Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κοινός τόπος εκπροσώπων της αγοράς: Ανάγκη για περαιτέρω διείσδυση και μείωση κόστους του φυσικού αερίου - Τι γίνεται στην Ευρώπη

Μιχάλης Μαστοράκης

Ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Power and Gas Forum σχετικά με το πλαίσιο και την αγορά προμήθειας Φυσικού Αερίου στην Ευρώπη και την Ελλάδα όπου κρίσιμα ζητήματα της απελευθέρωσης της αγοράς καθώς και ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεων των ομιλητών, κάνοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερη αναφορά στην εμπειρία από τις ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου.

Αυλωνίτης (ΔΕΣΦΑ): Στόχος μας πρέπει να είναι μια ανταγωνιστική αγορά ΦΑ

Στη λειτουργία των hub φυσικού αερίου αναφέρθηκε ο Γερασιμος Αυλωνίτης, ειδικός επί ρυθμιστικών θεμάτων στο ΔΕΣΦΑ, μέλος του ΔΣ του ΕΧΕ.

Σημαντικά θετικά χαρακτηριστικά ως προς την διαμόρφωση των τιμών και την διακίνηση ποσοτήτων φυσικού αερίου συνοδεύουν την λειτουργία ενός hub αερίου, δημιουργώντας μια ανταγωνιστική και εύρυθμη αγορά.

Στη σύντομη παρουσίασή του, ο κ. Αυλωνίτης στάθηκε ιδιαίτερα σε μια σειρά αδυναμίες που εμποδίζουν την σωστή και ομαλή της λειτουργία της αγοράς, όπως είναι η περίπτωση της διασύνδεσης με την Τουρκία όπου η έλλειψη συμφωνίας διαλειτουργικότητας που θα επέτρεπε την ελεύθερη ροη φυσικού αερίου.

Έπειτα το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ επικεντρώνεται σε 3 βασικές πλευρές που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου. Αυτές διακρίνονται στην αύξηση της ρευστότητας και του χρηστών της αγοράς. Αύξηση των διασυνδεσιμότητας των συστημάτων με την ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων. ¨Ένα ακόμη μέτρο είναι η σύναψη συμφωνιών διαλειτουργικότητας σε όλες τις διασυνδέσεις ώστε να μπορούν οι Χρήστες να χρησιμοποιούν ελεύθερα τις διασυνδέσεις αυτές.

Σημαντικό επίσης μέτρο βελτίωσης της αγοράς είναι τα σχέδια ανάπτυξης της δυναμικότητας του συστήματος.

Τέλος, το σημαντικότερο από τα τρία αυτά χαρακτηριστικά είναι η ανάπτυξης μιας χονδρεμπορικής αγοράς φυσικού αερίου.

Παλαιολόγος (Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας): Σημαντικές προοπτικές περαιτέρω διείσδυσης του ΦΑ

Ο κ. Παλαιολόγος, παρουσίαζοντας το έργο της Ελληνικής Εταιρείας Ενέργειας σημείωσε ότι 700.000 νοικοκυριά έχουν συνδεθεί στο υπάρχον δίκτυο από τα πλέον 1.000.000 νοικοκυριά που υπάρχουν πάνω στο δίκτυο, αναδεικνύοντας τις σημαντικές προοπτικές διείσδυσης που υπάρχουν ακόμα τόσο στο υπάρχον δίκτυο όσο και σε περίπτωση νέων επεκτάσεων.

Αναφορόμενος στο που βρισκόμαστε ως προς την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τόνισε πως υπάρχουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά την εισαγωγή, περισσότερα φορτία LNG στη Ρεβυθούσα, στοιχεία που αποκαλύπτουν μια μεγαλύτερη ωριμότητα της χονδρεμπορικής αγοράς.

"Χρειάζεται να προσαρμοστούμε στην νέα ψηφιακή εποχή καθώς πλέον – όχι τόσο στην Ελλάδα ακόμα-  τα νέα ενεργειακά προϊόντα είναι συνδεδεμένα με τις τηλεποικινωνίες. Κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό της αγοράς φυσικού αερίου την επόμενη μέρα".

Φεντερίκο Ρέγκολα (Ζενιθ): Μεταμορφώνεται η ελληνική αγορά ΦΑ επηρεασμένη από τις ευρωπαϊκές τάσεις

Για το  λιανικό εμπόριο φυσικού αερίου στην Ευρώπη μίλησε ο CEO της Zeniθ, σημειώνοντας πως είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένο με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εταιρείες λιανικής προσαρμόζουν συνεχώς την στρατηγική τους στα νέα δεδομένα. Λεπτομερή αναφορά έκανε στις τάσεις που χαρακτηρίζουν την λιανική αγορά φυσικού αερίου και στις βασικές μεθόδους προσδιορισμού των τιμών φυσικού αερίου. "Όλες οι εταιρείας στοχεύουν τις μηδενικές εκπομπές άνθρακα", γεγονός που παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου τους και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην αγορά.

Ακομη, υπογράμμισε πως όλα τα προσφερόμενα συμβόλαια πλέον είναι συμβόλαια συνδυασμένων υπηρεσιών από την προμήθεια μέχρι την συντήρηση, στην προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των υποψήφιων πελατών. Παράδειγμα τέτοιου επιχειρηματικού μοντέλου είναι η British Gas.

Σαραντόπουλος (ΗΡΩΝ): Υπάρχει σαφής ανάγκη για χαμηλά κόστη

Η ελληνική αγορά φυσικού αερίου έχει μια τεράστια πρόκληση και μια τεράστια ευκαιρία, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Σαραντόπουλος, Διευθυντής Εμπορίας φυσικού αερίου ΗΡΩΝ.

Ειδικότερα, σημείωσε πως στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς δεν μιλάμε για  μια τεράστια αγορά αλλά το αντίθετο μια μικρή αγορά των 5 bcm τα τελευταία πέντε χρόνια. Την μερίδα του λέοντος την κατέχει η ηλεκτροπαραγωγή και έπεται η βιομηχανική και λιανική ζήτηση. Υπάρχουν περιθώρια να αυξηθούν η βιομηχανική και λιανική ζήτηση. Αυτό μπορεί να γίνει με μείωση του κόστους και αύξηση της χρήσης, περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου.

Σημαντική είναι η αναπτυξιακή διάσταση της αγοράς που ουσιαστικά αφορά την επέκταση και διόγκωση της πίτας και όχι τη μεταπήδηση πελατών από τον ένα στον άλλο προμηθευτή.

Προμηθευτές και Διαχειριστές είναι ανάγκη να δουλέψουν από κοινού για να βελτιώσουν την διείσδυση του φυσικού αερίου σε τομείς που μέχρι σήμερα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όπως ο τομέας της θέρμανσης. "Πρέπει να γίνουν όλες αυτές οι δράσεις ώστε το ΦΑ να πάει παντού".

Δεύτερο κομμάτι που σημείωσε ο ομιλητής είναι η απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου. Στόχος επίσης πρέπει να είναι να μειωθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις και όχι μόνο η τιμή που φτάνει στον καταναλωτή.

Τέλος, ανέφερε πως "Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την αγορά φυσικού αερίου στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού.  Στην Ελλάδα υπάρχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς φυσικού αερίου, ζήτημα που θα ενισχυθεί περαιτέρω από την διαμόρφωση του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου ως προς τα κόστη, τις διασυνδέσεις και την λειτουργία της αγοράς, καθώς και από την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών". 

 

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα