Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κλείδωσε η διακοψιμότητα - Παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί εκτός απροόπτου στο υπουργείο Ενέργειας η τελική διάταξη για τη διακοψιμότητα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων -τόσο αυτών που ωφελούνται, όπως η ΕΒΙΚΕΝ, όσο και εκείνων που θίγονται, όπως ο ΕΣΗΑΠΕ.

Ενόψει της παρουσίασης, επικρατεί κινητικότητα στο υπουργείο καθώς αμέσως μετά η υπουργική απόφαση θα υπογραφεί, προκειμένου να δοθεί στη δημοσιότητα. Την υπογραφή της απόφασης είχε άλλωστε προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής και ο υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης, λέγοντας ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας, με στόχο τα μέτρα να βοηθήσουν ιδιαίτερα τις εξαγωγικές με μεγάλη απασχόληση επιχειρήσεις. “Είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΒΙΚΕΝ και σε πολλά συμφωνούμε”, είχε πει ο υπουργός, δίχως να επεκταθεί περισσότερο στο θέμα.

Όπως έχει γράψει το Energypress, η υπουργική απόφαση για τη διακοψιμότητα δεν θα έχει ουσιώδεις αλλαγές συγκριτικά με το μοντέλο που είχε εκπονήσει το ΥΠΕΚΑ επί Μανιάτη – Παπαγεωργίου και είχε λάβει την έγκριση της Κομισιόν.

Πρόκειται για μέτρο ανακουφιστικό για τη βιομηχανία η οποία ναι μεν χάνει την έκπτωση 20% στο ρεύμα που της παρείχε η ΔΕΗ, αλλά κερδίζει μπόνους από το διαχειριστή, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, για τις ώρες εκείνες που θα κατεβάζει τους διακόπτες και τα εργοστάσια θα σβήνουν τις μηχανές τους.

Στον αντίποδα, το μέτρο θα δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στους υφιστάμενους επενδυτές ΑΠΕ, καθώς αυτοί είναι που θα κληθούν να πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος. Το αρχικό σχέδιο που επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή προέβλεπε εισφορά 3,6% επί του τζίρου για όλα τα φωτοβολταϊκά και 1,8% επί του τζίρου για τα αιολικά, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα αντιδράσεων.

Από την άλλη πλευρά, η εφαρμογή της διακοψιμότητας είναι μεν ένα βήμα δεν αποτελεί όμως επαρκές μέτρο προκειμένου να μειωθεί σε τέτοιο βαθμό το βιομηχανικό κόστος ρεύματος, προκειμένου η ελληνική αγορά να μπορεί να ανταγωνιστεί τους ξένους. Υπάρχει πάντα το ζήτημα που αφορά στα κόστη της ΔΕΗ, τα οποία έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και τα οποία δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση: Θυμίζουμε την κατάργηση των ΑΔΙ και του ΜΑΜΚ αλλά και τη δραματική μείωση του κόστους καυσίμου.

Υπάρχουν επίσης άλλες "ανοιχτές πληγές", όπως η εφαρμογή των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η απαλλαγή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η βιομηχανία από τον ΕΦΚ, η κλιμακωτή εφαρμογή του φόρου στο αέριο και μια σειρά από άλλα μέτρα που θα πρέπει να λειτουργήσουν επικουρικά στη διακοψιμότητα.

Τελευταίες πινελιές

Στο μεταξύ, τις τελευταίες πινελιές βάζει σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ αναφορικά με τις εκκρεμότητες στα ενεργειακά προαπαιτούμενα.

Στο μέτωπο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά αναμένει ακόμη την απάντηση των θεσμών πάνω στην πρόταση που τους είχε αποστείλει εδώ και μερικές εβδομάδες. Στο σκεπτικό της, ανέφερε ότι ο ενδιάμεσος στόχος για μείωση κατά 25% του μεριδίου της ΔΕΗ δεν είναι δεσμευτικός. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που εστιάζει περισσότερο στο πως θα γίνει η ελάττωση κατά 50% του μεριδίου της ΔΕΗ ως το 2020, και όχι στον ενδιάμεσο στόχο του 25%.

«Αυτό που μένει να συμφωνήσουμε μαζί τους είναι ο μηχανισμός, και ο Οδικός Χάρτης. Με βάση αυτόν θα ξεκινήσουμε τις δημοπρασίες σταδιακά και μετρημένα, πρώτα με ένα μικρό πακέτο», λέει ο συνομιλητής μας.

Όταν πάντως προ μηνός η ελληνική πλευρά είχε παρουσιάσει την πρότασή της στους θεσμούς, λέγεται πως η αρχική αντίδρασή τους ήταν θετική.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα