Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Κατερίνα Παπαλεξανδρή: Ο ρόλος της γυναίκας δεν είναι να σερβίρει τον καφέ στα ανδροκρατούμενα meetings

Μετά τις σπουδές στο Αριστοτέλειο και στο Imperial College και μετά από μια σύντομη ακαδημαϊκή απόπειρα, ξεκίνησε να εργάζεται στην BP ως χημικός μηχανικός. Σήμερα η Κατερίνα Παπαλεξανδρή είναι η Γενική Διευθύντρια Ελλάδας στον ΤΑΡ και δηλώνει χαρούμενη που επέστρεψε να δουλέψει στη χώρα μας και στο συγκεκριμένο έργο.

Δηλώνει επίσης ότι δεν μετάνιωσε ποτέ για την επιλογή που έκανε 20 χρόνια πριν να συνδέσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία με την ενέργεια και μνημονεύει τη στάση παλιού προϊσταμένου της που στα ανδροκρατούμενα meeting φρόντιζε να βάζει καφέ μόνος για να καταστήσει σαφές ότι η μόνη γυναίκα στην αίθουσα δεν ήταν εκεί για να σερβίρει...

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις της Κατερίνας Παπαλεξανδρή

Ποια βήματα σας οδήγησαν στον τομέα της ενέργειας; Ήταν επιλογή εξαρχής ή προέκυψε στη συνέχεια;

Η επαγγελματική μου σταδιοδρομία είναι εξαρχής συνδεδεμένη με τον τομέα της ενέργειας, μια επιλογή που 20 χρόνια μετά δεν την έχω μετανιώσει ποτέ. Ξεκινώντας ως νέα μηχανικός στην ΒΡ μυήθηκα από νωρίς στο πολυεθνικό περιβάλλον του κλάδου της ενέργειας, με τα συχνά ταξίδια, τη συνεργασία με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, την τριβή με διαφορετικές εργασιακές και πολιτισμικές κουλτούρες. Είναι μία ζωή που ακόμα και σήμερα με συναρπάζει, γι’ αυτό και συνεχίζω να βιώνω το επάγγελμά μου σαν μια μεγάλη περιπέτεια.

Βλέπουμε ότι στον τομέα της ενέργειας είναι λίγες οι γυναίκες που έχουν θέση ευθύνης. Πού οφείλεται αυτό;

Η άλλη όψη του νομίσματος στην παγκοσμιοποιημένη αγορά της ενέργειας είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που τη συνοδεύουν, ειδικά σε ό,τι αφορά την οικογενειακή και προσωπική ζωή. Παραδοσιακά, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη για τις γυναίκες – αν και έχω πολλά παραδείγματα στο κύκλο μου, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικής μου εμπειρίας, όπου το βάρος και οι ευθύνες της οικογενειακής ζωής μοιράστηκαν.

Όταν ξεκίνησα να εργάζομαι στον κλάδο, θυμάμαι ότι σε πολλές επαγγελματικές συναντήσεις ήμουν η μοναδική γυναίκα. Και συνεχίζουμε να μειοψηφούμε ως γυναίκες, είναι η αλήθεια.

Είμαι ακόμα ευγνώμων για τη στάση ενός παλιού προϊσταμένου μου που σε αυτά τα ανδροκρατούμενα meetings, φρόντιζε να βάζει καφέ μόνος του και να προσφέρει και στους  λοιπούς συναδέλφους. Ήταν ένας πολύ έξυπνος κι ευγενής τρόπος να καταστήσει σαφές ότι η μόνη γυναίκα στην αίθουσα δεν ήταν εκεί για να σερβίρει τον καφέ.

Ευτυχώς, όμως, η αναλογία αλλάζει και μάλιστα με ρυθμό ταχύ και σταθερό. Πλέον, είναι πολλές οι γυναίκες που εργάζονται σε απαιτητικά ενεργειακά έργα κι εργασιακά περιβάλλοντα (όπως π.χ. σε πλατφόρμες εξόρυξης), συγκεντρώνοντας πολύτιμη εμπειρία για την ανέλιξη τους στην ενεργειακή βιομηχανία.

Και εδώ στον ΤΑΡ Ελλάδας, έχω την τύχη να συνεργάζομαι με πολλές ικανές και έμπειρες γυναίκες επαγγελματίες. Μάλιστα, είναι πολύ συχνά τα meeting όπου υπάρχει μόνο ένας άνδρας στην αίθουσα. Και πάλι, όμως, διατηρούμε τον κανόνα πως καθένας σερβίρεται καφέ μόνος του!

Υπάρχουν γνωρίσματα που χαρακτηρίζουν τις γυναίκες (γενικά) και ταιριάζουν στην ενέργεια; Οι γυναίκες της ενέργειας ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν, αν έχουν;

Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις και οι κατηγοριοποιήσεις – είτε με βάση το φύλλο είτε με άλλα χαρακτηριστικά. Αλλά μπορώ να πω ότι στη μέχρι τώρα επαγγελματική πορεία μου οι γυναίκες με τις οποίες συνεργάζομαι τείνουν να είναι πιο ανοιχτές και δεκτικές σε νέα μηνύματα και αλλαγές. Και σε έναν κλάδο όπως η ενέργεια, όπου εμπλέκονται διαφορετικές εθνικότητες, γλώσσες, εταιρείες, γεωστρατηγικά συμφέροντα και κουλτούρες, η προσαρμοστικότητα είναι μεγάλο προτέρημα.

Μετά τη δουλειά, υπάρχει καθόλου… ενέργεια για τις άλλες υποχρεώσεις μιας γυναίκας ή για προσωπική ζωή;

Η ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής είναι ταυτόχρονα πολύ σημαντική και μια καθημερινή πρόκληση. Και σίγουρα, το να μεγαλώνεις παιδιά καθιστά αυτήν την ισορροπία ακόμα πιο δύσκολη – τόσο για τους άντρες, όσο και για τις γυναίκες.

Γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να αντλείς ικανοποίηση από τη δουλειά σου – ιδιαίτερα όταν τα ωράρια είναι … γεμάτα.

Είμαι ευτυχής που εργάζομαι για ένα εξαιρετικό project, που με γεμίζει. Όχι μόνο λόγω της σημασίας του για τη χώρα μου και τις τοπικές κοινότητες από τις οποίες διέρχεται, αλλά και χάρη στην υπέροχη ομάδα των ανθρώπων, των συνεργατών μου, που εργάζονται για την υλοποίησή του.

Και τώρα, καθώς πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση αυτής της μεγάλης ενεργειακής υποδομής, το αίσθημα ικανοποίησης που προσφέρει η συμμετοχή σε κάτι τόσο σημαντικό είναι ακόμα μεγαλύτερο και σε αποζημιώνει για την καθημερινή προσπάθεια και για εκείνες τις φορές που αναγκαστικά μπαίνει σε προτεραιότητα η δουλειά έναντι της προσωπικής ζωής…

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Σουφλί, στον Έβρο. Στα 18 μου βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη ως φοιτήτρια πλέον του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μετά το πτυχίο, μετακόμισα στο Λονδίνο και στο Imperial College για τις διδακτορικές μου σπουδές. Εκεί  γνώρισα και τον σύζυγο μου, ένα ακόμα μέλος της μεγάλης ελληνικής κοινότητας φοιτητών του Imperial.

Μετά από μια σύντομη απόπειρα στην ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, που ευτυχώς γρήγορα κατάλαβα ότι δεν μου ταιριάζει, ξεκίνησα να εργάζομαι στην BP ως χημικός μηχανικός. Από το 1998 υπηρέτησα σε διάφορες σχετικές θέσεις την εταιρεία, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν μεταφέρθηκα στην χάραξη εμπορικής στρατηγικής και συγκεκριμένα στον τομέα φυσικού αερίου της BP.

Γεωγραφικά, μοιράζω την επαγγελματική μου ζωή μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας, εργαζόμενη πάντα σε διεθνή έργα με απαιτήσεις συχνών μετακινήσεων σε όλον τον κόσμο, ΗΠΑ, Βόρειο Θάλασσα, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Αίγυπτο, κ.ά.  

Στην Ελλάδα εργάστηκα για 6 χρόνια, μεταξύ 2006-2012, και με μεγάλη χαρά επέστρεψα ξανά τον Σεπτέμβριο του 2017 για να αναλάβω τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Ελλάδας στον ΤΑΡ. Ο αγωγός ΤΑΡ είναι ένα έργο το οποίο παρακολουθούσα στενά τα τελευταία 9 χρόνια δουλεύοντας σε διαφορετικές θέσεις και στα διάφορα στάδια ανάπτυξης του ευρύτερου έργου του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Η σημερινή μου, άμεση συμμετοχή στην κατασκευή και υλοποίηση του ΤΑΡ στην Ελλάδα, με χαροποιεί ιδιαίτερα. Όχι μόνο επαγγελματικά, καθώς εργάζομαι σε ένα project μεγάλης σημασίας που γνωρίζω καλά, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Κι αυτό, γιατί βλέπω το θετικό αντίκτυπο του έργου στις τοπικές κοινωνίες της Βορείου Ελλάδας, όπου και μεγάλωσα.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα