Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Και επίσημα στις 8 Φεβρουαρίου η πρώτη δημοπρασία NOME – Προβληματισμός για το αν θα "βγούν" επιπλέον ποσότητες λόγω απόκλισης στόχων

Θοδωρής Παναγούλης

Από τις 23 Ιανουαρίου που ήταν αρχικά προγραμματισμένη, η ΡΑΕ μετέθεσε και επίσημα για τις 8 Φεβρουαρίου την πρώτη για το 2019 δημοπρασία NOME, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του energypress.

Στο σκεπτικό της αναφέρει ότι με τη μετάθεση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα να υποβάλλει συμπληρωματική εισήγηση το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στην οποία να λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων στη διαβούλευση, σχετικά με «την τροποποίηση του άρθρου 41 του ΚΣΔΠΠΗΕ», δηλαδή σχετικά με την υιοθέτηση μέτρων περιορισμού των εξαγωγών ρεύματος αγορασμένου από τα NOME.

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, αφού σταλεί η νέα εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, θα γίνει μια (προφανώς ολιγοήμερη) διαβούλευση και θα ληφθεί απόφαση που θα ισχύσει από την δημοπρασία του Φεβρουαρίου.

Ωστόσο υπάρχει και ένα δεύτερο φλέγον θέμα, που επηρεάζει το ίδιο σημαντικά την υπόθεση NOME και το οποίο έχει περιπλακεί σχετιζόμενο με την πρόοδο της αποεπένδυσης.

Συγκεκριμένα, η μεταφορά της ημερομηνίας έγινε, επιπλέον, προκειμένου να αξιολογηθεί η έκβαση του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και προκειμένου να διαπιστωθεί αν τελικά χρειαστεί να προσαυξηθούν οι φετινές ποσότητες των 1.444 MWh/h κατά 520 MWh/η που είναι το «πέναλτι» της προηγούμενης χρονιάς ή αν αυτό τελικά δεν θα προστεθεί.

Ως γνωστόν η ΡΑΕ έχει υποχρέωση μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου να αποφασίσει για την τελική κατανομή των πρόσθετων ποσοτήτων ΝΟΜΕ που θα πρέπει να δημοπρατηθούν φέτος καθώς δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο τέλος του 2018. Το «πέναλτι» αυτό όμως δεν θα ισχύσει, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, εάν εν των μεταξύ έχει τελεσφορήσει ο διαγωνισμός της αποεπένδυσης και υπογραφεί το SPA.

Το να έχει υπογραφεί το SPA, μετά τις αναβολές που υπήρξαν στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών, θεωρείται αδύνατον. Άλλωστε η Κομισιόν έχει δώσει ως προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας την 8η Φεβρουαρίου, δηλαδή την ημέρα που θα διεξάγεται και η δημοπρασία.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΥΠΕΝ, το θέμα έχει μόνον τεχνική πλευρά, καθώς ο διαγωνισμός θα προχωρήσει. Αλλά, σύμφωνα με όσα αφήνουν να εννοηθεί, ακόμα και αν έχουμε έκπληξη και δεν υπάρξουν προσφορές στο διαγωνισμό, η προσαύξηση των ποσοτήτων NOME λόγω παρέκκλισης από τους στόχους «δεν έχει νόημα, όπως δεν έχουν νόημα και οι ίδιοι οι δεσμευτικοί στόχοι, στο βαθμό που η όλη υπόθεση έχει πάρει έναν άλλο δρόμο. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξαναδούμε το θέμα από την αρχή».

Στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για άμεση κατάργηση, δια νόμου, της διάταξης που προβλέπει τα «πέναλτι» λόγω αποκλίσεων.

Σημειώνεται δε, ότι με βάση τους μνημονιακούς στόχους  στο τέλος του 2018 το μερίδιο της ΔΕΗ θα έπρεπε να είχε υποχωρήσει στο 62,24% και στο τέλος του 2019 να φτάσει στο 49,24%.

Πρέπει να αναφερθεί, τέλος, ότι το να μην υπάρξουν προσαυξήσεις ποσοτήτων αυτή τη χρονιά δημιουργεί ένα νέο τοπίο στη λιανική του ρεύματος, καθώς, ναι μεν η ΔΕΗ αποφεύγει τη διάθεση μεγάλου μέρους της παραγωγής της σε τιμές κόστους, από την άλλη όμως οι εταιρείες προμήθειας θα είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες στην αυξημένη Οριακή Τιμή Συστήματος και στις ακριβές τιμές των εισαγωγών.

Ήδη, όπως αποκάλυψε το energypress, την αντίδραση των παικτών της ηλεκτρικής αγοράς, κυρίως δε των καθετοποιημένων, προκάλεσε η κατανομή που αποφάσισε η ΡΑΕ για τις δημοπρατούμενες ποσότητες του 2019 και το γεγονός ότι απέφυγε να κατανείμει και τις προσαυξήσεις. Υπήρξε μάλιστα και σχετική επιστολή του ΕΣΑΗ.

 ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα