερά, να μην είναι υποχρεωτικά, παρά μόνο για το σύνολο των ποσοτήτων τους. Το σκεπτικό της για τον τρόπο χρησιμοποίησής τους, λένε στελέχη του χώρου, επιβεβαιώνει στην ουσία την προ ενός περίπου μηνός καταγγελία της εταιρείας προμήθειας ηλεκτρισμού EGL Hellas, μέλος του ελβετικού EGL Group, ότι ο ΔΕΣΜΗΕ εμφάνιζε το 2009 επίτηδες «φουσκωμένη» την παραγωγή των υδροηλεκτρικών μονάδων, προκειμένου η χονδρική τιμή να διατηρείται χαμηλά, προς όφελος της κρατικής επιχείρησης ηλεκτρισμού.

Ζητά ειδική μεταχείριση για τις αναξιόπιστες μονάδες

Άλλο σοβαρό θέμα που έχει τεθεί από τη ΡΑΕ, αφορά στα κίνητρα/ αντικίνητρα που θα επιβάλλονται στο εξής στους συμμετέχοντες στην αγορά, ώστε εκείνοι να υποβάλουν επακριβείς προσφορές έγχυσης φορτίου. «Η ΔΕΗ προτείνει σε περίπτωση συστηματικής απόκλισης των πραγματικών τεχνικών χαρακτηριστικών των μονάδων από τα δηλωμένα, να συνυπολογίζεται για το συστηματικό της απόκλισης ο συντελεστής (EFOR- forst outaed rate- συντελεστής πιθανότητας απώλειας φορτίου) διακριτά για κάθε μονάδα». Επίσης, λέει παρακάτω, «θα πρέπει να διευκρινίζεται σαφώς ο τρόπος με τον οποίο ο παραγωγός μιας μονάδας με υψηλό συντελεστή πιθανότητας απώλειας φορτίου, θα υποβάλει τις προσφορές του για να μην θεωρείται παραβάτης του Κώδικα και χωρίς να αναγκάζεται να προκαλεί ο ίδιος τεχνητή μείωση φόρτισης της μονάδας του, επειδή θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη χειρότερη των περιπτώσεων…».

Στην ουσία δηλώνει αδυναμία να προβλέψει την αξιοπιστία των παλαιών της μονάδων καθώς όπως λέει στην επιστολή, «δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το ίδιο μια παλαιά μονάδα με EFOR π.χ. 25% (πιθανότητα να βγει εκτός), με μια καινούργια μονάδα με EFOR π.χ. 3%». Παραθέτει μάλιστα και ενδεικτικό παράδειγμα τέτοιας παλαιάς μονάδας.

Επομένως, παραδέχεται σχολιάζουν οι αναλυτές ότι μέχρι τώρα έκανε προβλέψεις για το φορτίο, χωρίς να έχει την ανάλυση που ορίζει ο Κώδικας, παρά θεωρώντας όλα τα εργοστάσιά της ως διαθέσιμα. Οι επικριτές της σημειώνουν ότι με αυτόν τον τρόπο όριζε τη διαθεσιμότητα των θερμοηλεκτρικών της μονάδων, κυρίως των λιγνιτικών της σε υψηλά επίπεδα, και ως εκ τούτου διαμορφωνόταν μια ΟΤΣ (ex ante) σε επίπεδα χαμηλά.

Φοβάται ότι θα χάσει ισχύ από τα ΑΔΙ

Τι φοβάται λοιπόν η ΔΕΗ και ζητά ειδική μεταχείριση ; Ότι θα χάσει τμήμα της ισχύος των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας (ΑΔΙ). Διότι, στο εξής, όταν κανείς δηλώνει διαθέσιμη μια μονάδα 300 MW, αλλά την επομένη εγχύει μόνο τα 100 MW, με βάση την πρόταση της ΡΑΕ θα του επιβάλλεται ποινή για τα άλλα 200 MW. Και όταν θα έρθει η ώρα να εφαρμοστεί ο Κανονισμός για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, οι μονάδες που είναι αναξιόπιστες είτε δεν θα μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικό, είτε το πιστοποιητικό θα αφορά σε λιγότερη ισχύ από την ονομαστική τους…

 

 

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα