Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος για ευάλωτες ομάδες με έκπτωση 10% έως 20%

Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος, που θα προβλέπει μηδενικές αυξήσεις αλλά και μειώσεις για χαμηλά εισοδήματα, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πιθανώς ακόμη και χαμηλοσυνταξιούχους, πρόκειται σύντομα - ίσως και σήμερα - να ανακοινώσει η ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ισχύ από φέτος.

Το υπουργείο έχει κάνει δεκτή εισήγηση (την οποία αποκάλυψε προ εβδομάδων το energypress) που του απέστειλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία «παγώνουν» τα τιμολόγια ρεύματος για ευπαθείς και «ενεργειακά φτωχές», κοινωνικές ομάδες. Ωστόσο καθυστερεί να κάνει τις τελικές ανακοινώσεις, (ίσως γίνουν σήμερα) καθώς μέχρι και χθες εξέταζε τρόπους για να κάνει πιο "φιλολαϊκό" το μέτρο, θεσπίζοντας για τους ίδιους δικαιούχους όχι μόνον πάγωμα, αλλά και εκπτώσεις επί των σημερινών τιμολογίων. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υιοθετηθεί μείωση 10% στα τιμολόγια όλων των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου, ενώ για κάποιες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, η μείωση να είναι 20%. Είναι πθιανόν η έκπτωση του 20% να επεκταθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, όσους δηλαδή παίρνουν σήμερα το ΕΚΑΣ (επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης).

Κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή των δικαιούχων σε αυτή τη νέα κατηγορία τιμολογίου, θα είναι οι εξής:

• Το νοικοκυριό να έχει μικρή κατανάλωση μεταξύ 0 - 800 kWh το 4μηνο. Για να γίνει απολύτως αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, τα νοικοκυριά που έχουν τέτοιες καταναλώσεις είναι τα μονομελή, χαμηλοσυνταξιούχοι που διαμένουν σε μικρά διαμερίσματα, οικογένεια όπου και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί με χαμηλό εισόδημα και επίσης διαμένει σε μικρής επιφάνειας διαμέρισμα, κ.ό.κ. Η μέση κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος το 4μηνο στην Ελλάδα, που αφορά και στη πλειοψηφία των πελατών της ΔΕΗ, κυμαίνεται ανάμεσα σε 1.100- 1.300 kWh το 4μηνο.

• Το εισοδηματικό κριτήριο, με τις πληροφορίες να μιλούν για όσους βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ το χρόνο. Νοικοκυριά με τόσο χαμηλές καταναλώσεις σαν τις παραπάνω, έχουν, κατά κανόνα, τέτοια εισοδηματικά χαρακτηριστικά.

• Το τρίτο κριτήριο, είναι η χαμηλή αυτή κατανάλωση, να αφορά σε κύρια κατοικία, και όχι σε εξοχική. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, από το σύνολο των 5 και πλέον εκατ. οικιακών μετρητών πανελλαδικά, τα 2,3 εκατ. καταναλώνουν ως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Απ' αυτούς όμως, περίπου 1 εκατ. μετρητές αφορούν στη δεύτερη κατοικία και στα εξοχικά. Επομένως οι τελικοί δικαιούχοι, και εφόσον σαν εισοδηματικό κριτήριο ορισθεί το αφορολόγητο όριο, θα είναι αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες, αλλά μάλλον κάτω του εκατομμυρίου.

Διαδικασία

Για την υπαγωγή στην νέα αυτή κατηγορία, θα γίνεται αίτηση από τον ενδιαφερόμενο στον πάροχό του, και εν συνεχεία διασταύρωση των στοιχείων του από το Taxis, για τα εισοδηματικά κριτήρια, και από τη ΔΕΗ για τις καταναλώσεις. Το εύλογο βέβαια ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα αναπληρώσει η ΔΕΗ τη «χασούρα» που θα έχει από αυτές τις μειώσεις τιμολογίων. Το θέμα θα συνυπολογιστεί προφανώς στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα μέσα στον Ιούνιο θα δοθεί η πρόταση της ΡΑΕ έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να ληφθούν οι αποφάσεις. Βέβαιον θεωρείται ότι η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών θα επιβαρυνθεί, όπως επίσης τα αγροτικά τιμολόγια και – λιγότερο - τα βιομηχανικά με παράλληλες μειώσεις στα εμπορικά όπου η ΔΕΗ χάνει πελάτες προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών που έχουν αναπτυχθεί στη λιανική.

Πάντως με βάση τη φιλοσοφία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, το θέμα του κοινωνικού τιμολογίου εντάσσεται σε μια συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει τις θεσμικές παρεμβάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες, τον συνυπολογισμό της περιβαλλοντικής παραμέτρου στο κόστος του ρεύματος, την άρση των στρεβλώσεων στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά του ρεύματος, την ορθολογικοποίηση των τιμολογίων, την αύξηση του τέλους ΑΠΕ (η οποία επίσης ανακοινώνεται οσονούπω) κ.λπ.

Πρακτικά, επιδίωξη είναι να «καθαρίσει το τοπίο άπαξ και δια παντός», με ότι αυτό συνεπάγεται, και ταυτόχρονα να απλωθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους πραγματικά ευάλωτους πολίτες.

Θοδωρής Παναγούλης

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα