Skip to main content
Menu
English edition Live Blog Weekly Issues

Ηνωμένο Βασίλειο: Νέοι κανόνες εισόδου στην αγορά προς αντιστάθμιση κινδύνου από ενδεχόμενα "κανόνια" στην λιανική ρεύματος

Μιχάλης Μαστοράκης

Αυστηρότερους κανόνες για τους νεοεισερχόμενους προμηθευτές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να εφαρμόσει η βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αρχής γενομένης από τις 5 Ιουλίου, ως συνέπεια των φαινομένων κατάρρευσης μιας σειράς μικρών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια. Μια εξέλιξη που αξίζει παρακολούθησης αν συνυπολογίσουμε που βρίσκεται η ελληνική αγορά ενέργειας και που θέλει να φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Ειδικότερα, φέτος, 3 μικρές ενεργειακές εταιρείες σταμάτησαν την εμπορική τους δραστηριότητα ενώ αρκετές κατέρρευσαν το 2018, δημιουργώντας ερωτηματικά για την βιωσιμότητα και την αξιοπιστία μερικών εκ των 50 συνολικά ανεξάρτητων εταιρείων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν πάρει μερίδιο από τις «μεγάλες έξι» εταιρείες καθ’ όλη την διάρκεια των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι προμηθευτές θα πρέπει να παρουσιάσουν σχέδια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης πελατών, ενώ θα υποβάλλονται σε αξιολόγηση από την Ρυθμιστική Αρχή Ofgem για να αποδείξουν αν είναι κατάλληλοι ή όχι να εισέλθουν στην αγορά.

"Οι νέες απαιτήσεις θα μας βοηθήσουν να εξαλείψουμε περιπτώσεις εταιρειών όπου δεν υπάρχει προετοιμασία, δεν έχουν επαρκείς πόρους και δεν είναι κατάλληλοι να κατέχουν μια άδεια. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αποτυχίας του προμηθευτή και θα επιτρέψει την επίτευξη προτύπων για τους καταναλωτές", ανέφερε ο Mark Starks, εκτελεστικός διευθυντής πελατών και αγορών της Ofgem.

Να σημειώσουμε πως μια έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Citizen’s Advice που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα, εκτιμούσε πως οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν επιπλέον 172 εκατομμύρια λίρες (216 εκατ. δολάρια) για να καλυφθούν τα απλήρωτα κόστη που σχετίζονται με την κατάρρευση 10 ενεργειακών εταιρειών από τον Ιανουάριο του 2018.

Από την πλευρά του, ο Doug Stewart, πρόεδρος της μικρής εταιρείας προμήθειας Green Energy UK, σχολιάζοντας την εφαρμογή των νέων κανονισμών, υπογράμμισε πως οι νέοι κανονισμοί δεν πήγαν αρκετά μακριά, καθώς η Ofgem θα έπρεπε να εμποδίζει τις εταιρείες από το να λαμβάνουν προκαταβολές από τους πελάτες.

«Εξακολουθώ να ανησυχώ για το γεγονός ότι η χρήση πιστωτικών υπολοίπων από τους προμηθευτές είναι μια βραδυφλεγή βόμβα», ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας πως τέτοιες συναλλαγές ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια λίρες σήμερα.

Η ελληνική περίπτωση

Γνώριμα παραμένουν τέτοια φαινόμενα στην περίπτωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας με τα πλέον γνωστά παραδείγματα των εταιρειών Energa και Hellas Power, γεγονότα που επέδρασαν σημαντικά στην εξέλιξη της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από την άποψη τι «φέσια» φόρτωσαν στην αγορά, όσο και από την άποψη του κλίματος αξιοπιστίας προς τους ενναλακτικούς παρόχους.

Μάλιστα σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Choose το Μάρτιο, της οποία τα βασικά συμπεράσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του energypress Power & Gas Supply Forum που πραγματοποιήθηκε μέσα στη χρονιά, σημειώνεται πως οι καταναλωτές γνωρίζουν τις διαθέσιμες επιλογές παρόχων αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί σε μία ενδεχόμενη αλλαγή λόγω παλαιότερων αρνητικών εμπειριών, έλλειψης πραγματικού οικονομικού κινήτρου και της δυσκολίας υπολογισμού των τελικών χρεώσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μόλις το 9,8% έχουν λάβει συγκεκριμένη απόφαση να αλλάξουν πάροχο άμεσα, ενώ το 73,9% δείχνει σαφείς τάσεις αναβλητικότητας στην απόφαση του να αλλάξει προμηθευτή, ενώ υπό προϋποθέσεις θα ήταν δεκτικό σε μια τέτοια εξέλιξη.

Με την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου να συνιστά προτεραιότητα του ενεργειακού γίγνεσθαι στη χώρα μας, σίγουρα τέτοιες πλευρές θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά από τις αρμόδιες αρχές και τους συμμετέχοντες στην αγορά, δεδομένου ότι υφιστάμενες στρεβλώσεις και παράδοξα της αγοράς μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά, επιφέροντας σημαντικές συνέπειες, γεγονός που επιβεβαιώνεται και σε περισσότερο ώριμες και λειτουργικές αγορές.ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

-A +A

Σχετικά άρθρα