Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κορυφαία θέση στα επενδυτικά σχέδια της Transgaz έχει η διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ

Δημήτρης Κοιλάκος

Τα νέα επενδυτικά σχέδια της Transgaz, της κρατικής εταιρίας διαχείρισης συστήματος φυσικού αερίου στη Ρουμανία, ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Διευθυντής της κ. Ion Sterian σε εκδήλωση με αφορμή τα δέκα χρόνια από την εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Βουκουρεστίου.

Το γεγονός ότι η ρουμανική εταιρεία, σε συνεργασία με την ισπανική Reganosa, αποτελούν ένα από τα δυο σχήματα που διεκδικούν το προς πώληση μερίδιο του ΔΕΣΦΑ, έχει διεγείρει τα αντανακλαστικά της ελληνικής διπλωματικής αποστολή στο Βουκουρέστι, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις της Transgaz και ενημερώνει σχετικά την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ στην Αθήνα.

Ως εκ τούτου, οι ενδιαφέρουσες δηλώσεις του κ. Sterian με την αφορμή της προαναφερθείσας εκδήλωσης δεν θα μπορούσαν να διαλάθουν της προσοχής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, η οποία και ενημέρωσε σχετικά την Αθήνα.

Εξάλλου ο κ. Sterian αναφέρθηκε στην υπόθεση ΔΕΣΦΑ. Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα, "έκανε λόγο για τη διεκδίκηση μεριδίου 66% της ΔΕΣΦΑ μαζί με την ισπανική Reganosa, η τελική προσφορά για το οποίο θα υποβληθεί στις 16 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η Transgaz είχε προσέλθει στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για ιδιωτικοποίηση του 66% της ΔΕΣΦΑ, σε κοινοπραξία με τη γαλλική GRTGaz, όμως η προσπάθεια δεν προχώρησε, καθώς δεν πληρούνταν οι κοινοτικές προδιαγραφές περί νομικού διαχωρισμού ανεξάρτητων λειτουργικά εταιριών (διαχωρισμός εμπορικών δραστηριοτήτων από εκείνες που σχετίζονται με την κατασκευή και διαχείριση δικτύων)".

Επενδυτικά σχέδια 1,62 δισ. ευρώ μέχρι το 2026

Πέραν της αναφοράς στη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές στο ενημερωτικό σημείωμα της πρεσβείας για τα επενδυτικά σχέδια της Transgaz για τα επόμενα χρόνια. 

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα "ο κ. Sterian αναφέρθηκε σε εννέα έργα ανάπτυξης, συνολικού ύψους 1,62 δισ. ευρώ, δύο εκ των οποίων με διεθνή προσανατολισμό και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026. Ειδική αναφορά έκανε στον Διάδρομο BRUA, ένα νέο σχέδιο αγωγού, αμφίδρομης κατεύθυνσης που κατασκευάζεται από την Transgaz και ενώνει ενεργειακά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Το μήκος του αγωγού θα είναι 570 χμ και η δυναμικότητά του 1,75 δισ. κ.μ. το χρόνο στην πρώτη φάση και 4,4 δισ. κ.μ. το χρόνο στη δεύτερη φάση. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή, στο ρουμανικό έδαφος, τριών σταθμών μεγίστης συμπύκνωσης φυσικού αερίου, που θα αποτελούν μέρος του αγωγού, ενώ κατά τη δεύτερη θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Μαύρη Θάλασσα στην Κεντρική Ευρώπη. Η συνολική εκτίμηση κόστους για την κατασκευή του ανέρχεται σε 479 εκατ.ευρώ, μέρος του οποίου η ρουμανική πλευρά εξασφάλισε από κοινοτικούς πόρους (από το χρηματοδοτικό μηχανισμό Διευκόλυνση "Συνδέοντας την Ευρώπη"), από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.α, και το οποίο, μετά την ολοκλήρωσή του, που τοποθετείται στο τέλος του 2019, αναμένεται να ενισχύσει τη διασύνδεση των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις εμπλεκόμενες χώρες υπέγραψαν στις 28.9.2017 Μνημόνιο Κατανόησης. Ο κ. Sterian τόνισε τη σημασία του εν λόγω αγωγού τόσο για τη Ρουμανία, που αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στην διατήρηση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, όσο και για τα υπόλοιπα κεντροευρωπαϊκά κράτη που θα ωφεληθούν σημαντικά από τη διασύνδεση και τη διαφοροποίηση πηγών ενέργειας".

Επίσης, ο κ. Sterian "αναφέρθηκε και στην υποβολή από μέρους της Transgas προσφοράς για την εξαγορά της μολδαβικής Vestmoldtransgas, η οποία συμμετέχει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Iasi - Ungheni - Kisinau, για την έκβαση της οποίας δήλωσε αισιόδοξος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα".

Τέλος, ο Γενικός Διευθυντής της Transgaz "έκανε ειδική μνεία στη βαρύτητα που η εταιρία του δίνει σε άλλα έργα υποδομής στα βορειοανατολικά της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των σταθμών μέτρησης σε Isaccea και Negru Voda και στη διασύνδεση με τη Σερβία, έργο εκτιμώμενο στα 43 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026".ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα